Louise Penny
Editura TREI
Fata inspectorului Gamache urmează să nască, așa că Armand, soția lui, Reine-Marie, și copiii cu familiile lor, se întâlnesc în Paris.
Aici Armand se revede cu nașul său, Stephen Horowitz, un miliardar necruțător în afaceri, dar atent cu Armand (el și bunica inspectorului se ocupaseră de creșterea lui după ce părinții îi fuseseră omorâți).
La finalul cinei, pe stradă, are loc un atac. O mașină îl lovește intenționat pe Stephen.
Lucrurile se complică și mai mult în următoarea zi când, în vizită în apartamentul lui Stephen, Armand și soția lui recunosc parfumul unui prieten, important membru al poliției franceze, cel care anchetează (alături de subordonata lui) cazul lui Stephen.
Când o persoană cu care Stephen se întâlnise recent este găsită moartă în apartamentul miliardarului (care închiriase o cameră la un hotel de lux, obicei care nu îi era specific, dată fiind moderația lui în a cheltui banii și deținerea apartamentului din Paris), este clar că lucrurile sunt mult mai complicate decât par.
Armand Gamache este implicat așadar personal în anchetă, cel lovit fiind nașul lui. Ginerele său, fost adjunct în Quebec, este acum angajat într-o companie privată, iar Armand nu se află în locul unde are jurisdicție. Dar aceste detalii nu îl împiedică să încerce să afle răspuns la toate întrebările care apar odată cu accidentarea nașului său.
Toți diavolii sunt aici este un nou roman excepțional în seria inspectorului-șef Armand Gamache, de neratat de iubitorii thrillerelor și de fanii seriei. Pe lângă evoluția personajelor principale de la un volum la altul al seriei (lucru de apreciat), este binevenită și păstrarea atmosferei și a specificităților personajelor.
Acțiunea se desfășoară într-un ritm așezat, așa cum este și personajul principal. Totul – locurile de desfășurare a acțiunii, ritmul anchetei, personajele, gândurile înfățișate, incursiunile în trecut, dialogurile etc. – fac ca romanul să fie unul complex, lung, pe care însă îți dorești să îl citești pe îndelete, așezat/ă confortabil, la loc călduros, poate cu o cană de ceai alături.
“Dussault îl cunoștea pe Gamache suficient de bine ca să-și dea seama că era aproape întotdeauna calm și curtenitor. Era elegant, îndatoritor într-un fel care te ducea cu gândul la lumea de odinioară. Asta îl făcea un lider eficient. Armand Gamache nu-și ieșea niciodată din fire. Nu pierdea niciodată controlul. Își pierdea cumpătul doar dacă asta voia.”
Mai mult, detaliile din Paris s-ar putea să vă determine să includeți anumite obiective turistice și gustări sau feluri de mâncare franțuzești menționate pe lista de locuri de văzut/feluri de mâncare de încercat în următoarea călătorie la Paris.
Așa cum se menționa și în prezentarea oficială a cărții, romanele care-l au ca personaj central pe Inspectorul Gamache reunesc o tematică variată și complexă. Nu sunt numai romane polițiste, ci și „despre dragoste, despre dorința de a-ți găsi locul, despre prietenie și comunitate”, după cum spune chiar autoarea într-un interviu acordat în exclusivitate Editurii Trei.