Dacă acum 20 de ani supermarketurile erau niște magazine pe care nu le vedeai decât în orașele mari, alta e situația în prezent. Supermarketurile au înlocuit magazine alimentare și au ajuns să se găsească la tot pasul, iar acum toți facem marea majoritate a cumpărăturilor într-un astfel de magazin.
Modul de funcționare al unei astfel de afaceri ți se poate părea foarte simplu la exterior, dar dacă începi să te uiți la detali, lucrurile stau altfel. În cazul în care te-ai gândit vreodată să pornești o franciză în acest domeniu, ar trebui să știi de la început toate detaliile. În acest articol afli ceea ce trebuie să știi pentru început despre modul în care funcționează un supermarket.
Unul dintre cele mai importante aspecte este felul în care sunt aranjate sectoarele alimentare și nealimentare. Întotdeauna, intrarea se va face printr-o poartă rotativă de acces, situată la unul sau la ambele capete ale magazinului. În proximitatea acesteia vei întâlni un rastel unde sunt ținute cărucioarele de cumpărături.
Practic, dacă vrei să construiești o schemă a modului în care un supermarket este aranjat, împarte-l în 3 dreptunghiuri egale. Primul va conține toate produsele alimentare proaspete, cel de al doilea va avea produse alimentare neperisabile și băuturi, iar în cel de al treilea vei întâlni produsele nealimentare, cele de uz casnic și eventual electronicele și electrocasnice.
Imediat ce ai pășit în magazin, vei observa un sector în care sunt expuse flori de diferite feluri. Plasarea loc aici este foarte importantă, deoarece induce clientului o stare de bine, prin coloritul puternic și mirosul plăcut al florilor. Vânzarea de flori este secundară în comparație cu efectul psihologic obținut prin amplasarea acestora la intrare.
În continuare, următorul raion la care vei ajunge sunt produsele de panificație. Tot mai multe supermarketuri își produc singure toate alimentele de panificație necesare, iar sistemele sunt în așa fel construite încât clientul poate vedea modul în care acestea sunt prelucrate. Acestă practică are din nou un impactul psihologic, pâinea fiind un aliment de bază, iar mirosul de pâine proaspătă este considerat foarte liniștitor pentru creier.
În apropierea raionului de panificație sau chiar în paralel cu acesta vei întâlni sectorul pentru legume și fructe. Aceste produse sunt așezate întotdeauna în lădițe, care apoi sunt montate pe rafturi pentru legume și fructe nu foarte înalte, așa încât ai contact vizual cu ele în mod direct și să poți ajunge ușor la ele.
Studiile de specialitate au arătat că vânzările unui supermarket vor crește cu între 10-15% dacă fructele și legumele sunt poziționate aproape de intrare. Atunci când cumperi aceste produse îți induci ideea că ai un stil de viață sănătos și este mult mai probabil să achiziționezi și alte alimente mai nesănătoase, pe care nu le aveai în plan, care sunt plasate în apropiere.
În spatele raionului de produse vegetale vei întâlni produsele lactate și cele de carne. În general acestea sunt separate și există un sector special pentru pește, carne și lactate. Pe o parte va exista raionul unde poți cumpără produse vrac și solicita orice cantitate dorești, iar în altă parte vor fi produsele preambalate, în cantități standard.
În partea din mijloc a supermarketului vei găsi situate alimentele neperisabile, cum ar fi diferite tipuri de conserve, pateuri, sosuri și altele. Pe lângă acestea se adaugă, dulciurile, cafeaua, uleiul, chipsurile și orice alte produse alimentare secundare. Tot în aceeași zonă vei găsi băuturile alcoolice și nonalcoolice.
În ultima parte a magazinul sunt situate de obicei produsele de uz casnic și cele nealimentare. Aici poți cumpără electronice și electrocasnice, detergenți, produse de bucătărie,hârtie igienică, cărbuni și orice al produs pe care ți-l dorești și care nu este unul alimentar.
Chiar dacă periodic vei observa că într-un supermarket se fac modificări, structura de bază rămâne identică. Produsele sunt mișcate prin magazin pentru a obliga clientul să petreacă mai mult timp în supermarket în căutarea acestora. Totuși, locul de poziționare pentru rafturi legume și fructe și pentru sectorul de panificație nu se va schimba niciodată.
În concluzie, dacă dorești să îți deschizi un supermarket cu brand original sau poate o franciză, este foarte important să strângi cât mai multe informații înainte de a începe, pentru a căuta spațiul potrivit. Studiază cu atenție modul de funcționare al altor magazine și informațiile publice care există. Toate acestea te vor ajuta să sporești vânzările magazinului tău.