Înainte de a accesa un credit este important să te documentezi foarte bine pentru a nu avea ulterior surprize neplăcute. În zilele noastre majoritatea oamenilor au cel puțin un împrumut, deoarece este foarte complicat să economisească în condițiile unor venituri modeste. Din dorința de a rezolva rapid anumite probleme sau fără să ia în calcul situațiile neprevăzute, mulți se îndatorează peste puterile lor și ajung adesea la rate mai mari decât pot duce. Dacă ești pe punctul de a lua un credit, află în rândurile de mai jos ce trebuie să știi pentru a lua decizia corectă.
Stabilește care sunt veniturile tale nete
Unul dintre criteriile principale de eligibilitate în accesarea unui împrumut este salariul. Ca potențial client, trebuie să știi că instituția la care soliciți creditul va lua în calcul doar câștigul tău net pe care îl încasezi lună de lună. Așadar, dacă te bazezi pe eventuale prime sau remunerații sezoniere ca să soliciți o sumă mai mare, s-ar putea să nu te încadrezi în parametrii caracteristici tipurilor de împrumuturi semnificative. Există însă și varianta unui credit la Viaconto prin care poți accesa împrumuturi rapide, nebancare, extrem de avantajoase și pe perioade scurte de timp. Birocrația este mult diminuată față de cea practicată de bănci, iar condițiile de rambursare sunt flexibile, astfel că după returnarea banilor poți opta din nou pentru un astfel de credit nebancar.
Ai grijă la calcule
În aproape toate cazurile, clienții care accesează un credit se bazează pe planificările calculate de instituțiile financiare. De multe ori însă aceste nu sunt de ajuns ca să obții o imagine clară asupra veniturilor, cheltuielilor și datoriilor tale viitoare. Există bănci care acceptă și un grad de îndatorare de până la 60% din câștigul lunar, dar o astfel de variantă s-ar putea să nu ți se potrivească dacă vrei să duci în continuare o viață decentă. Solicită detalii amănunțite înainte de împrumut și fă-ți propriile calcule pentru a obține un procent de îndatorare mai mic, de preferat sub 50% din venituri.
sursa foto aici
Analizează mai multe oferte
În situația în care vrei să îți achiziționezi o canapea cu siguranță vizitezi mai mulți producători de mobilier ca să te asiguri că găsești produsul potrivit. Aceeași regulă este valabilă și în cazul creditelor. Înainte de a face o selecție, ia în considerare ofertele mai multor instituții financiare.
Planifică atent perioada de rambursare
Esențială în solicitarea unui credit, perioada de împrumut poate ajunge chiar și până la 30 de ani dacă vorbim despre bunuri imobiliare. În situația unui credit de nevoi personale, perioada de rambursare nu poate depăși 5 ani. Cel mai simplu e să te orientezi către o durată de timp cât mai mică, însă suficient de flexibilă ca să îți poți achita fără probleme întreaga sumă accesată.
Verifică comisioanele asociate creditului
Este esențial să ai în vedere și taxele ori comisioanele care se achită lună de lună, pe lângă rata stabilită pentru valoarea împrumutului. Poate fi vorba de comisioane percepute pentru analiza dosarului, administrarea creditului, întârziere la plată ori rambursare anticipată. Pentru a evita anumite costuri ascunse, verifică cu atenție contractul înainte să îl semnezi. Fiecare clauză și oricare dintre detaliile menționate pot face diferența între o perioadă de creditare ușor de suportat și un credit cu grad ridicat de îndatorare.
Alege o dobândă potrivită
În accesarea împrumuturile, în funcție de tipul acestora, poți opta pentru dobândă fixă, variabilă sau mixtă. Prima opțiune este perfectă pentru creditele pe termen scurt deoarece poți să ții mai ușor evidența cheltuielilor lunare. Specialiștii recomandă acest tip de dobândă pentru că astfel clienții se pot proteja în fața fluctuațiilor valutare.
Dobânda variabilă este ideală în situația în care valoarea indicatorilor de referință din piață scad. În acest caz, rata de dobândă aferentă împrumutului se diminuează și rata lunară va fi mai mică. Însă, dacă indicatorii cresc automat se va mări și rata de dobândă. În situația în care iei în calcul varianta mixtă trebuie să știi că este potrivită dacă ai posibilitatea de a rambursa împrumutul înainte de scadență. Și asta deoarece în primii ani dobânda este fixă, urmând ca apoi să devină variabilă.
Informează-te asupra principalelor aspecte atunci când iei în considerare contractarea unui împrumut. Acordă atenție fiecărui detaliu și stabilește-ți un plan concret pentru venituri și cheltuieli ca să îți calculezi cât mai realist gradul maxim de îndatorare.