Taxa pe valoare adăugată reprezintă un impozit indirect, cuprins în prețul bunurilor și serviciilor, pe care statul îl reține în momentul achiziției acestora. Deși este cea mai populară și mai importantă taxă bazată pe consum, în anumite domenii, modul său de aplicare poate fi dificil de înțeles. TVA-ul este perceput prin cote de impozitare și este diferită de la o țară la alta. În țara noastră, există mai multe cote de TVA, însă acestea sunt utilizate în funcție de natura bunurilor și a serviciilor cărora li se aplică. De asemenea, plata taxei este valabilă doar pentru afacerile înregistrate ca plătitoare de TVA. Vezi mai departe ce trebuie să știi despre acest impozit în 2020.
A fost eliminată plata defalcată a TVA
Una dintre cele mai importante modificări referitoare la taxa pe valoare adăugată este aceea că România nu mai folosește . Mai exact, de la 1 februarie 2020, a intrat în vigoare OUG 78/2019 care abrogă Ordonanța 23/2017 prin care fusese introdus sistemul de plată defalcată a TVA sau split TVA. Această taxă presupunea că societățile comerciale să vireze impozitul într-un cont special. În perioada 1 ianuarie 2018 – 1 februarie 2020, cât a funcționat acest sistem, clienții erau obligați să împartă plata facturii și să achite TVA-ul separat, în contul de TVA al furnizorului. Entitățile obligate să aplice plata defalcată a TVA erau societățile cu datorii și agenții economici aflați sub incidența legislației naționale privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.
Există trei categorii de aplicabilitate a TVA
Produsul sau serviciul furnizat de o entitate poate fi încadrat în trei categorii de aplicabilitate a taxei, respectiv impozit standard, redus sau scutit. Pentru fiecare este percepută o valoare diferită de TVA. Cota standard de TVA este de 19% și se aplică celor mai multe tipuri de bunuri sau servicii. De altfel, conform legislației europene, TVA nu poate fi mai mică de 15%.
Una sau două cote de TVA reduse pot fi aplicate furnizării produselor și serviciilor, dar, acestea nu pot fi sub 5%. Prin urmare, în România, se folosește cota redusă de 9% și cea de 5%. În cazul primei situații, se aplică impozit de 9% pentru alimente, îngrășăminte sau pesticide, serviciile de alimentare cu apă și de canalizare, livrarea apei pentru irigarea terenurilor, medicamente pentru uz uman și animal, produse ortopedice și proteze. Cota de TVA de 5% este prevăzută pentru produsele tradiționale, eco sau montane, cazarea în sectorul hotelier, manuale școlare, cărți, ziare și reviste, servicii de restaurant și catering, intrarea la muzee, grădini zoologice și monumente istorice sau construcția locuințelor cu o suprafață mai mică de 120 mp și o valoare ce nu depășește 450.000 lei, exclusiv TVA.
Scutirea de TVA se aplică, printre altele, serviciilor de îngrijire medicală, celor de asigurare/reasigurare și de natură financiar-bancară, activităților de asistență socială, învățământ specializat, instruire sportivă, meditațiilor particulare, pariurilor, loteriilor și altor jocuri de noroc.
S-au modificat plafoanele pentru anumite încadrări
Pentru acest an, plafonul de la care o persoană impozabilă are obligația să se înregistreze în scopuri de TVA este de 88.500 de euro. În moneda națională, plafonul înseamnă 300.000 de lei, considerându-se cursul euro valabil la data aderării, rotunjit la următoarea mie. Pentru trecerea de la TVA la încasare la TVA normal a fost stabilită o cifră de afaceri de 2.250.000 de lei. Altfel spus, dacă o firmă este plătitoare de TVA la încasare, adică deduce taxa de pe facturile de achiziție și o colectează de pe facturile de vânzări doar în momentul în care plătește furnizorii și încasează bani de la clienți, aceasta poate trece la TVA normală dacă înregistrează venituri care depășesc 2.250.000 lei într-un an calendaristic.
Noi condiții la scutirea TVA pentru livrările intracomunitare
Scutirea de TVA pentru livrările intracomunitare de bunuri se va face doar în condițiile în care clientul căruia i se livrează produsele deține un cod valid de TVA în celălalt stat membru, iar livrarea intracomunitară este declarată corect de către furnizor în formularul VIES (D390). De asemenea, este necesară dovedirea transportului intracomunitar de către cel care aplică scutirea TVA, de exemplu, prin documente referitoare la expedierea bunurilor precum CMR semnat, factură de transport sau acte de asigurare.
TVA-ul este una dintre taxele ce beneficiază de un grad ridicat de colectare. Aceasta se plătește către bugetul de stat și există în fiecare țară din întreaga lume, însă, cu nivel de taxare diferit.