Bazată pe celebrul roman scris de James Clavell, seria Shōgun este o oglindire a Japoniei de la 1600, aflată în pragul unui război civil.
Seria limitată Shōgun de la FX, ce va fi disponibilă pe Disney+ de mâine 27 februarie, se bazează pe romanul publicat în 1975 și este o poveste despre dragoste, onoare, cultură și lupta pentru putere. Acțiunea se petrece în anul 1600 și marchează ascensiunea Shōgunului Yoshii Toranaga (interpretat de Hiroyuki Sanada) în Japonia feudală, în timp ce înfruntă Consiliul Regenților. Toranaga este ajutat de consilierul său, pilotul englez naufragiat John Blackthorne (interpretat de Cosmo Jarvis), care este nu doar singurul englez ajuns pe aceste meleaguri, ci și primul care avea să obțină statutul de samurai. Serialul va debuta cu două episoade, urmând ca un nou episod să aibă premiera în fiecare săptămână.
O POVESTE DESPRE DOUĂ LUMI
Japonia anului 1600 prezentată în Shōgun este locul unde puțini europeni au pus, vreodată, piciorul. Conform firului epic, nava naufragiată vine purtând secrete care l-ar putea ajuta pe Toranaga să încline balanța puterii în favoarea sa și să distrugă influența formidabilă a dușmanilor lui Blackthorne: preoții iezuiți și negustorii portughezi. Soarta celor doi protagoniști devine indisolubil legată de cea a traducătoarei lor, Toda Mariko. (interpretată de Anna Sawai), o nobilă creștină misterioasă, căzută în dizgrație. În timp ce își slujește stăpânul pe acest fundal politico-social tensionat, ea trebuie să găsească un echilibru între noua relație cu Blackthorne, angajamentul față de credința care a salvat-o și datoria față de răposatul ei tată.
Astfel, pe măsură ce conflictele politice interne și ciocnirile culturale iau amploare, lupta devine, practic, inevitabilă. Loialitatea, integritatea și tăria de caracter ale lui John Blackthorne sunt puse la grea încercare, prins între două lumi care-l vor schimba ireversibil.
DISTRIBUȚIE DE TOP
Producătorul Hiroyuki Sanada interpretează rolul lordului Yoshii Toranaga, Cosmo Jarvis dă viață personajului John Blackthorne, iar pe Anna Sawai (Pachinko) o vom regăsi în rolul lui Toda Mariko. Shōgun are, de altfel, o distribuție japoneză de excepție, fără precendent pentru o producție americană: Tadanobu Asano joacă rolul lui Kashigi Yabushige, un aliat apropiat al lui Toranaga; Hiroto Kanai este Kashigi Omi, tânărul lider al satului de pescari în care a fost găsită nava lui Blackthorne, Takehiro Hira este Ishido Kazunari, un birocrat puternic, principalul rival al lui Toranaga; pe Shinnosuke Abe îl regăsim în rolul lui Toda Hirokatsu („Buntaro”), soțul gelos al lui Mariko, iar Yuki Kura este Yoshii Nagakado, fiul nerăbdător al lui Toranaga, mânat de o puternică dorință de a se remarca.
Shōgun de la Studiourile FX este creat de Rachel Kondo și de Justin Marks, iar Marks fiind showrunner și producător executiv alături de Michaela Clavell (fiica scriitorului James Clavell), Edward L. McDonnell, Michael De Luca și Kondo.
ÎNTRE FICȚIUNE ȘI REALITATE
La patru decenii de la prima ecranizare a romanului scris de James Clavell, abonații Disney+ au ocazia să descopere o nouă abordare a poveștii navigatorului britanic naufragiat pe coastele Japoniei, lângă Peninsula Izu, ce devine un pion important în lupta pentru putere dintre samurai și rivalii acestora. James Clavell, scriitor, scenarist, regizor și veteran al celui de-al Doilea Război Mondial s-a documentat timp de trei ani pentru acest roman. De altfel, a fost chiar prizonier al forțelor nipone pe insula Java şi în Singapore, ceea ce i-a trezit interesul pentru cultura și pentru tradiția Asiei de Est şi a Japoniei, dar și pentru experiențele prizonierilor de război. Și chiar dacă povestea ce stă la baza seriei de pe Disney + este romanțată, episoadele descriu cu mare acuratețe realitățile Japoniei feudale de la acea vreme.
PERIOADA SHŌGUN, MOMENT IMPORTANT ÎN ISTORIA JAPONIEI
Acțiunea filmului are loc în anii 1600, la sfârșitul perioadei Sengoku, cunoscută drept perioada războaielor între state. Mai bine de 100 de ani, Japonia s-a aflat într-o stare permanentă de război civil între lorzii clanurilor (bushos), care se luptau pentru putere. Teritoriile ocupate se modificau în mod constant, fiecare fief creându-și propriile legi. Haosul războiului civil a permis o oarecare mobilitate dincolo de propria clasă socială. Și cum samuraii, care reprezentau o mică parte a populației, nu puteau lupta singuri în aceste războaie, li s-a permis țăranilor să se alăture lordului lor local și să devină, astfel, ashigaru (infanteriști) sau samurai.
Perioada Edo care a urmat a fost marcată de un nou control centralizat dar și de o renaștere culturală. Cultura perioadei Edo a fost descrisă publicului în nenumărate filme cu samurai și este subiectul principal al producțiilor japoneze istorice.
UNDE A FOST FILMATĂ SERIA
Întreaga serie Shōgun a fost filmată într-o locație fizică din Vancouver, iar pentru aceasta au fost recrutați consultanți experți din Japonia pentru a lucra cu echipa canadiană, transformându-se într-o colaborare armonioasă între talente orientale și occidentale, pentru a spune o poveste japoneză cu adevărat autentică. Pentru a asigura conformitatea cu elementele epocii, decorurile, locațiile, culisele, recuzita și clădirile create pentru Shōgun au fost concepute cu fidelitate, pentru a convinge atât telespectatorii, cât și echipa de distribuție că au pășit în Japonia feudală a anilor 1600.
Platourile de filmare au inclus două structuri exterioare extinse, o locație îndepărtată într-o zonă montană și două studiouri de înregistrare uriașe, care cuprindeau toate interioarele Castelului Osaka, grădinile, o misiune catolică și părți ale impunătoarei nave Erasmus. De asemenea, a mai fost utilizat un platou virtual imens pentru filmarea cu ecran albastru și efecte vizuale, unde au fost aduse la viață scene imposibile.
CUM AU FOST CREATE COSTUMELE
În perioada Sengoku au avut loc schimbări care au dus la dezvoltarea culturii și artei. Designerul de costume, Carlos Rosario, a putut, astfel, să dea frâu liber imaginației, folosind elemente care au existat numai în acea perioadă istorică: „Toate obiectele vestimentare folosite în Shōgun au fost lucrate manual”. Astfel, echipa a putut să controleze fiecare detaliu, inclusiv calitatea și texturile materialelor, culorile, stilul și modul în care modelele erau tăiate și cusute. Există o semnificație în fiecare articol de îmbrăcăminte. De exemplu, numărul de straturi pe care o femeie le purta comunica statutul ei, iar numărul de pliuri pe hakama unui bărbat (pantaloni largi) reprezentau statutul social, cât de bogat și puternic este.
Echipa de costume, formată din 85 până la 125 de persoane, în funcție de episod, a creat mii de ținute și a realizat sute de sesiuni de probă pe parcursul seriei. Era nevoie de doi oameni pentru a îmbrăca un singur samurai în armură.
CE ERAU, DE FAPT, SHŌGUNII?
Shōgun este titlul oficial al conducătorului militar național al Japoniei, iar povestea acestei titulaturi are rădăcini vechi, ce datează încă din seconul al XII-lea.