Vizitatorii standului Crime Scene Press din cadrul Târgului Internațional de Carte Gaudeamus 2023 au preferat la ediția de anul acesta cărți scrise de autori străini, care au făcut furori în toată lumea, precum romanul Reykjavík, care poartă semnătura premierului Islandei, dar și autori români. În topul celor mai vândute titluri se regăsesc două cărți care poartă semnătura unor autori români: Gladius, de Dănuț Ungureanu și Marian Truță și Vizita tinerei doamne, George Arion.
Vizitatorii entuziaști au avut ocazia să întâlnească autorii români în cadrul evenimentelor de lansare a romanelor din cadrul standului editurii.
Top 10 Crime Scene Press la Gaudeamus
Ciudata Sally Diamond, de Liz Nugent (trad. Liviu Szöke) – Pentru Sally Diamond viața începe la 42 de ani, când nu înțelege de ce e așa ciudat că și-a dus tatăl la tomberon după moartea acestuia – doar a fost ultima lui dorință! Treptat, Sally înțelege tot mai multe din lumea înconjurătoare și descoperă un secret îngrozitor. Un roman psihologic tulburător și minunat scris, cu peste 100.000 de exemplare vândute în Marea Britanie și Irlanda.
Vizita tinerei doamne, de George Arion – Un nou volum care poartă semnătura celui mai cunoscut autor român de romane polițiste și îl are ca protagonist pe îndrăgitul Andrei Mladin, ziaristul detectiv fără voie care nu-și pierde niciodată umorul. De astă dată, sătul de toate câte i s-au întâmplat, Mladin vrea să se retragă în orașul copilăriei – însă necazurile se țin scai de el și acolo. Iar la București o tânără franțuzoaică încearcă cu disperare să dea de el…
Cel care nu uită, de David Baldacci (trad. Oana Stănescu) primul volum al seriei bestseller Amos Decker, tradus pentru prima oară în România. David Baldacci a publicat 48 de romane, traduse în peste 45 de limbi, în mai bine de 80 de țări. A vândut 150 de milioane de cărți în toată lumea. Cel care nu uită este un roman imposibil de lăsat din mână, cu un erou neconvențional, cu aptitudini neobișnuite.
Reykjavík (trad. George Arion JR), care poartă semnătura celebrului autor islandez de bestsellere Ragnar Jónasson. Cartea este scrisă împreună cu Katrín Jakobsdóttir, prim-ministru al Islandei, prima carte care poartă semnătura celei care a fost și Ministru al Educației, Cercetării și Culturii, între 2009 și 2013. Romanul, care reprezintă și prima colaborare literară a celor doi, oferă o incursiune în trecutul misterios și tulburător al Islandei. Reykjavík este mai mult decât o carte de suspans, este o descindere în istoria și cultura Islandei, cu un mister care va ține cititorii în priză de la prima pagină până la ultima.
Ultimul diavol care trebuie să moară, de Richard Osman (trad. George Arion Jr.), al patrulea volum din seria bestseller Clubul Crimelor de Joi, care a stabilit noi recorduri în Marea Britanie și s-a vândut în milioane de exemplare în toată lumea. Joyce, Elizabeth, Ron și Ibrahim, cei patru prieteni octogenari, se confruntă cu cel mai complicat mister de până acum.
Un motiv bun pentru a muri, de Morgan Audic (trad. Horia Nicola Ursu) – Doi anchetatori împinși de motivații diferite urmăresc un nebun care își marchează loviturile cu o rândunică împăiată. Totul se petrece în umbra unui dublu asasinat comis în 1986, în noaptea când a explodat reactorul de la Cernobîl. Un thriller care te ține cu sufletul la gură, dar și un studiu al relațiilor dintre ruși și ucraineni. Roman răsplătit cu Premiul publicului Livre de poche 2020.
G L A D I U S de Dănuț Ungureanu și Marian Truță aduce în prim-plan întâmplările ce tulbură existența ștearsă a unui fost soldat, în Roma primului veac după Hristos. Pe neașteptate, războinicul de odinioară, silit să-și accepte ratarea ca slujbaș al cohortei urbane, e prins în păienjenișul intrigilor ce amenință Imperiul. Un roman captivant, al misterelor și surprizelor. O poveste fascinantă, mustind de suspans și pitoresc.
Mystic River, de Dennis Lehane (trad. Roxana Brînceanu) – O poveste sfâșietoare despre loialitate, prietenie și pierderea inocenței. Trei prieteni din copilărie se regăsesc la maturitate în situații de viață complet diferite. Între ei nu mai domnește decât suspiciunea. Iar totul a pornit de la un renghi pe care li l-a jucat hazardul. Roman ecranizat de Clint Eastwood, cu Sean Penn și Kevin Bacon în rolurile principale.
Orașul în flăcări, de Don Winslow (trad. Alexandra Florescu și Iulia Anania) – Două imperii interlope controlează împreună întreaga regiune New England, într-un relativ echilibru. Asta până când între irlandezi și italieni apare o femeie superbă, care declanșează un război ce va însemna asasinate, va rupe o alianță și va mistui orașul. O capodoperă în tradiția unor lucrări precum Nașul, Casino sau Goodfellas.
Călăul lui Gaudí, de Aro Sáinz de la Maza (trad. Georgiana Nuțu) – Primul volum al seriei Milo Malart, un roman hard-boiled în toată puterea cuvântului, cu acțiunea petrecându-se în Barcelona, printre capodoperele lui Antoni Gaudí, cu un protagonist complet nonconformist, dar de un talent indiscutabil. Un thriller captivant și înfricoșător deopotrivă.