In domeniul bancar, anul 2006 a fost unul al surprizelor. “Gigantii” au alergat umar la umar cu “piticii”, cei din urma fiind aproape de a fi cei dintai. BusinessWeek Romania publica in exclusivitate topul bancilor din Romania in functie de criterii financiare(cresterea nominala si procentuala a activelor si a profitului, indicatorii de rentabilitate a activelor si a capitalului, numarul sucursalelor), la care s-au adaugat voturile membrilor din domeniul financiar-bancar, rugati sa desemneze cel mai bun bancher.
Prima banca in top este BRD Group Societe Generale, care a reusit sa obtina cresteri la toate criteriile, fiind avantajata in special de indicatorul ROE, de cresterea nominala a activelor si a profitului, dar si de numarul mare al sucursalelor, care o situeaza pe locul doi in sistemul bancar din punct de vedere al marimii retelei. Ocupantul locului doi este Volsbank, care intruneste cel mai mare punctaj la capitolul date financiare. VBR este o banca mijlocie, care face fata cu succes gigantilor cu care concureaza. Conform rezultatelor anuntate la finele lunii martie, Volksbank a reusit sa intre pe locul zece in clasamentul bancilor dupa active, cu o cota de piata de 3,10%. Podiumul este inchis de BCR, care din 2006 se afla in plin proces de restructurare si adaptare la standardele Erste Bank, pentru care are alocata o suma de peste 200 mil. Euro.
Urmatoarele locuri sunt ocupate de Banca Transilvania, CEC, Banca Romaneasca, UniCredit, Banca Italo-Romena, BancPost, Raiffeisen.
Bancherul anului a fost votat Patrick Gelin, presedintele BRD-Groupe Societe Generale. El a adunat 49 puncte, dintre care 44 au fost obtinute pe baza rezultatelor financiare, iar restul reprezinta voturile acordate de colegii din domeniu.
Metodologia clasamentului
Realizarea topului a depins de 10 criterii stricte: cresterea nominala a activelor in anul 2006 fata de anul 2005 si cresterea procentuala a acestora, cresterea nominala a profitului in anul care a trecut comparativ cu anul precedent si cea procentuala, valoarea indicatorilor ROA si ROE in 2006 si cresterea acestora fata de 2005, numarul de sucursale ale bancilor si voturile acordate de executivii din piata unui coleg bancher. Pentru fiecare criteriu s-au acordat puncte in functie de suma rezultata exprimata in lei.
Criteriile alese au urmarit sa reflecte atat dinamica bancii (cresterile procentuale), cat si soliditatea si prezenta acesteia (cresterile nominale si numarul de sucursale), fara a lasa la o parte indicatorii de performanta si capacitatea managementului de a se fi facut remarcat de jucatorii din piata.
{mosloadposition user10}