Ești pasionat de scule electrice și accesorii, dar nu ai la dispoziție un spațiu suficient de mare în care să le depozitezi? Privește partea bună: în loc să fi tentat să cumperi multe unelte ca să umpli spațiul, o să investești în scule profesionale pe care o sa le folosești ani buni de acum înainte.
Dacă e să facem un top al celor mai folosite scule pe care orice meșter ar trebui să le ai aibă în atelierul de acasă, clasica bormașină cu sau fără percuție este nelipsită pentru că nu știi niciodată când trebuie să dai găuri în diverse materiale: dacă pentru lemn și metal poți să folosești fără probleme mașina de găurit fără percuție, pentru găuri în zidărie/beton ai nevoie de varianta cu percuție. Chiar dacă principala funcție a acestei unelte este funcția de găurire (folosind burghie destinate fiecărui tip de material menționat mai sus), bormașina poate fi folosită și pentru aplicații dificile de curățare a ruginii sau a vopselei întărite de pe oțel (cu perii în loc de burghie). O găsești atât în varianta cu fir, cât și în varianta cu acumulatori; o altă deosebire în afară de tipul de alimentare este faptul că varianta cu fir se poate folosi exclusiv la găurire și eventual pentru lustruirea oțelului, iar varianta cu acumulatori are și funcția de înșurubare (pe care poți să o folosești atunci când ai de asamblat mobilă).
Polizorul unghiular sau flexul este o altă unealtă care nu trebuie să îți lipsească din atelier pentru că nu se știe niciodată când ai de tăiat sau șlefuit metal. Spre deosebire de bormașină care este indispensabilă indiferent dacă stai la bloc sau la curte, flexul se pretează în special lucrărilor mai mici sau mari dacă stai la curte: tăierea structurii metalice pentru un foișor de exemplu. Cu discul potrivit poți să tai însă și gresie sau faianță dacă vrei să renovezi baia sau bucătăria sau să îi atașezi polizorului tău o perie dacă ai de lustruit metale.
O trusă de scule de mână în care să se regăsească diverse tipuri de chei, șurubelnite, un patent și un ciocan este de asemenea indispensabilă. Avantajul acestei truse este că ocupă puțin spațiu și o poți ține chiar și în mașină dacă locuiești într-un apartament și nu dispui de foarte mult spațiu.
Dacă tot am amintit de mașină, un compresor de aer te poate salva din situațiile neplăcute în care ai nevoie să umfli roțile de la mașină până ajungi la cel mai apropiat service auto. Compresoarele auto ocupă puțin spațiu și sunt destul de ieftine în comparație cu cele folosite în atelierele de vopsitorie și pot fi folosite și pentru roțile de la bicicletă, motocicletă sau pentru a umfla o minge sau baloanele de la o petrecere.
În cazul în care stai la curte și ai gazon pe o suprafață mare o mașină de tuns iarba este o unealtă pe care trebuie să o ai neapărat, iar dacă dispui de un buget ceva mai mare, un robot de tuns gazonul o să te ajute să petreci mai mult timp cu cei dragi.