Delta Dunării nu mai are nevoie de vreo prezentare, fiind un paradis natural pe care trebuie să-l descoperi cel puțin o dată în viață. Îți propunem un top 7 experiențe pe care să nu le ratezi aici.
Sursă foto: Shutterstock
Birdwatching
Delta Dunării este recunoscută pentru paradisul păsărilor acvatice. Habitatele naturale existente aici au atras foarte multe specii de păsări, precum lebede, pelicani, egrete, cormorani sau stârci. Majoritatea vin din Africa și bazinul Mării Mediterane.
Ele pot fi ușor de urmărit și admirat prin activități specifice de birdwatching. Nu trebuie să fii ornitolog să faci asta, ci pur și simplu să îți dorești să încerci o asemenea experiență.
Cu puțin noroc, poți avea șansa să vezi dansuri nupțiale și să auzi cântece de împerechere. Așadar, un spectacol impresionant!
Plimbări cu barca
Printr-o plimbare cu barca Delta Dunarii, poți vedea cel mai bine splendoarea peisajelor naturale existente aici. De fapt, este o experiență pe care nu trebuie să o ratezi, deoarece micile porțiuni de uscat nu sunt suficiente pentru a cunoaște esența acestei destinații unice în țara noastră.
Sunt numeroase excursiile de o zi pe care le poți face cu barca, de exemplu, excursie spre Gura Portiței, la Pădurea Letea sau pe canalurile și lacurile din nord. Orice ai alege, vei putea vedea cât de frumoasă și sălbatică este Delta Dunării!
Plimbare cu caiacul sau SUP-ul
Plimbările cu caiacul sau SUP-ul, un sport de apă derivat din surf, care se practică pe o placă, reprezintă printre cele mai inedite plimbări nautice pe care le poți face în Delta Dunării.
Astfel de plimbări sunt relaxante și recreative. Ele îți permit să vezi Delta în ritmul tău, respectiv, să ajungi în diverse locuri mai greu accesibile cu o barcă.
Este o adevărată aventură pe canalele Deltei, prin urmare, dacă iubești astfel de activități sau, pur și simplu, te tentează să încerci cu prietenii tăi, nu mai sta pe gânduri!
Plimbări pe uscat
Chiar dacă plimbările cu barca sunt de neratat, Delta Dunării ascunde foarte multe comori și pe uscat.
Îți recomandăm să iei în calcul o plimbare prin Pădurea Letea, să vizitezi Mila 23 sau alte sate pescărești, precum Jurilovca sau Sarichioi. De asemenea, bucură-te de răsărituri și apusuri de soare la Sf. Gheorghe sau de câteva clipe unice pe plaja sălbatică de la Gura Portiței!
Activități de pescuit
Pescuitul în Delta Dunării este o experiență populară. Fie că ești pescar profesionist, fie amator, poți organiza o partidă de pescuit. La ce să pescuiești? Sunt foarte multe specii de pești, de la caras sau roșioară până la știucă, crap sau somn.
Majoritatea unităților de cazare îți vor oferi nu doar informații importante despre locurile de pescuit, ci îți pot pune la dispoziție ustensile de pescuit. Reține faptul că Delta Dunării are o perioadă de prohibiție reglementată prin lege în fiecare an. În această perioadă nu se poate pescui decât pe bălțile private!
Nu uita de permisul de pescuit care se obține de la ARBDD (Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării).
Gastronomia locală
Gastronomia Deltei Dunării se învârte în jurul preparatelor din pește. Borșul de pește la ceaun, storceagul, peștele în saramură, plachia de pește, crapul la proțap sunt câteva dintre deliciile culinare ale acestei destinații.
Chiar dacă în mod obișnuit nu-ți place să consumi pește, încearcă să guști din numeroasele preparate culinare din pește. Este locul potrivit care să te facă să îți schimbi gusturile.
Evenimente culturale
Nu în ultimul rând, Delta Dunării înseamnă și evenimente culturale anuale care păstrează vii anumite tradiții și obiceiuri ale locuitorilor de aici.
De exemplu, poți vizita Delta în timpul Festivalului Borșului Lipovenesc, organizat în comuna Jurilovca, sau în timpul Festivalului Dunării, desfășurat în orașul Sulina.
Concluzia este că ai suficiente experiențe inedite pentru care merită să vizitezi Delta Dunării. În plus, în orice perioadă a anului, vei găsi doza recomandată de liniște în mijlocul naturii!