Fiecare an nou aduce cu el, pentru fiecare dintre noi, rezoluții și obiective. Ne facem planuri noi pentru viața personală, dar și profesională, iar partea financiară este un numitor comun pentru acestea.
Planurile pe care ni le facem la fiecare început de an sunt importante pentru a stabili câteva obiective. Rolul acestora este de a ne ghida, a ne face să ne focusăm asupra lucrurilor importante pentru fiecare dintre noi. Totuși, după cum se spune, un obiectiv fără un plan este doar un vis.
Potrivit unui sondaj realizat de o instituție bancară, 41% dintre respondenți și-au atins rezoluțiile pentru 2022 și 80% și-au stabilit deja noi obiective pentru 2023. Printre cele mai importante rezoluții pentru acest an se regăsesc creșterea economiilor, achitarea datoriei cardului de credit, construirea unui fond de urgență și cel puțin o vacanță.
Iată o scurtă prezentare a unor rezoluții comune legate de bani și cum să faci un plan pentru a le atinge în noul an.
1. Refinanțarea creditelor
Unul dintre motivele cele mai comune pentru care mulți oameni aleg să facă o refinantare pentru credite la un alt creditor este să profite de costurile mai mici ale dobânzilor. Dacă rata dobânzii creditului nu mai este competitivă, o bună modalitate de economisire a banilor este căutarea altei bănci care are o ofertă mai bună. În plus, multe instituții bancare au oferte speciale, în care clienții sunt scutiți de anumite costuri suplimentare pentru refinanțări.
2. Achitarea datoriei de pe cardul de cumpărături
Datoria cardului de cumpărături este, pentru multe persoane, o cheltuială lunară importantă pentru buget. Asta se datorează faptului că ratele dobânzilor la cardurile de credit tind să fie mai mari decât ratele dobânzilor la alte tipuri de datorii. Acesta este principalul motiv pentru care alimentarea cardului de credit cu toată suma creditată este o bună modalitate de a scăpa de un efort financiar substanțial în noul an.
3. Creșterea economiilor
Dacă soldul contului de economii nu include o sumă suficientă pentru a-ți oferi un confort emoțional, poate este momentul unei schimbări. Păstrarea unui cont de economii tradițional poate fi convenabilă, dar este posibil să nu mai dea randament. Căutarea unei oferte noi pentru astfel de conturi, în care costurile să fie cât mai mici, iar dobânda mai mare, este soluția ideală.
4. Creșterea veniturilor
Atunci când veniturile lunare nu mai sunt suficiente pentru a-ți acoperi cheltuielile și a-ți oferi stilul de viață dorit, se cere o schimbare de strategie. Cu toții încercăm să ne abținem de la cheltuielile inutile și să căutăm cât mai des promoții, dar uneori nu este suficient. Astfel, singura modalitate de a-ți suplimenta veniturile lunare este de a căuta fie un job mai bine plătit, fie unul part time. Oricare ar fi soluția, cu siguranță va fi consumatoare de energie, însă, după primele luni de început, lucrurile se vor așeza și vei putea vedea rodul muncii.
5. Plănuirea unei vacanțe
Dacă situația financiară este una ok, plănuirea unei vacanțe într-un loc nou poate fi o rezoluție perfectă pentru începutul anului. Vizitarea unui oraș sau a unei țări noi va aduce un plus de energie în viața ta și, mai ales, un bagaj mare de amintiri dragi. Planificarea acestei vacanțe înseamnă, de asemenea, și economisirea banilor pentru plata ei.
Pentru a-ți transforma visele în planuri, fără a te abate la jumătatea drumului, uneori este nevoie să apelezi la diverse artificii. Scrierea lor în agenda personală sau în telefon este o bună modalitate de a te responsabiliza, de a prioritiza și de a-ți urmări progresul, lucruri ce te vor impulsiona.