Our website use cookies to improve and personalize your experience and to display advertisements(if any). Our website may also include cookies from third parties like Google Adsense, Google Analytics, Youtube. By using the website, you consent to the use of cookies. We have updated our Privacy Policy. Please click on the button to check our Privacy Policy.

Top 11 soiuri de viță de vie internaționale pentru vinuri

Top soiuri de viță de vie internaționale pentru vinuri

Fabricarea vinului este o îndeletnicire veche de mii de ani, răspândită în întreaga lume. În vremurile moderne, mai mult de jumătate din producția mondială de vin este realizată de doar 4 țări. Italia, Franța, Spania și Statele Unite ale Americii sunt liderii mondiali ai producție de vin, însă multe alte țări se mândresc cu vinuri de calitate înaltă, apreciate de pasionați de pe întreg globul pământesc.

Soiurile de viță de vie sunt în număr de multe mii, însă doar o mică fracțiune dintre acestea sunt destinate producției de vin. Majoritatea celor cultivate aparțin speciei Vitis Vinifera, un soi european apreciat de peste 6000 de ani. Pe lângă aceste soiuri europene și America deține câteva soiuri de struguri de vin care sunt cultivate la nivel comercial.

Indiferent din ce soiuri internaționale fac parte, strugurii de vin vor sta la baza a 5 tipuri de bază: vin roșu, vin alb, vin rose, vin spumant si vin fortificat. Fiecare dintre aceste cinci tipuri de vin conține subdiviziuni de o diversitate uimitoare, datorită diverșilor factori care influențează produsul final: soiul de struguri, climatul, arta vinificatorului, etc. Indiferent de preferințele individuale, diversitatea și creativitatea vinurilor de calitate este în măsură să ofere ceva special fiecărei persoane.

Top soiuri de viță de vie internaționale pentru vinuri

Foto

Soiurile de vin europene cele mai cunoscute sunt:

Pentru vin roșu

1. Barbera. Prezintă un nivel ridicat de aciditate, o culoare rubinie puternică, având niveluri scăzute de tanin. Oferă arome noi și este apreciat deoarece poate conține o aciditate naturală chiar și în zonele cu temperaturi înalte.

2. Cabernet Sauvignon. Se numără printre cele mai cultivate soiuri de vin din lume, fiind frecvent utilizat în amestecurile în stil Bordeaux.

3. Merlot. Este apreciat în special pentru capacitatea de a îmbunătăți culoarea, aroma, textura și echilibrul vinului. Este de obicei amestecat cu Cabernet Sauvignon, având note de cireșe, mure, afine sau prune.

4. Pinot Noir. Este un soi faimos, din Burgundia, având cea mai complexă aromă dintre toate soiurile negre. Are note de struguri, cireșe negre, scorțișoară și mentă.

5. Sangiovese. Este baza pentru numeroase vinuri roșii italiene, din Chianti și Brunello di Montalcino. De asemenea, faimoasele amestecuri super toscane se pot lăuda cu soiul Sangiovese în compoziție. Având un profil aromat, acesta oferă nuanțe fructate, cu aciditate naturală, de la moderată până la mare și un finisaj care se apleacă spre amărăciune.

6. Syrah. Este cel mai faimos soi francez din Valea Rhone, utilizat pentru producția unui vin roșu tanic, complex și distinct. Are arome pronunțate de piper, cireșe negre, piele și nuci prăjite.

Pentru vin alb

1. Chardonnay. Este regele vinurilor albe, așa cum Cabernet Sauvignon este regele vinurilor roșii. În Burgundia, soiul Chardonnay este cel care stă la baza faimoaselor vinuri albe, cum ar fi Montrachet, Meursault și Pouilly-Fuissé.

2. Pinot Blanc. Este fructul alb de la soiul Pinot Noir, reprezentând baza unui vin important în Alsacia și Valea Loarei. Pinotul alb oferă arome fructate, de citrice și măr.

3. Pinot Gris. Este un soi foarte versatil, care poate fi aspru sau ușor, în funcție de nivelul de coacere la recoltare și tehnica de vinificare. Atunci când este produs într-un mod adecvat, este un vin alb uscat, recomandat pentru îmbătrâniri prelungite.

4. Riesling. Denumit și Riesling alb sau Riesling Johannisberg, este cultivat în special în văile Rinului și Mosellei în Germania, dar și în multe alte zone din Europa, America de Nord și Australia. Surprinde cu o aromă puternică foarte asemănătoare cu a mărului, descrisă adesea drept ”crudă”.

5. Sauvignon Blanc. Este un soi foarte apreciat în Bordeaux și principalul soi alb din Valea Loarei. Aroma lui poate varia în funcție de climă, prezentând note de iarbă verde, dar și texturi tropicale.

By Violeta-Loredana Pascal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.