OMV, Renault si Mittal Steel Holdings raman si anul acesta pe primele pozitii in Topul primilor 100 Investitori Straini din Romania. Business Review prezinta saptamana aceasta principalii investitori straini in economia romaneasca si planurile lor de viitor. Industria de petrol si gaze a inregistrat cel mai impresionant volum de investitii. Prima clasata este compania austriaca OMV. “Cu programul nostru ambitios de investitii, de peste 3 miliarde euro pentru urmatorii cativa ani, credem cu fermitate in dezvoltarea Romaniei ca un loc de afaceri cu adevarat european. Noi credem ca eforturile noastre sustinute in modernizare; imbunatatirea operatiunilor vor intari aprovizionarea cu energie a Romaniei. Pozitia Petrom ca principala companie integrata de petrol si gaze din Europa de Sud – Est va consolida acest lucru”, spune Thomas Huemer, purtator de cuvant OMV.
De asemenea, compania romaneasca Rompetrol Rafinare, divizia de rafinare a celei de a doua companii petroliere din tara ca marime, Rompetrol, planuieste sa investeasca 250 milioane dolari pentru a mari capacitatea de rafinare de la 3,7 milioane tone, cat este in prezent, la 5 milioane tone de petrol pe an. Sectorul energetic local a asistat la un schimb specatculoasa de proprietari dupa ce Dinu Patriciu, actionarul majoritar la Rompetrol Group (80%), si asociatul sau Phil Stephenson (20%) au anuntat vanzarea a 75% din companie a carei valoare de piata a fost plasata la 3,6 miliarde dolari. Cumparatorul a fost compania KazMunayGas. KazMunayGas (KMG) este o companie de stat din Kazakstan care a inceput construirea unui gigant complex petrochimic evaluat la 5,2 miliarde dolari.
Lukoil si Mol s-au axat pe dezvoltarea retail-ului. Zsolt Szalay, CEO la Mol Romania, a declarat pentru Business Review, ca exista planificate investitii de 15,4 milioane euro in extinderea retelei de statii de combustibil cu 9 unitati noi si se vor lua in considerare investitiile greenfield. “Am stabilit ca vom dezvolta reteaua noastra de gaze pe calea pan europeana. Pentru acest proiect planuim sa investim 20 milioane dolari. De asemenea, pentru a indeplini programul “biodiesel” ne-am propus sa investim 15 milioane dolari intr-o fabrica de bio-conbustibil”, spune Constantin Tampiza, GM de la Lukoil.
Industria de automobile numara reprezentanti bine cunoscuti internationali in clasamentul investitorilor straini precum Renault (a doua clasata), Continental AG (pe pozitia 51) sau Pirelli (pe pozitia 59). Compania franceza Renault a anuntat investitii de 300 milioane euro pentru construirea unei fabrici de cutii de viteze si a unui centru de proiectare. Continental a investit pe piata locala peste 250 milioane de euro pana anul trecut in 6 fabrici detinute aici. “Vrem sa continuam investitiile in special pentru extinderea unitatilor de productie existente. Aceasta inseamna apropape 40 milioane euro in toate unitatile si 15 milioane de euro pentru dezvoltarea fabricii de anvelope”, a spus Martin Kleinbrod, GM la Continental Romania. CEO-ul Pirelli, Enrico Malerba spune ca pe langa cele doua locatii de productie de la Slatina si Gorj, Pirelii se va concentra anul viitor pe o fabrica de filtre antipoluare, o investitie care va necesita 235 milioane euro.
Industria grea este unul din domeniile care, de asemenea, a inregistrat o crestere pozitiva datorata planului generos de investitii. ArcelorMittal a decis sa transforme fabrica de la Galati intr-un centru de excelentei pentru metale, ceea ce a necesitat 200 milioane dolari pentru productia de metal. “In afara de aceasta, noi avem un alt program care valoreaza milioane de dolari pentru investitii in fabrica si masini si procese ceea ce ne va ajuta sa ne modernizam operatiunile”, spune Augustine Kochuparampil, CEO ArcelorMittal Galati. Directorul companiei spune ca ArcelorMittal Romania implementeaza actual 64 de proiecte de mediu in valoare de 53 milioane de dolari.
In octombrie anul trecut, retailer-ul german Kaufland (al 5-lea calsat) avea 13 hipermarketuri in Romania, dintre care numai primul magazine local Kaufland a fost in Bucuresti. Retailer-ul a estimat 130 milioane euro pentru investitia in extinderea retelei de magazine. Retailer-ul german a investit pana acum 350 milioane euro in Romania in cele 31 de magazine din tara. Kaufland este parte a grupului Lidl & Schwartz.
Holdingul turc Fiba (al 18-lea clasat) include cateva companii active din Romania, precum grupul financiar Credit Europe, dezvoltatorul Anchor Group, retailer-ul GimRom si compania de management al proiectelor imobiliare Novatec.
Anchor Group detine doua shopping mall-uri in Bucuresti si o cladire de birouri. Cladirea de birouri a fost construita anul trecut si finalizata aproape de sfarsitul anului dupa o investitie de 25 milioane de euro. Compania lucreaza, de asemenea, la InCity Residences, in valoare de 40 milioane euro si doreste sa se extinda in tara. Compania planuieste, de asemenea, sa extinda investitia in alte birouri in Bucuresti cu 100 milioane de euro.
GimRom opereaza magazinele G’Market in Romania si a deschis anul acesta doua noi magazine in Focsani si Bacau, cu 4,5 milioane euro investiti. Doua noi magazine au fost adaugate la cele cinci deja existente in Bucuresti si Iasi. GimRom Holding estimeaza vanzari de 62 milioane euro la sfarsitul acestui an.
Cu o investitie anuntata de 500 milioane euro pentru primii trei ani de activitate in Romania, Cosmote (a 6-a clasata) a realizat pana acum extinderea si upgradarea retelei de acoperire cu scopul de a asigura calitatea serviciilor pentru o crestere rapida a bazei de abonati. Conform oficialilor Cosmote, acest an reprezinta varful pentru investitiile locale, inregistrandu-se o valoare totala estimata de peste 200 milioane euro. Investitiile au fost adaptate pentru a creea mai mult de 500 de noi locuri de munca in ultimii doi ani, pentru a dezvolta operatiuni care sa suporte cresteri rapide de consumatori (crestere de 3 milioane la sfarsitul anului) si consolidarea retelei de distributie.
Conform Lilianei Solomon, GM al operatorului de telefonie mobila Vodafone (al 9-lea clasat), compania a investit de la primul an operational in 1997, o valoare de 1,5 miliarde de euro. “Investitia locala va continua. Intre timp piata telefoniei mobile isi pastreaza potentialul de crestere in urmatorii ani” spune Solomon. Pentru primele 9 luni ale lui 2007, Vodafone anunta un profit al operatiunilor mai mare cu 1,4%, ca urmare a cresterii numarului de clienti cu 8,58 milioane, cu 20% mai mult comparativ cu 2006. Din total, 34,1% sunt clienti abonati, conform companiei. Numarul clientilor care folosesc serviciile 3G au fost estimat la aproape 496.000 in octombrie 2007. Vodafone a raportat un total al veniturilor de 596,75 milioane euro si o crestere a serviciilor in valoare de 570,23 milioane euro pentru primele 9 luni.
Alte domenii in care au investit substantial companiile straine sunt: domeniul energetic, prin E.ON (a 7-a clasata), Enel Distribuzione (a 14 clasata); domeniul financiar-bancar, prin Erste Bank (a 8 clasata), Raiffeisen Group (a 12 clasata), ABN AMRO Bank (a 34 clasata), Bank Austria Creditanstalt (a 35 clasata); domeniul distributiei, industriei metalurgice, productiei de bere, tigari sau bauturi nealcoolice.
Datele pentru acest top au fost furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului la cererea Business Media Group. Clasamentul este realizat in functie de aportul total la capitalul companiilor romanesti in anul 2006.
{mosloadposition user10}