BitDefender®, producătorul autohton de soluţii de securitate, a publicat astăzi lista celor mai răspândite ameninţări informatice din luna noiembrie în România.
Pe primul loc al clasamentului identificăm Trojan.AutorunInf.Gen, un mecanism generic care răspândeşte malware prin intermediul dispozitivelor periferice, precum stickuri USB, carduri de memorie sau hard discuri externe. Win32.Worm.Downadup şi Win32.TDSS sunt alte două ameninţări din faimoasele familii de malware care folosesc această strategie pentru a propaga noi infecţii.
“Încă o dată ameninţările care se răspândesc prin intermediul funcţionalităţii Autorun se regăsesc în top şi în luna noiembrie. Cu toate că beneficiile acestei funcţii sunt foarte mari, simplificând mult instalarea aplicaţiilor şi a diverselor drivere, breşele de securitate create sunt mult prea mari pentru a fi ignorate”, a declarat Alexandru Cătălin Coşoi, Senior AntiSpam and AntiPhishing Researcher, BitDefender.
Win32.Worm.Downadup este pe locul doi în topul realizat de BitDefender, totalizând 7.85% din numărul sistemelor infectate la nivel global. Cunoscut şi sub denumirea de Kido sau Conficker, acest vierme blochează accesul sistemului infectat la site-urile producătorilor de soluţii de securitate, împiedicând astfel obţinerea de actualizări ale produselor sau solicitarea serviciilor de asistenţă tehnică. În plus, ultimele variante instalează şi aplicaţii de tip rogue (antivirus fals) pe sistemele compromise.
Trojan.Autorun.AET este pe locul 3, cu 4.74% din totalul infecţiilor, răspândindu-se atât prin intermediul dosarelor Windows partajate în reţea, cât şi prin dispozitive de stocare mobile. Troianul exploatează funcţia Autorun din Windows, folosită pentru rularea automată a aplicaţiilor în momentul conectării unui dispozitiv de stocare extern infectat.
Win32.Sality.OG ocupă locul patru, urcând o poziţie în top faţă de luna anterioară, cu un procent de 3.9% din totalul infecţiilor. Este un file infector polimorf care îşi anexează codul încriptat fişierelor executabile de tip .exe sau .scr. Pentru a-şi masca identitatea în sistem, instalează un rootkit şi încearcă să compromită aplicaţiile antimalware instalate pe calculatorul infectat.
Locul cinci este adjudecat de Trojan.Clicker.CM care a coborât în top două poziţii faţă de luna trecută. Troianul este distribuit prin intermediul site-urilor care găzduiesc aplicaţii ilegale, precum crackuri, generatoare de chei de validare sau numere de înregistrare pentru software-ul comercial. Cu un procent de 3.86% din totalul fişierelor infectate, este cel mai des folosit în afişarea forţată a bannerelor publicitare în browsere.
Pe locurile inferioare ale clasamentului lunii noiembrie se află: Exploit.PDF-JS.Gen (2.23%), scriptul Trojan.JS.PYV (2.08%), Gen:Adware.Heur.cu8@r4H@Syfi (1.86%), Worm.Autorun.VHG (1.75%) şi, pe ultima poziţie, Trojan.Downloader.Bredolab.AZ (1.27%).
Pentru sfaturi despre cum puteţi elimina aceste ameninţări, vă rugăm să accesaţi centrul de securitate BitDefender.
{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}