Împrumutul bancar reprezintă soluția potrivită atunci când dorești să îți achiziționezi bunuri, dar nu ai suficiente economii acumulate. Dacă te afli în ipostaza în care îți dorești o casă, o mașină sau poate o vacanță mai scumpă, atunci trebuie să știi și câte tipuri de credite există, pentru a face alegerea potrivită.
Image by pressfoto on Freepik
Creditul ipotecar
Acest tip de credit este cunoscut și sub denumirea de credit imobiliar, fiind destinat achiziției unui imobil, apartament sau casă. În cazul creditului ipotecar, dobânda este variabilă, iar dacă îl alegi în euro, vei plăti dobânda în funcție de cursul valutar și fluctuațiile acestuia.
Pentru a garanta plata acestui credit, ai nevoie de o garanție, care poate fi o altă locuință sau chiar locuința pe care îți dorești să o achiziționezi.
Care sunt condițiile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinești:
- să fii angajat pe o perioadă nedeterminată;
- să ai o vechime de minimum șase luni la locul de muncă;
- să dispui de un avans de 15 – 20% din suma totală de împrumut;
- să înregistrezi venituri nete care au caracter permanent.
Dacă îndeplinești toate acestea, atunci un credit ipotecar reprezintă soluția potrivită pentru tine în acest moment.
Creditul de nevoi personale
Este unul dintre cele mai ușoare credite pe care le poate avea o persoană. Acesta se poate face pe o perioadă mai scurtă de timp, până la cinci ani, însă sumele sunt mai reduse față de un credit ipotecar.
Creditul de nevoi personale este potrivit când ai nevoie să îți achiziționezi o mașină, pentru renovarea casei sau orice altceva îți dorești, dar situația financiară actuală nu îți permite. Nu este necesar să aduci dovezi băncii pentru a exemplifica de ce ai nevoie de bani și ce anume faci cu ei.
Astfel de credite există și la magazinele partenere unde sunt comercializate bunuri cu valoare mai mare (cum ar fi electrocasnicele de ultimă generație).
Creditul Prima Casă
Este destinat achiziției de bunuri imobiliare, așa cum îi sugerează și numele. Diferența dintre creditul Prima Casă și cel ipotecar este că primul nu necesită un avans atât de mare, ci doar 5% sau 15% din suma dorită.
Creditul se poate lua atât pentru imobilele noi, cât și pentru cele vechi, însă există o serie de criterii pe care trebuie să le îndeplinești, în funcție de perioadele în care se oferă creditul. Unele dintre ele ar fi încheierea de polițe de asigurare împotriva tuturor riscurilor, conform normelor interne ale finanțărilor.
Creditul pentru studii
Există și credite pentru studii, pe care le poți obține când vrei să studiezi la o universitate în afara țării sau să călătorești prin programul Work&Travel.
În funcție de banca la care apelezi pentru un împrumut de studiu, poți să stai liniștit timp de șase luni în vederea dobânzii sau a ratelor. Pentru a primi acest împrumut este obligatoriu să fii înscris într-un program educațional de stat sau privat.
Creditul auto
Dacă îți dorești un autoturism sau vrei să îl schimbi pe cel vechi, să știi că ai posibilitatea de a face un credit auto. Este disponibil atât în lei, cât și în euro, însă ai o sumă maximă pe care o poți împrumuta, în funcție de banca unde alegi să faci împrumutul. De asemenea, este nevoie și de un avans de aproximativ 15% din valoarea mașinii.
În funcție de intervalul în care trebuie rambursat creditul, acesta poate fi credit pe termen scurt sau pe termen lung. De fapt, tu alegi intervalul de timp care îți este benefic pentru a nu aduce un dezechilibru între rate și bugetul destinat cheltuielilor lunare.
Acestea sunt tipurile de credit pe care le pot obține persoanele fizice, în urma îndeplinirii criteriilor de eligibilitate ale băncii. Înainte de a lua această decizie, gândește-te și la bugetul pentru ratele lunare, pentru a pune în balanță dezavantajele și avantajele.