Ideea de supraveghere video prinde din ce in ce mai bine contur, atat in mintea oamenilor de afaceri care isi doresc investitiile sigure si angajatii cat mai productivi, cat si in mintea persoanelor fizice, care isi doresc bunurile in siguranta.
Chiar daca supravegherea video este prezenta de ceva vreme pe piata din Romania, se poate spune ca este inca la inceput si ca exista o multime de oameni care ii inteleg avantajele, insa atunci cand sunt pusi in fata unei achizitii, nu stiu cu exactitate ce trebuie sa aleaga.
Cele mai importante componente ale unor sisteme de supraveghere sunt, evident, camerele de supraveghere. Daca in cazul unui DVR sau in cazul unui monitor, alegerea este destul de simpla, in cazul unor camere, lucrurile se pot complica, deoarece exista o diversitate foarte mare.
Sursa foto: Pixabay
Principalele categorii de camere de supraveghere
Pe comod.ro, spy shop sau atu tech pot fi descoperite mai multe modele, organizate in functie de o serie de criterii: destinatia, scopul pe care il servesc si evident, dotarile. Urmatoarele tipuri se dovedesc a fi cele mai populare in randul cumparatorilor:
1. Camerele de tip bullet. Se numesc asa deoarece seamana cu un glont si sunt populare pentru ca sunt foarte flexibile. Sunt destinate, de regula, supravegherii de interior si se monteaza pe tavan. Desi preiau imagini doar dintr-o zona fixa, sunt foarte atractive pentru pretul lor.
2. Camerele de tip dome. De asemenea, forma decide numele acestor camere. Se pozitioneaza tot pe tavan si sunt ideale pentru spatiile publice. Sunt cele mai populare modele pentru afacerile mici si mijlocii.
3. Camerele de exterior. Sunt solutii foarte bine construite, in asa fel incat sa poata face fata cu brio solicitarilor date de vreme si de temperaturi. Acestea rezista chiar si la temperaturi de sub -20 de grade Celsius si de peste 100 de grade Celsius si pot sa filmeze fara probleme chiar si in momentele in care ploua torential.
4. Camerele cu infrarosu. Infrarosul este dotarea care le caracterizeaza cel mai mult. Aceasta dotare le permite sa filmeze cu succes in locurile intunecate. De regula, sunt folosite de cei care doresc sa supraveghere anumite spatii pe timp de noapte.
5. Camerele Day/Night. Sunt solutii ceva mai costisitoare, insa sunt si foarte eficiente. Acestea filmeaza atat pe timp de zi cat si pe timp de noapte si au capacitatea de a percepe gradul de luminozitate pentru a-si face singure setarile.
6. Camere cu lentile varifocale. Ofera o flexibilitate foarte mare, deoarece ii permit utilizatorului sa mareasca sau sa micsoreze imaginea filmata chiar in momentul in care se filmeaza.
7. Camerele wireless. In ultima vreme, aceste camere sunt din ce in ce mai populare deoarece elimina nevoia prezentei unor fire. In felul acesta sunt si mai sigure si pot fi montate cu succes oriunde in casa sau in cladirea supravegheata.
De asemenea, cei care sunt in cautarea unor camere de supraveghere pot gasi si solutiile de tip PTZ (Pan, tilt zoom), varianta HD sau chiar varianta mai perforanta, cu rezolutia Ultra HD.
Achizitia unei camere de supraveghere poate sa fie, asadar, o adevarata aventura pentru cei care nu stiu cu exactitate de ce au nevoie. Tocmai de aceea, inaintea achizitiei unui sistem de supraveghere este bine sa existe o mica pregatire teoretica in acest sens.