În perioada 14-15 iulie 2012 s-a desfăşurat la Bucureşti primul training de Organizare Comunitară (Community Organizing), în cadrul proiectului Erupţie AntiCorupţie al Fundaţiei SynergEtica. Cursul a avut loc la Institutul de Cercetări Politice şi a fost susţinut de Radu Nicolae, politolog, autor a numeroase cărţi despre politicile anticorupţie şi manager la Centrul de Resurse Juridice (CRJ). La training au participat 13 tineri din Bucureşti, care au dorit să afle cum se poate trece de la mirare şi frustrare la acţiune, de la “Cum se poate aşa ceva?! la “Ce putem face?”.
Organizarea comunitară este un proces democratic prin care oamenii sunt încurajaţi să se reunească în jurul unor interese şi probleme comune, să identifice potenţiale soluţii la probleme din comunitate şi să acţioneze pentru ca factorii de decizie să le transpună în realitate. Organizatorul comunitar este cel care stă de vorbă cu oamenii, şi pornind de la interesul individual identifică problemele comune, apoi îi mobilizează să se asocieze, îi ghidează în găsirea soluţiilor şi îi ajută să acţioneze, pentru rezolvarea problemelor lor. De fapt, organizatorul comunitar îi învaţă pe oameni că nu au putere doar o dată la 4 ani, când se duc la vot, ci şi între mandate, că pot avea o voce mai puternică în relaţia cu autorităţile publice şi că pot face ca lucrurile să se întâmple, în loc să fie spectatorii lumii în care trăiesc.
În cadrul trainingului, Valeriu Nicolae, preşedinte Policy Center for Roma and Minorities a prezentat secvenţe video cu un exemplu concret de Organizare Comunitară. Prin sport, dans, cursuri de teatru sau muzică, fundaţia pe care o conduce a schimbat destinul a zeci de copii romi care erau condamnaţi la o viaţă în ghetou în Ferentari – au fost imagini şocante şi emoţionante, care ne-au arătat că deşi trăim cu toţii în aceeaşi lume, realităţile noastre sunt extrem de diferite.
D-na Nicoleta Chiriţă, coordonator de proiecte la Centrul de Resurse pentru participare publică, a vorbit despre obiectivele generale ale Organizării Comunitare (OC), etapele care trebuie parcurse de la ascultare până la acţiune şi rolul organizatorului comunitar, de facilitator (îi face pe oameni să crească şi să se dezvolte, îi încurajează să fie capabili să acţioneze singuri) şi strateg (îi ajută să contureze un plan de acţiune), fără a fi însă un lider.
O temă importantă a trainingului a fost corupţia şi cum poate fi ea combătută prin activitatea de OC, scopul principal al proiectului Erupţie AntiCorupţie fiind acela de a arăta oamenilor că se poate reduce corupţia dacă ei înţeleg şi recunosc efectele negative ale acestui fenomen asupra vieţii lor. Ca aplicaţie practică, tinerii participanţi au primit o serie de chestionare, iar până a doua zi fiecare dintre ei a intrat în contact cu oameni din cartierul propriu sau de pe stradă, cărora le-au adresat câteva întrebări despre modul în care percep corupţia şi dacă sunt dispuşi să acţioneze în vreun fel pentru eradicarea ei. Concluziile trase a doua zi au arătat că oamenii sunt conştienţi că există un nivel foarte ridicat al corupţiei în România, că le afectează viaţa, însă, pentru diverse motive, nu sunt dispuşi să se implice activ.
Un loc important în training a fost ocupat de prezentarea legislaţiei pe tema corupţiei: cum şi unde sesizezi autorităţile, ce drepturi ai, ce nu se face şi cum trebuie să procedezi în situaţii delicate. O nouă întâlnire a participanţilor la training va avea loc în Bucureşti, în cursul lunii august.
Daca doriţi să vă implicaţi, vă invităm să vă înscrieţi în grupul nostru pe facebook:
https://www.facebook.com/groups/122113671199045/.
Site: www.eruptieanticoruptie.ro
Proiectul Erupţie AntiCorupţie este dezvoltat de Fundaţia SynergEtica şi finanţat parţial printr-un grant al Ambasadei SUA la Bucureşti.
Parteneri: Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Fundaţia Şanse Egale pentru Femei (ŞEF), Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe)
Parteneri media: ziare.com, studentie.ro