Vacanța de vară îi prinde deseori pe tinerii adolescenți cu gândul doar la distracție. Cu toate acestea, analiza celor mai frecvente întrebări primite prin rubrica „Întreabă medicul!” arată că, dincolo de pofta de aventuri, pe aceștia îi interesează și evitarea unei sarcini nedorite, în special în urma unui „accident” neprevăzut.
Conform datelor din ultima lună de pe platforma www.planificaneprevazutul.ro, 70% dintre întrebările primite de către specialist s-au referit la modul în care se poate evita riscul unei sarcini nedorite în urma unui contact sexual neprotejat sau în urma unui „accident” în pat. În acest context, tinerii au nevoie să fie informați corect, astfel încât să ia cele mai bune decizii pentru sănătatea lor sexuală. Pentru ca informația să ajungă la cât mai multe persoane, platforma Planifică Neprevăzutul vizează prezentarea metodelor contraceptive de lungă durată și de urgență. În plus, tinerii au posibilitatea să adreseze întrebări anonime către medicul specialist pentru a afla răspunsuri avizate și specifice problemei lor.
Specialistul Planifică Neprevăzutul, Dr. Mirela Popa, medic primar de obstetrică și ginecologie, avertizează asupra celor mai frecvente 3 „accidente” din vacanță și oferă mai multe informații despre cum se poate evita orice risc de sarcină nedorită.
Unul dintre cele mai frecvente accidente care se pot întâmpla în timpul unui act sexual este ca prezervativul să se rupă. Folosirea a două prezervative în același timp nu asigură o mai bună protecție. Mai mult, nici nu este recomandată pentru că, de fapt, astfel crește riscul ruperii prezervativului din cauza frecării. În astfel de cazuri, medicul le recomandă celor care întâmpină astfel de momente să apeleze urgent la pilula de a doua zi. Pentru eficiență aproape maximă (99,9%), aceasta se administrează în primele 24 de ore, dar nu mai târziu de 72 de ore. Deși este singura metodă care protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, specialistul Planifică Neprevăzutul atrage atenția asupra faptului că prezervativul are o rată mare de eșec și tocmai de aceea este indicat întotdeauna un plan de rezervă.
O altă situație frecvent întâlnită este aceea în care partenera uită să ia o pilulă anticoncepțională din folie. În cazul în care se omite administrarea unei pilule, se recomandă ca, apoi, ea să fie administrată imediat ce a fost observată greșeala, chiar dacă aceasta implică administrarea a două pilule în acelaşi timp, urmând ulterior să se continue în ritmul constant – una pe zi. O sugestie pentru a evita astfel de situații neprevăzute ar fi setarea unei alarme în fiecare zi, la aceeași oră.
În cazul în care s-a omis administrarea a mai mult de 1 pilulă se recomandă utilizarea unei metode contraceptive suplimentare, cum ar fi prezervativul, în următoarele 7 zile. Dacă în această perioadă a avut loc un contact sexual neprotejat, atunci se administrează și pilula de a doua zi, dar se continuă administrarea pilulelor anticoncepționale până la terminarea foliei.
Nu în ultimul rând, sexul neprotejat se încadrează, de asemenea, în categoria de „accidente” în condițiile în care cei doi parteneri sexuali nu planifică momentul și se lasă duși de val. Ca soluție de urgență, se poate apela, bineînțeles, la pilula de a doua zi pe cât de repede posibil. Privind acest aspect, medicul îi informează pe tineri că orice contact sexual, chiar dacă e vorba despre o penetrare de doar câteva secunde, poate avea ca rezultat apariția unei sarcini nedorite.