un Parlament mai puternic şi o Uniune mai democratică
UE are nevoie de o mai mare implicare a tinerilor în procesul de luare a deciziilor în vederea reapropierii de cetăţeni, au concluzionat participanţii la Prima Reuniune a Tinerilor Europeni, ţinută la Roma în zilele de 24-25 martie, pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a semnării Tratatelor de la Roma. Declaraţia Reuniunii Tinerilor privind viitorul Europei cere putere de co-decizie în toate domeniile şi dreptul de a iniţia proiecte legislative pentru Parlamentul European.
La Reuniunea de la Roma au participat peste 200 de tineri din toate cele 27 de state membre. Organizată de Uniunea Europeana şi Forumul European pentru Tineret, aceasta s-a desfăşurat în paralel cu Consiliul European neoficial de la Berlin.
"Văzând atât de mulţi dintre voi adunaţi astăzi aici, am încredere că viziunea şi aspiraţiile prezentate de părinţii fondatori în urmă cu 50 de ani vor fi pe mâni bune", a spus vicepreşedintele PE, Alejo Vidal-Quadras (EPP-ED, Spania), în deschiderea ceremoniei. Pentru a rezolva noile probleme cu care se confruntă Europa, este nevoie ca liderii ei să aibă o legătură mai strânsă cu societatea civilă, a continuat el. "Avem nevoie să vă implicăm mai mult pe voi, tinerii europeni şi organizaţiile de tineret în dezbaterea privind viitorul Uniunii Europene", a adăugat el.
La rândul său, preşedintele Forumului European pentru Tineret, Bettina Schwarzmayr a spus: "Organizaţiile pentru tineret joacă un rol important în acoperirea golului dintre locul unde sunt luate deciziile pentru societate şi locul în care ele sunt implementate (…) Este nevoie ca Uniunea Europeană să-şi asculte cetăţenii şi în special, cetăţenii tineri. Noi suntem gata să ne aducem contribuţia la acest capitol", a concluzionat ea.
"După mai multe decenii de succes, proiectul european pare sa-şi fi pierdut direcţia şi inspiraţia", au afirmat reprezentanţii tinerilor, care au cerut liderilor europeni să-şi unifice eforturile pentru a "relansa procesul integrării şi pentru a asigura cetăţenilor implicarea deplină în procesul de luare a deciziilor".
Rolul societăţii civile, al educaţiei şi reformelor: propuneri pentru o Uniune mai democratică
Textul final al Declaraţiei pune accent pe educaţie şi rolul organizaţiilor nonguvernamentale. Declaraţia cere statelor membre să garanteze acces la educaţie pentru toţi şi să recunoască complementaritatea educaţiei informale la cea formală. De asemenea, solicită fonduri mai mari pentru ONG-uri, ca promotorii principali ai participării civice.
La nivel instituţional, Declaraţia cere un sistem de luare a deciziilor mai democratic şi o mai bună comunicare cu cetăţenii. Totodată, este sugerată o "reformă a instituţiilor europene, în care PE să co-decidă în toate domeniile de activitate şi să aibă dreptul de a iniţia proiecte de lege, în care Comisia Europeană să fie un adevărat executiv la nivel european, în subordinea Consiliului şi Parlamentului".
Declaraţia Reuniunii Tinerilor a fost prezentată vicepreşedintelui PE, Vidal-Quadras, vicepreşedintelui Comisiei, Margot Wallstrom, comisarului pentru Educaţie şi Tineret, Jan Figel şi ambasadorului german in Italia, Michail Gerdts, din partea Preşedinţiei Consiliului UE. Alejo Vidal-Quadras a informat participanţii că Declaraţia va fi folosită ca document de lucru şi va fi discutată în comisia de cultură şi alte comisii relevante din PE".
Textul Declaraţiei a fost apoi imediat trimis preşedintelui PE, Hans Gert Pottering, care participa la Consiliul European neoficial de la Berlin, unde şefii de stat şi de guvern au adoptat o declaraţie politică privind valorile şi ambiţiile UE.
{mosloadposition user10}