Fără îndoială, implanturile dentare au câștigat tot mai mult teren în ultimii ani ca soluția optimă de înlocuire a dinților lipsă pentru un număr tot mai mare de pacienți. Însă, în ciuda succesului și a eficienței acestui tratament, mulți dintre pacienți se confruntă cu frustrări și dezamăgiri cauzate de așteptările nerealiste legate de timpul necesar vindecării după efectuarea intervenției.
Implantul dentar este o procedură chirurgicală care implică inserarea unui dispozitiv de titan în osul maxilar sau mandibular al pacientului, cu rol de rădăcină artificială a unui dinte înlocuitor, numit coroană dentară.
sursa foto
Procedura poate dura câteva luni și implică mai multe etape. În prima etapă, medicul implantolog va face o evaluare a stării dentare și va planifica procedura. În cea de-a doua etapă, implantul dentar este inserat în osul maxilar sau mandibular prin intermediul unei incizii în gingie.
După inserarea implantului, urmează o perioadă de vindecare, în care osul se va integra în jurul implantului, care poate dura între câteva săptămâni și câteva luni, în funcție de particularitățile fiecărui pacient. După vindecarea osului urmează etapa de plasare a abutmentului, care este un mic conector ce permite atașarea coroanei dentare, ca înlocuitor stabil și funcțional.
De ce așteptările nerealiste conduc la frustrare în rândul pacienților?
Așteptările nerealiste referitoare la timpul de vindecare după implantul dentar apar, în primul rând, din cauza lipsei comunicare între medicul implantolog și pacient. Mai mult, pacienții (cei mai mulți dintre ei) au tendința să compare procesul de vindecare al implantului dentar cu cel al altor tratamente dentare, fără a ține cont de specificul și complexitatea procedurii.
Totodată, la acestea se adaugă și riscul de complicații post-procedură, cauzate atât de pacientul care nu respectă instrucțiunile medicului implantolog, cât și lipsa de experiență a acestuia. La întrebarea ”care sunt riscurile unui implant dentar?” nu există un răspuns standard, având în vedere că fiecare pacient este unic.
Factori care influențează timpul de vindecare
Timpul de vindecare după un implant dentar poate varia în funcție de mai mulți factori, precum starea de sănătate a pacientului, calitatea și cantitatea osului în care se plasează implantul, precum și tehnica chirurgicală folosită. De asemenea, stilul de viață al pacientului, cum ar fi fumatul, cântărește greu în procesul de vindecare.
Totuși, pentru a evita așteptările nerealiste și dezamăgirile este important ca medicul specialist să îi ofere pacientului toate informațiile necesare legate de procesul de vindecare, să îi explice pe înțelesul său fiecare etapă și durata acesteia, precum și eventualele complicații care pot apărea. Doar așa pacientul va fi pe deplin conștient de ceea ce poate și nu poate face în timpul procesului de vindecare.
Mai mult, la fel de important este ca pacientul să se implice activ în procesul de vindecare, respectând cu strictețe toate instrucțiunile oferite de specialistul în implantologie, inclusiv pe cele legate de igiena orală și de programul de vizite de control. Nu în ultimul rând, stilul de viață al pacientului poate influența procesul de vindecare, astfel că renunțarea la fumat și adoptarea unei diete sănătoase pot concura pentru o vindecare mai rapidă.