Vino la Zilele Orasului si alatura-te actiunilor Umbrela Verde!
Din luna iulie au inceput inscrierile pentru competitia Capitala Verde a Romaniei, unul dintre cele mai mari proiecte de mediu demarate in Romania, care se desfasoara in perioada 1 iulie – 1 decembrie a acestui an, propunandu-si sa implice toate orasele municipii de resedinta de judet din tara noastra.
Pana la desemnarea municipiului castigator, Umbrela Verde impreuna cu Ministerul Mediului si Padurilor au inceput seria actiunilor care au drept obiectiv informarea si responsabilizarea locuitorilor oraselor vizate in ceea ce priveste curatenia, colectarea selectiva a deseurilor, mentinerea si intretinerea spatiilor verzi.
Astfel, in perioada 30 iulie – 1 august, vom sarbatori in Timisoara Zilele Orasului printr-o serie de actiuni eco, prin care timisorenii pot sa demonstreze ca orasul lor poate fi Capitala Verde a Romaniei. Partenerii acestei actiuni sunt Primaria Timisoara, Retim si Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec.
Pe parcursul celor 3 zile vom derula o serie de actiuni verzi menite sa promoveze si sa responsabilizeze locuitorii Timisoarei in ceea ce priveste protejarea mediului inconjurator, pastrarea curateniei, respectarea spatiilor verzi si intelegerea importantei colectarii selective a deseurilor, inclusiv electrice si electronice, si reciclarea acestora.
"Felicit iniţiatorii acestui proiect naţional, care se lansează acum la Timişoara. Sper ca această campanie să aibă succes, să se implice cât mai multe localităţi, să ajungem să desemnăm adevărata Capitala Verde a României, iar anul viitor să-l repetăm sau chiar să-l multiplicăm la nivelul tuturor municipiilor. Este nevoie să contribuim cu toţii la protejarea mediului, iar fiecare gest în acest sens este un pas important în ceea ce priveşte protecţia mediului înconjurător." a declarat ministrul Mediului si Padurilor, László Borbély.
"Ma bucur sa-i avem din nou alaturi de noi pe cei de la Umbrela Verde care anul acesta impreuna cu Ministerul Mediului si Padurilor au demarat un program ambitios care sunt convins ca in timp va schimba fata Romaniei, e vorba despre Capitala Verde. Faptul ca cei de la Umbrela Verde vor fi aici timp de trei zile pentru sarbatorirea Zilelor Timisoarei cred ca ne va oferi prilejul de a demonstra ca orasul nostru este cel care merita titlu de Capitala Verde a Romaniei", a declarat Primarul Municipiului Timisoara, Gheorghe CIUHANDU.
"In 2010 ne dorim ca Umbrela Verde sa schimbe mentalitatea mai puternic, sa demonstarm ca atitudinea „eco” nu inseamna doar verde, doar impaduriri, doar colectare deseuri. Eco inseamna orice context in care atitudinea de protejare a mediului se rasfrange pozitiv asupra tuturor, si fiecare dintre noi poate contribui. Concursul Capitala Verde a Romaniei ofera posibilitatea atat autoritatilor locale, cat si locuitorilor oraselor sa actioneze si sa contribuie la un oras cu care se pot mandri. Ne bucuram ca Timisoara s-a inscris in competitia Capitala Verde a Romaniei si ca vom sarbatori acest lucru impreuna cu Zilele Orasului. Ii asteptam pe toti timisorenii sa isi sustina orasul si sa se alature actiunilor noastre.", a declarat Alina Bratu, Corporate Affairs Manager Tuborg Romania si coordonator Umbrela Verde.
"Colectarea selectiva si reciclarea Deseurilor de Echipamente Electrice si Electronice (DEEE) este de o reala importanta, dat fiind caracterul nociv al acestora: de 10 ori mai mare decat cel al deseurilor menajere. DEEE–urile au in structura lor multe componente non-biodegradabile, ce contin substante toxice, dintre care cele mai periculoase sunt plumbul, mercurul si cadmiul. De aceea DEEE-urile trebuie predate organizat la puncte de colectare, de unde, cu siguranta vor ajunge la reciclatori specializati ce le vor trata conform standardelor de mediu", a declarat dl. Liviu Popeneciu, presedinte Asociatia RoRec. "Prin colectarea si tratarea acestor deseuri conform standardelor europene, substantele nocive nu mai sunt eliminate in apa, aer sau in sol si astfel contribuim activ la protectia mediului. Este necesar sa constientizam ca gesturile mici sunt importante, caci 75% din componentele DEEE sunt reciclabile şi pot fi reintroduse în industrie, la costuri mai mici. Prin urmare, alegând să ne debarasăm responsabil de electrocasnicele vechi, inutile sau stricate din casele noastre prevenim atat consumul inutil de materii prime, cat şi risipa materialelor care sunt încă folositoare", a conchis acesta.
Vineri, 30 iulie, ziua va incepe cu o actiune de responsabilizare a soferilor timisoreni, care vor primi stickere pentru masina cu mesajul "Eu nu arunc gunoi pe strada", actiune derulata in parteneriat cu IJP Timis. Aceasta actiune face parte dintr-un proiect de responsabilizare a conducatorilor auto derulat din anul 2007, in cadrul caruia au fost distribuite gratuit pana in prezent peste 150.000 stickere.
In zilele de 30 si 31 iulie (vineri si sambata), timisorenii sunt asteptati sa colecteze selectiv! Punctele de colectare ampalsate in cartierul Dacia si piata Unirii vor functiona pe parcursul celor 2 zile intre orele 10:00 si 19:00. Toti cei care vor aduce in cele doua puncte de colectare un deseu reciclabil, in special aparate electrice sau electronice, vor primi un premiu instant, precum si un talon de participare la tombola. Premiile puse in joc sunt: o bicicleta, un aparat foto digital, doua Mp3 playere si 3 perechi de role.
Duminica, in ultima zi a actiunilor Umbrela Verde, timisorenii sunt chemati alaturi de voluntarii implicati in acest program pentru a ecologiza zona Gradinii Botanice.
Fiecare din cele trei zile de eveniment se va termina prin concerte in Piata Unirii incepand cu ora 20:00, unde timisorenii se pot intalni cu trupele Vita de Vie, Smiley, Mircea Baniciu, Directia 5, Publika si Paula Seling. Si pentru a demonstra ca si distrandu-ne putem face diferenta, 5% din pretul fiecarui pahar de bere Tuborg cumparat de la punctele de vanzare special amplasate va fi donat catre sinistratii afectati de inundatii.
Cortul Umbrela Verde amplasat in Piata Unirii va sta la dispozitia tuturor celor care vor sa afle mai multe informatii si sa se implice in actiuni.
Prin implicarea in cele trei zile de actiuni, timisorenii pot demonstra ca orasul lor poate deveni Capitala Verde a Romaniei, un proiect care provoaca deopotriva locuitorii fiecarui oras din Romania, dar si autoritatile locale, sa desfasoare proiecte ecologice pentru a imbunatati stilul de viata urban.
Despre Umbrela Verde
Umbrela Verde este o campanie de responsabilizare fata de mediu, initiata de Tuborg Romania, in vara anului 2007. Obiectivele campaniei sunt sa schimbe o mentalitate profund gresita a romanilor: "Gestul meu nu conteaza" si sa-i convinga ca, impreuna, trebuie sa pastram Romania curata, prin actiuni care urmaresc responsabilizarea prin puterea exemplului personal. Programul se bucura in acest moment de sprijinul a peste 1.200 de voluntari din 32 de judete ale tarii si peste 950 de bloggeri parteneri. In plus, mai mult de 150.000 de stickere cu mesajul "Eu nu arunc gunoi pe strada" au fost distribuite atat prin actiuni punctuale derulate in trafic, cat si direct beneficiarilor, in urma solicitarilor primite pe site-ul campaniei, www.umbrelaverde.ro.
Detalii despre proiectul Capitala Verde a Romaniei
Competitia Capitala Verde a Romaniei se deruleaza in perioada 1 iulie – 1 decembrie 2010, iar inscrierea in concurs se face prin completarea de catre primariile municipiilor resedinta de judet a unui formular disponibil pe site-ul www.umbrelaverde.ro. Dosarul contine intrebari legate de strategia de mediu, colectare selectiva, reciclare si infrastructura necesara, dar si actiuni si proiecte dezvoltate in 2010, alaturi de planuri si obiective de viitor referitoare la protectia mediului. Gala decernarii "Capitala Verde a Romaniei" va avea loc in luna decembrie in Bucuresti. Orasul castigator al campaniei "Capitala Verde a Romaniei" va beneficia pe parcursul anului 2011 de promovare drept Capitala Verde a Romaniei la nivel national si va primi un set de elemente de signalistica montate in oras, care vor evidentia faptul ca este Capitala Verde a Romaniei. Acest oras va avea prioritate pentru dezvoltarea tuturor actiunilor ulterioare desfasurate de Umbrela Verde, cu sprijinul Ministerului Mediului si Padurilor.
Despre Asociatia RoRec
Asociaţia Româna pentru Reciclare – RoRec este o organizaţie colectivă non-profit având ca membri fondatori zece dintre cei mai cunoscuţi fabricanti europeni de electrocasnice cu activitate în România. Misiunea RoRec este de a contribui activ la realizarea obiectivelor europene pentru conservarea, protecţia şi îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător şi a sănătăţii umane, pentru utilizarea raţională a resurselor naturale, prin servicii complete de gestionare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice şi implicit prin reintroducerea de materii prime în sectorul economic.