TikTok își propune să ofere comunității contextul și instrumentele necesare pentru a evalua conținutul de pe platformă. De exemplu, TikTok adaugă etichete la clipurile care au conținut inexact, iar bifa albastră a conturilor ajută urmăritorii să înțeleagă că posesorul contului este verificat. Anul trecut, TikTok a început să eticheteze conținutul realizat de entități media controlate de stat, începând cu Rusia, Ucraina și Belarus. Astăzi, TikTok extinde politica globală pentru entitățile media afiliate statului și modul în care le marchează pentru a ajuta utilizatorii să înțeleagă mai bine sursa conținutului.
Cum abordează TikTok entitățile media afiliate statului
Politica TikTok pentru entitățile media afiliate statului reprezintă etichetarea conturilor entităților ale căror conținut editorial sau proces de luare a deciziilor sunt supuse controlului sau influenței unui guvern. Obiectivul TikTok atunci când marchează entitățile media afiliate statului este de a se asigura că oamenii au contextul precis, transparent și acționabil atunci când interacționează cu un conținut al unor entități media care pot prezenta punctul de vedere al unui guvern. TikTok a început programul pilot legat de entitățile media afiliate statului anul trecut și a colaborat cu peste 60 de experți în media, politologi, academicieni și reprezentanți ai organizațiilor internaționale și ai societăților civile din America de Nord și America de Sud, Africa, Europa, Orientul Mijlociu, Asia și Australia. De asemenea, a colaborat cu Consiliile Consultative de Conținut și Siguranță din cadrul TikTok și a lucrat îndeaproape cu una dintre cele mai importante companii de monitorizare media din lume pentru a dezvolta o metodologie validată și independentă care să ghideze deciziile de marcare a entităților media afiliate statului.
Această contribuție a tuturor reprezentanților arată de ce este importantă integrarea diverselor contexte politice, legale și culturale legate de media. În plus, feedback-ul primit de TikTok arată că nu există o abordare unică pentru media afiliată statului, iar educarea utilizatorilor în legătură cu modurile prin care statele încearcă să influențeze știrile este din ce în ce mai importantă. Pe baza acestora, politica TikTok analizează media controlată de stat, definită de platformă ca o entitate pentru care există dovezi clare privind controlul editorial și al procesului decizional de către membri ai statului.
Cum evaluează TikTok independența editorială
În evaluarea independenței editoriale, TikTok ia în considerare declarația de misiune a unei organizații, măsurile de siguranță și practicile editoriale, leadership-ul și guvernarea editorială, precum și deciziile editoriale efective. De asemenea, TikTok aplică un control suplimentar entităților care se bazează în mare măsură pe finanțarea statului, fie direct, fie prin publicitate, împrumuturi sau subvenții. Câteva dintre întrebările pe care platforma le aplică în clasificarea entităților media sunt:
- Independența editorială este parte a declarației de misiune a organizației?
- Organizația are un set de reguli privind standardele de conduită jurnalistică?
- Există afilieri de stat în funcțiile de conducere sau de conducere editorială?
- A dezvăluit organizația în mod transparent vreo afiliere de stat?
- Există dovezi că entitatea media nu își respectă regulile editoriale?
- Cum a gestionat entitatea problemele de mare interes public privind guvernul?
Pe baza evaluării, TikTok va clasifica apoi entitatea și va aplica o etichetă profilului contului și conținutului realizat.
Extinderea politicii TikTok privind etichetarea entităților media controlate de stat
TikTok extinde politica pilot și va începe să eticheteze entitățile media controlate de stat într-o abordare treptată, începând cu peste 40 de piețe din mai multe regiuni. Compania va continua să extindă etichetarea în mai multe piețe în timp.
Cum poate fi contestată decizia
TikTok a petrecut luni întregi dezvoltând o metodologie obiectivă care poate fi aplicată în mod consecvent de echipele de Trust & Safety ale platformei care coordonează deciziile de etichetare a entităților media afiliate statului. În același timp, recunoaște că poate exista întotdeauna un element contextual care poate duce la eventuale erori, astfel că TikTok introduce de asemenea un proces prin care entitățile care consideră că au fost etichetate ca fiind controlate de stat în mod eronat pot contesta decizia. Astfel, o entitate poate trimite informații suplimentare pentru a indica măsurile de protecție care asigură independența editorială. TikTok va evalua dovezile oferite, va solicita contribuția experților independenți autorizați și va elimina eticheta dacă constată că entitatea nu îndeplinește criteriile platformei privind media afiliată statului.
TikTok va continua să caute noi moduri prin care să aducă și mai multe informații utilizatorilor platformei.