VEZI răspunsurile lor în legătură cu creditarea, absorbţia fondurilor europene sau rata mortalităţii în trafic
The Money Channel încearcă totdeauna să păstreze legătura cu cei care sunt adevărata forţă a economiei locale: românii. În acest context, TMC a comandat un sondaj care răspunde mai multor întrebări arzătoare: ce poate face BNR pentru a stimula creditarea, cum s-ar putea grăbi absorbţia de fonduri europene sau ce pot face autorităţile pentru a scădea numărul accidentelor rutiere. Care ar fi soluţiile adoptate de români, puteţi afla din materialele informative difuzate de The Money Channel în săptămâna 7-11 noiembrie.
ASTĂZI, PRIMUL REZULTAT AL SONDAJULUI
56% dintre români cer BNR reducerea dobânzii-cheie
Unul din doi români cere Băncii Naţionale o dobândă de politică monetară mai mică pentru a stimula creditarea, reiese dintr-un sondaj realizat de Avangarde la solicitarea The Money Channel. Miercurea trecută, BNR a redus dobânda-cheie cu 0,25%, la un nou minim istoric de 6%. Analiştii spun, însă, că este un pas prea timid pentru a avea vreun efect.
De la debutul recesiunii, băncile comerciale din România au dat tot mai puţine credite. În prezent, revigorarea creditului privat rămâne modestă, în contextul în care incertitudinile de pe plan extern generează o atitudine precaută în rândul băncilor. The Money Channel a încercat să afle ce ar putea face BNR pentru a stimula creditarea în România. 56% dintre români cred că BNR ar trebui să reducă dobânda-cheie pentru a stimula creditarea, reiese dintr-o cercetare desfăşurată la solicitarea The Money Channel. BNR a redus, la începutul acestei luni, rata de politică monetară, după un an şi jumătate în care a menţinut dobânda. Analiştii spun, însă, că pasul băncii centrale, de reducere cu 0,25%, este prea mic pentru a avea vreun efect semnificativ asupra creditării. În plus, România încă are cea mai mare rată de politică monetară din Uniunea Europeană. Sondajul TMC, realizat de Avangarde, a mai arătat că 13% dintre români susţin că BNR ar trebui să elibereze mai multe lichidităţi băncilor, iar 7% cred că banca centrală nu are nimic de făcut, deoarece piaţa se auto-reglează. Pe de altă parte 9% dintre răspunsuri arată că BNR ar trebui să susţină consolidarea sistemului bancar prin reducerea numărului de bănci. Adică mai puţine bănci, dar mai mari.
Cercetarea a fost realizată în perioada 25 octombrie – 2 noiembrie de grupul de studii socio-comportamentale Avangarde. Au fost chestionate direct 900 de persoane adulte din Municipiul Bucureşti, iar sondajul are o eroare maximă tolerată de plus/minus 3,2%.
Bucuresti, 07.11.2011