Domnule Presedinte,
Stimati colegi,
Astazi discutam o noua motiune care are drept subiect sanatatea, domeniu extrem de sensibil in tara noastra.
Fara indoiala, situatia din sanatate in Romania nu este roza; mai mult decat atat, nici perspectivele apropiate nu sunt de aceeasi nuanta, insa cauzele crizei trebuiesc analizate in timp si daca dorim sa fim obiectivi, ele trebuiesc analizate inca dinainte de 1989. Etapa postdecembrista nu a facut decat sa prelungeasca agonia sistemului sanitar din Romania, intrucat masurile radicale si o strategie coerenta nu a existat niciodata. Carpelile facute pana in prezent au fost doar masuri paleative, fara un efect de durata si benefic, asa cum ar fi fost normal. De fapt, daca ne uitam cu atentie asupra intregii societati romanesti, observam ca nu avem nici pana astazi strategii coerente de dezvoltare pe termen scurt, mediu si lung, asa cum au toate tarile responsabile fata de viitorul lor. Cel mai elocvent exemplu ni-l ofera momentul aderarii la Uniunea Europeana, cand brusc am avut revelatia ca ne trebuie o strategie postaderare! Ca sa fim clari, am aderat si am descoperit ca inca nu stim ce sa facem dupa indeplinirea acestui obiectiv! Nu era normal ca dupa Revolutie, sa fie elaborate o strategie de dezvoltare nationala pe termen mediu si lung, asumata de toate fortele politice si care sa include si strategia postaderare? Asa cum am procedat vis a vis de obiectivele deja realizate: intrarea in NATO si aderarea la UE, cand indiferent cine a guvernat a urmarit atingerea obiectivelor, ceea ce s-a si realizat!? Tot asa trebuia procedat in toate domeniile: economie, agricultura, invatamant, sanatate, demografie.
Aici este de fapt problema reala cu care ne confruntam, si pe care va trebui sa o rezolvam cu responsabilitate, rapid, prin efort comun si fara patimi politice. Este de fapt viitorul nostru al tuturor si nu doar un ring politic.
Este evident pentru toti ca o reforma reala in sanatate nu poate fi realizata decat in cadrul unei reforme reale a intregului sistem din Romania.
Un singur exemplu poate sa ne ofere o imagine reala a ceea ce trebuie facut: conform estimarilor, in 2050, 70% din populatia Romaniei va avea peste 60 de ani, in mare majoritate pensionari. Imaginati-va cam ce presiuni vor fi pe buget! Cum putem discuta de reforma in sanatate fara o strategie clara in toate domeniile, care vrem, nu vrem, interactioneaza intim cu sistemul sanitar, fie si doar prin banii care ii varsa in bugetul CAS?
Cum putem discuta de reforma in sanatate fara o politica demografica eficienta si fara un adevarat plan Marshal pentru tanara generatie, cea care trebuie sa faca fata provocarilor acestui viitor? Cum putem discuta de salarii bune in sanatate fara o economie competitiva? Cum putem discuta de medicamente gratuite fara a avea resurse financiare? Este evident ca un singur ministru, bun, rau, indiferent cum il consideram, nu poate realiza aceste deziderate fara o sustinere complexa, economica si strategica, transpartinica.
Stimati colegi, sigur ca situatia din sanatate este extrem de apasatoare, insa o rezolvare reala a problemelor, se va realize doar atunci cand vom trece cu totii peste interesele de partid si vom avea calmul si rabdarea sa ne reunim alaturi de cei mai buni specialisti din toate domeniile si sa realizam o strategie reala de viitor, pe toate domeniile, inclusiv in sanatate si pe care sa o infaptuim impreuna, indiferent de cine va guverna Romania.
Din acest motiv, Partidul Conservator invita intreg spectrul politic si societatea stiintifica romaneasca la un dialog real si responsabil asupra problemelor complexe si acute ale societatii noastre, pentru ca cei ce ne vor urma, sa gaseasca un cadru organizat si o societate cu tinte si etape precise, o societate cu strategii si solutii de viitor.
Grupul senatorial al Partidului Conservator, considera ca o motiune simpla ca cea de astazi nu poate rezolva problemele grele si reale cu care ne confruntam, nu aduce solutii de rezolvere a crizei, si, cu speranta ca apelul nostru va fi receptat de dumneavoastra, va vota impotriva.
{mosloadposition user10}