Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România – APC Romania a trimis spre testare, in aceleasi conditii si criterii de testare 11 marci de detergenti aflati pe piata din Romania si anume: Ariel M-Zim 5, Tide Super Plus, Ariel Pro-Zim 7, Persil Gold Plus, Omo Top Cleaning, Bonux, Persil Gold Plus Lichid, Dero Surf, Rex Oxigen Activ, Dero Surf Lichid si Rex Lichid.
S-au comparat rezultatele obtinute la spalare de catre aceleasi marci comercializate si produse in Romania si in alte tari din Uniunea Europeana. Rezultatele testului au arata ca detergentii produsi si comercializati in tarile noi membre ale Uniunii Europene au obtinut rezultate mai bune, daca nu cel putin egale din punct de vedere al calitatii fata de cele produse in statele vechi membre. Pe langa tabelul efectiv cu rezultatele obtinute (de cei 11 detergenti trimisi din Romania) in urma testarii vom prezenta si rezultatele totale obtinute de unele marci de detergenti produsi si comercializati in diferite tari europene ce au participat la acest test.
Cum am testat?
Pentru testare s-a folosit acelasi model de masina de spalat pentru toti detergentii si anume modelul MIELE Novotronic W 544. Temperatura apei a fost de 40 grade Celsius, si s-au folosit 15 litri de apa pentru spalare. Durata programului de spalare a fost de 40 minute. Clatirea s-a efectuat in 3 etape, cantitatea de apa folosita fiind de 15 litri. Timpul total necesar pentru incalzirea apei la 40 grade Celsius, spalare si clatire a fost de 95 minute pentru fiecare tip de pata si detergent testat. Duritatea apei a fost de 20+/-2 grade franceze ceea ce inseamna o duritate medie a apei folosite.
Pentru tipul de pete folosit pentru testare am ales 5 categorii de pete si anume: pete gri (ulei, ulei masline), pete grase (unt, ulei masline, ruj rosu), pete proteice (lapte, ulei, ciocolata, sange), pete amilacee (amiodon din orez sau porumb, sos de salata) si pete vegetale (coacaze, cafea, vin iarba). Fiecare categorie de pete folosita pentru testare a avut la randul ei 3 tipuri de pete specifice categoriei rezultatand un total de 15 tipuri diferite de pete ce au fost testate. Acest numar (15 pete diferite) ofera o analiza obiectiva in ceea ce priveste compararea rezultatelor obtinute.
Pe langa indepartarea petelor mai sus mentionate s-a analizat si testat efectul pe termen lung asupra rufelor produs de detergenti. Asadar s-a analizat si testat efectul de ingalbenire si innegrire a rufelor albe, degradarea atat chimica (slabirea rezistentei materialelor) cat si mecanica (deformarea efectiva) a rufelor pe termen lung si protejarea culorilor.
Acest test comparativ a fost realizat de catre APC-Romania (Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania) in colaborare cu ICRT (International Consumers Research & Testing) in cadrul proiectului “Capacity Building in Consumer Testing and Magazines in New Member States”. La acest test comparativ au participat organizatii de consumatori din urmatoarele tari membre ale Uniunii Europene: Cipru, Cehia, Lituania, Slovenia, Ungaria, Belgia, Franta, Germania, Italia si Portugalia. Este primul test de o asemenea anvergura si la care participa organizatii de consumatori din 11 tari membre ale Uniunii Europene.
Sfaturi si informatii utile:
- Nu depozitati detergentii in baie doarece este cel mai prost loc unde ar putea fi depozitati, acolo fiind variatii de temperatura si umiditate. Conditiile ideale de depozitare sunt spatiile uscate si reci.
- Detergentii au termen de valabilitate iar daca nu sunt depozitati cum trebuie, daca sunt tinuti la umidate excesiva, temperatura ridicata sau nu sunt inchisi ermetic calitatea lor scade drastic.
- Detergentii lichizi nu contin agenti de inalbire deoarece acest lucru este tehnologic imposibil de realizat datorita faptului ca acesti agenti nu se pot stabiliza in lichid.
- Detergentii pudra sunt mult mai eficienti pentru spalarea rufelor albe decat cei lichizi datorita faptului ca acestia contin agenti de inalbire (lucru posibil doar la detergentii de tip pudra). Din punct de vedere ecologic insa detergentii pudra au efecte mult mai nocive asupra mediului decat detergentii lichizi.
- Pentru rezultate eficiente urmati sfatul producatorilor in ceea ce priveste dozajul. Cititi eticheta de pe ambalaj pentru a folosi cantitatea necesara pentru cantitatea de rufe pe care o spalati.
- Pentru detergentii compacti folositi deasemenea cantitatea recomandata de producator, chiar daca la prima vedere este foarte mica. Folosirea unei cantitati mai mari decat cea necesara dauneaza grav mediului inconjurator.
{mosloadposition user10}