Competitia nationala adresata municipiilor resedinta de judet din Romania, initiata la inceputul lunii iulie de Umbrela Verde, cu sustinerea Ministerului Mediului si Padurilor, se prelungeste. Astfel, municipiile resedinta de judet se pot inscrie pentru titlul de Capitala Verde a Romaniei, pana pe data de 20 decembrie, inclusiv.
"Proiectul face parte dintr-o campanie mai ampla marca UMBRELA VERDE, care si-a propus ca anul 2010 sa aduca o schimbare vizibila in modul in care romanii privesc responsabilitatea fata de mediu, pornind de la autoritatile locale. Inscrierile inregistrate pana acum ne confirma ca a fi un oras "eco" reprezinta de fapt crearea unui cadru favorabil de protejare a mediului care sa se reflecte pozitiv asupra fiecarui cetatean in parte. Ne dorim ca romanii sa constientizeze ca sta in puterea lor sa faca o schimbare, pentru un viitor mai curat si mai verde", spune Alina Bratu, Corporate Affairs Manager Tuborg Romania si coordonator Umbrela Verde.
Sunt invitate sa se inscrie in competitie toate orasele municipii resedinta de judet care au dezvoltat o strategie durabila de mediu in orasul lor, acele orase pentru care implicarea responsabila in mediul in care traiesc este o prioritate. Pentru inscrierea in competitie este necesara completarea unui formular, disponibil pe site-ul www.umbrelaverde.ro.
Dosarul cuprinde intrebari care privesc strategia de mediu dezvoltata de oras, programele de colectare selectiva, reciclare si infrastructura necesara. In plus, vor fi mentionate actiunile si proiectele din timpul anului 2010, alaturi de planurile si obiectivele viitoare referitoare la protectia mediului. Mai mult, va fi atasata o descriere a orasului din perspectiva punctelor forte, care vor constitui chiar motivele pentru a concura.
Pana la aceasta data sunt inscrise in competitie 11 primarii, si anume: Alexandria, Brasov, Braila, Cluj-Napoca, Deva, Sectorul 2 si Sectorul 6 din Bucuresti, Sfantu Gheorghe, Slatina, Slobozia si Timisoara.
"In acest moment doresc sa felicit toate municipiile care au raspuns pozitiv acestei initiative. Este dovada clara a faptului ca autoritatile locale acorda o atentie sporita problemelor care tin de mediul in care traiesc propriile comunitati. Statutul dobandit in urma acestei competitii va simboliza, in primul rand, o recunoastere nationala a eforturilor cumulate ale autoritatilor locale si locuitorilor unui oras de a avea un impact pozitiv din punct de vedere ecologic. Sper ca experienta de anul acesta sa fie doar inceputul unei campanii permanente de constientizare ", a declarat ministrul Mediului si Padurilor, László Borbély.
Reprezentantii Ministerului Mediului si Padurilor si ai programului Umbrela Verde vor face jurizarea, programata pentru intervalul 20 decembrie 2010 – 20 ianuarie 2011.
Juriul este format din reprezentanti ai Ministerului Mediului si Padurilor si ai Tuborg Romania / Umbrela Verde, si anume: dna. Diana Celea, consilier in cadrul Directie Generale Deseuri si Substante Periculoase si dl. Aureliu Dumitrescu, consilier in cadrul Directiei Controlul Poluarii si Evaluare Impact din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor si Shachar Shaine, Presedinte URBB – Tuborg Romania, Alina Bratu, Corporate Affairs Manager URBB si coordonator al proiectului Umbrela Verde si Cristina Cenuse, Client Service Director la agentia Prospero, responsabila de proiectul Umbrela Verde.
Fiecare dosar, insotit de povestea orasului va fi notat, de la 1 la 10, de catre fiecare membru al juriului. Ponderea aferenta notei finale va fi de 60% pentru formularul cu intrebari, restul de 40% pentru povestea orasului. In urma notelor cumulate de fiecare oras, se va face un top al acestora, cel mai mare punctaj inregistrat fiind declarat castigator, iar in cazul in care pe primul loc se vor situa doua sau mai multe orase , atunci se va face un baraj care va lua in calcul punctajul obtinut pentru formular si va fi premiat orasul cu cea mai mare nota pentru acest criteriu.
Gala decernarii premiilor pentru "Capitala Verde a Romaniei" va avea loc in Bucuresti, intre 24 si 28 ianuarie. Orasul castigator va beneficia pe intreg parcursul anului 2011 de promovarea, la nivel national, cu titlul de Capitala Verde a Romaniei. Mai mult decat atat, va primi un set de elemente de signalistica care vor fi montate in oras pentru a scoate in evidenta statutul de Capitala Verde a Romaniei. Acest oras va avea prioritate pentru dezvoltarea tuturor actiunilor ulterioare desfasurate de Umbrela Verde, cu sprijinul Ministerului Mediului si Padurilor.
Anul acesta, in perioada iulie – octombrie, Umbrela Verde a realizat actiuni de informare, responsabilizare si mobilizare a locuitorilor in 6 orase din Romania inscrise in competitie. Rezultatele inregistrate demonstreaza interesul sporit al tuturor locuitorilor tarii fata de mediul inconjurator, curatenia orasului in care locuiesc, colectarea selectiva si reciclarea deseurilor. Ca urmare a actiunilor Umbrela Verde am colectat peste 20 de tone de deseuri (inclusiv electrice si electronice), am impartit soferilor responsabili 11.000 de stickere pentru masina cu mesajul „Eu nu arunc gunoi pe strada”, am mobilizat peste 400 de voluntari in cadrul actiunilor noastre si am transmis direct mesajul campaniei catre peste 100.000 de persoane participante la aceste.