Asociaţia Help Autism în parteneriat cu Spitalul de Psihiatrie TITAN ”Dr. Constantin Gorgoș”, Institutul de Analiză Aplicată a Comportamentului din Norvegia şi Liga Română pentru Sănătate Mintală, au organizat miercuri, 3 iunie, o conferință de lansare a proiectul “Îmbunătăţirea serviciilor de diagnostic, evaluare şi recuperare pentru copiii cu TSA”. Proiectul îmbunătateste serviciile conexe actului medical oferite de Spitalul de Psihiatrie TITAN ”Dr. Constantin Gorgoș” cu șanse reale la recuperare copilului cu tulburare din spectrul autist.
Daniela Bololoi – președinta Asociației Help Autism, inițiatorul proiectului, a detaliat procesul terapeutic prin care trece copilul cu TSA și impactul proiectului asupra lui: „După diagnosticul pus de medicii spitalului, părintele nu mai trebuie să caute soluții pentru evaluare psihologică și intervenție terapeutică. Medicul psihiatru îi va direcționa către specialiștii noștri care își vor desfășura activitatea în cadrul spitalului, iar copilul va veni zilnic la terapie individualizată.” Daniela Bololoi a mai precizat că astfel de servicii integrate pot fi oferite doar în parteneriat. „Experiența asociației în parteneriate cu institutiile publice și expertiza institului din Norvegia au dus la parteneriatul Help Autism cu spitalul Titan unindu-și forțele pentru a aduce o schimbare reală în procesul de recuperare al copiilor cu TSA în România.”, a declarat Daniela Bololoi.
Mariana Besoiu, Manager Spitalul de Psihiatrie Titan ”Dr. Constantin Gorgos”, a precizat în deschiderea conferinței că spitalul se află la al treilea proiect de absorbție a fondurilor străine. „Proiectul vine să completeze serviciile medicale pe care le oferim în cadrul spitalului pentru o continuare a terapiei copilului cu tulburare din spectrul autist.”
În București sunt 846 de copii cu autism încadrați în grad de handicap, numărul celor care sunt diagnosticați sau care nu au încă diagnostic este mult mai mare, incidența mondială fiind de 1 la 68 de copii.
Obiectivul principal al proiectului este creșterea accesibilității la serviciile de recuperare în vederea integrării sociale a copiilor cu tulburare de spectru autist (TSA), prin dezvoltarea de servicii conexe actului medical. Începând cu 1 iulie, 100 de copii vor fi introduși în evaluare și programe terapeutice de recuperare, atât din București cât și din țară. Totodată, proiectul urmărește reducerea riscurilor de excluziune socială a familiilor lor, prin dezvoltarea de programe de consiliere psihologică și sprijin.
Dr. leana Botezat-Antonescu, Director Centrul Național de Sănătate Mintală și Lupta Antidrog, a punctat importanța acestui demers: „Acest proiect este o experiență și o dovadă a serviciilor integrate care trebuie să caracterizeze de acum toate proiectele destinate sănătății mintale.”
În cadrul conferinței de lansare a proiectului “Îmbunătăţirea serviciilor de diagnostic, evaluare şi recuperare pentru copiii cu TSA”, au luat cuvântul și Mihaela Ungureanu, Președinte – Secretar de Stat al Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi (ANPD) și Adina Codreș de la Direcţia Generală Protecţia Copilului care au lăudat inițiativa parteneriatului și au vorbit despre primele rezultate ale grupului interministerial constituit pentru a dezvolta strategia pe autism.
„Tocmai pentru că ne-am dorit și se impune necesitatea adoptării unor măsuri specifice, la nivelul Ministerului Muncii am demarat un grup de lucru coordonat de ANPD în colaborare cu ANPC, cu scopul de a identifica măsuri concrete care pot fi transpuse în plan legislativ. Din acest grup fac parte Ministerul Sănătății, al Educației, Colegiul Medicilor și Colegiul Psihologilor”, a mai precizat Mihaela Ungureanu care a asigurat că măsurile identificate vor fi transpuse în Planul Operațional al Strategiei Naționale pe Dizabilitate și vor fi implementate în măsuri legislative concrete.
Obiectivul principal al proiectului este creșterea accesibilității la serviciile de recuperare în vederea integrării sociale a copiilor cu tulburare de spectru autist (TSA), prin dezvoltarea de servicii conexe actului medical, introducerea în evaluare și programe terapeutice de recuperare a 100 de copii, atât din București cât și din țară, și reducerea riscurilor de excluziune socială a familiilor lor, prin dezvoltarea de programe de consiliere psihologică și sprijin.
Activitatea în cadrul proiectului a început cu recrutarea personalului psihologic implicat, pregătirea lui în programe de formare teoretică și practică. Pentru început, 100 de copii vor beneficia de serviciile de terapie 1-la-1 pentru recuperare. Aceștia vor fi direcționați de către medicii specialiști ai spitalului și trebuie să corespundă următoarelor criterii: simptome de întârziere în dezvoltare, nou diagnosticaţi cu tulburare de spectru autist sau intră pentru prima oară în programul de evaluare, cu precădere din Bucureşti, dar şi din ţară.