Cum sa-ti imbunatatesti gandirea si viata prin TCC
Stephen Briers
Editura ALL
In orice domeniu apar noi directii, adesea noi idei care rastoarna ceea ce se credea anterior. Punand sub semnul intrebarii cele crezute anterior, adesea, se ajunge la noi teorii si practici care deschid noi perspective si, in final, duc la ceea ce numim progres.
Si atunci cand vorbim despre terapie se constata ca lucrurile au evoluat, s-au schimbat. Pana acum ceva timp, terapia era asociata cu statul pe o canapea, cu munca realizata aproape in intregime de pacient, cu lacrimi si, mai ales, cu amintiri din copilarie, traume care influenteaza comportamentul actual. Dar daca v-as spune ca, descoperind, constientizand gandurile negative care ne influeneaza alegerile si ne creeaza starile depresive, de anxietate, ne impiedica sa facem mai mult, sa avem o viata mai buna, intelegandu-le, schimbandu-le apoi printr-o terapie conversationala, prin variate formule si tehnici ati putea sa va schimbati in bine viata?
Terapia Cognitiv Comportamentala (TCC), in fapt o sinteza a multor teorii, vine asadar cu o noua abordare care poate ajuta pe oricine sa isi schimbe viata in bine.
„Lui Beck i-a trecut prin minte ca, daca problemele emotionale ale pacientilor lui erau provocate de caracteristicile felului lor de a gandi, atunci cheia pentru ameliorarea simptomelor pe care le aveau ar fi putut sa fie invatarea unor obiceiuri „mai sanatoase” de a gandi.” (p. 6)
Principiile si tehnicile TCC au aplicatii foarte extinse. Ele sunt folosite pentru a trata diverse afectiuni diagnosticabile, e adevarat, dar pot fi utilizate cu succes de oricine isi doreste sa aiba o gandire sanatoasa, echilibrata, de toti cei care vor sa indeparteze gandirea negativa si vor sa faca fata cu brio incercarilor si provocarilor emotionale aduse de viata. „Esenta TCC este sa invatam sa ne confruntam cu prejudecatile despre noi, despre alti oameni si despre lumea intreaga.” (p. 15) chiar daca acest lucru va fi dificil uneori.
„Potrivit TCC, existenta unei relatii atat de stranse intre gand, sentiment si comportament impune cu necesitate sa schimbam atat felul in care actionam, cat si maniera de a gandi. Felul in care actionam este adesea un actor puternic in mentinerea problemelor pe care le avem, mai ales pentru ca multe dintre lucrurile pe care le intreprindem pentru a ne atenua problema nu fac decat sa inrautateasca lucrurile.” (p 87)
„(…) evenimentele in sine nu sunt responsabile pentru ceea ce simtim: mai degraba interpretarea pe care le-o dam evenimentelor si felul in care reactionam in fata lor determina in cele din urma impactul pe care il au acestea asupra starii noastre. Iata teza fundamentala a abordarii cognitiv comportamentale.” (p. 27)
„Terapia Cognitiv Comportamentala. Cum sa-ti imbunatatesti gandirea si viata prin TCC” este o carte pe care ar trebui sa o aiba oricine in biblioteca. Sa o citeasca des, sa o inteleaga, sa o foloseasca. Nu este o exagerare sau o recomandare inutila. Lucrarea este extrem de practica, are nenumarate exemple, sfaturi utile, liste, intrebari etc. Este usor de citit – dar trebuie lecturata cu atentie, cu mintea deschisa si cu dorinta de a ne schimba modul de a gandi pentru a reusi sa avem o viata mai buna. Cartea este complexa, documentata si de ajutor oricui.
Citind exemplele oferite in carte veti remarca, poate, cat de des ati fost in situatia in care ati rationat in acelasi mod. Nu ati facut ceva, nu ati incercat ceva nou sau ati pornit la drum cu o anumita idee in baza unui anumit model de gandire. Poate ca acesta v-a fost insuflat in copilarie (mai ales daca nu vi s-a insuflat incredere in voi), poate ca s-a cizelat de-a lungul timpului. Nu conteaza pentru ca, daca doriti sa schimbati ceva in viata voastra, se poate.
Intelegandu-va modul de a gandi, originea gandurilor negative, observand capcanele gandirii obisnuite le veti putea evita.
Cartea va ajuta sa intelegeti TCC si sa o folositi. Pas cu pas, de la elemente de teorie si principii de baza, ajungand la inventarierea problemelor si apoi la recomandari pentru a invinge diverse stari care va… incurca (anxietate, stari depresive etc.) si apoi la modalitati concrete de a folosi TCC pentru depasirea obiceiurilor nocive, toate sunt acoperite de volumul de fata. Sunt incluse liste de referinte, lecturi si site-uri pentru aprofundarea cunoasterii, exista 4 anexe utile pentru punerea in practica a informatiilor din carte, nenumarate sfaturi si tehnici in casetele „Brilliant”.
Puteti primi un exemplar din carte participand la discutia de pe blogul Loredanei pana pe 15 octombrie.