"E în dragostea aceasta a formelor și a culorilor ceva care depășește pe cea a simțurilor singure, ceva care purifică și ne poartă spre seninătate", obișnuia Krikor H. Zambaccian să spună. Probabil că fiecare colecționar își regăsește propria ancoră în arta pe care o cultivă și o prețuiește timp de o viață și pe care o lasă mândru moștenire celor ce-l urmează pentru a nu lăsa timpul să-l uite. Licitația "3 Colecții și 3 Colecționari" – Colecția Lucia și Dr. Nicolae Ionescu, Colecția Marica Grigorescu și Catherina Kiss, Colecția Dr. Anamaria Roth și Dr. Edgar Nicolau este unul dintre acele momente în care arta este cea care se ancorează în destinele unor colecționari.
Colecția Dr. Anamaria Roth și Dr. Edgar Nicolau se traduce prin operele "Convoi de care, pe valea Orății" (estimare: 20.000 – 30.000 euro) de Nicolae Grigorescu, "Nud" (estimare: 9.000 – 16.000 euro) și "Copil în roz" (estimare: 4.000 – 8.000 euro) de Nicolae Tonitza, dar și opere contemporane, precum "Totemuri pe drumul de dimineață" (estimare: 8.000 – 14.000 euro) de Ion Țuculescu ori "Madona 80" (estimare: 1.000 – 2.000 euro) de Ion Alin Gheorghiu.
Tematica țărănească rămâne principalul motor de creație în aceste opere de final de carieră a lui Grigorescu, repetarea temei carului cu boi nediminuând spontaneitatea tratării acesteia. În completarea expoziției, nu putea lipsi un nud de Tonitza, recunoscut drept unul dintre cei mai apreciați pictori români ai nudului.
Licitația "3 Colecții și 3 Colecționari" – Colecția Lucia și Dr. Nicolae Ionescu, Colecția Marica Grigorescu și Catherina Kiss, Colecția Dr. Anamaria Roth și Dr. Edgar Nicolau este deosebită tocmai prin intenția de a fixa, o ultimă dată, ca într-o fotografie de familie, coabitarea atâtor minunate picturi, așa cum au fost ele cândva în colecțiile fiecărei familii. Este o licitație dedicată în mod special colecţionarilor de artă, cunoscătorilor artei plastice valoroase, care recunosc fragmentele de sublim din fiecare culegere de culoare și lumină.
Licitația are loc marți, 3 februarie, ora 19:30, la Athénée Palace Hilton, unde veți putea descoperi cât de mult înseamnă arta pentru un colecționar autentic. Expoziția va putea fi vizitată zilnic până marți 3 februarie, între orele 10:00 – 20:00, la Palatul Cesianu-Racoviță, str. C.A. Rosetti, nr. 5.