Analiza ESET ThreatSense.Net®, un sistem sofisticat de urmărire și raportare a conţinutului malware, arată că cel mai mare număr de detecții din luna aceasta , cu aproape 9.47% din total, a fost obținut de familia malware Win32/Conficker.
Top Zece Amenințări
Poate că nu mai reprezintă o surpriză faptul că primul în acest top este Conficker deși probabil că nu ar trebui, dată fiind “vârsta” versiunilor existente. INF/Autorun continuă să fie foarte activ deși acum este relativ ușor să dezactivezi setarea standard din sistemele de operare Windows care face posibil acest gen de atac. Deși nu se observă în cifrele din top zece există o creștere semnificativă în detecția fișierelor de test EICAR, care sugerează o cantitate enormă de teste efectuată de către un terț …
1. Win32/Conficker
Poziție Anterioară: 1
Procentaj de Detecție: 9.47%
Amenințarea Win32/Conficker reprezintă un vierme de rețea care s-a propagat inițial prin exploatarea unei vulnerabilități recente a sistemului de operare Windows. Această vulnerabilitate este prezentă în subsistemul RPC și poate fi accesată de la distanță de către un atacator, fără a fi necesare date de autentificare valide. În funcție de versiune, poate de asemenea să se răspândească prin directoare partajate nesecurizate și prin medii mobile, folosind funcționalitatea Autorun activată implicit în sistemele de operare Windows (deși nu mai este cazul în Windows 7).
Win32/Conficker încarcă un fişier DLL prin intermediul procesului svchost. Această amenințare contactează servere web cu nume de domenii prestabilite pentru a descărca și alte componente dăunătoare. O descriere mai amănunțită a Conficker este disponibilă la //www.eset.eu/buxus/generate_page.php?page_id=279&lng=en.
Ce înseamnă aceasta pentru utilizatorul final?
Deși ESET dispune de un proces foarte eficient de detecție pentru Conficker, este important ca utilizatorii să se asigure că au aplicat patch-ul Microsoft, disponibil din toamna 2008, pentru a evita folosirea vulnerabilității de către alte amenințări. Informații despre vulnerabilitatea în sine sunt disponibile la //www.microsoft.com/technet/security/Bulletin/ms08-067.mspx. Chiar dacă variantele recente par a fi renunțat la folosirea tacticii Autorun, este recomandat să dezactivați această funcționalitate: acest lucru va reduce impactul avut de amenințările catalogate de către ESET ca INF/Autorun. Echipa de cercetare din San Diego a publicat numeroase articole pe tema Conficker pe blog-ul //www.eset.com/threat-center/blog/?cat=145
Este important de reținut că majoritatea infecțiilor Conficker pot fi evitate prin practicarea “safe hex”: mențineţi actualizările sistemului de operare la zi, dezactivați Autorun, și nu folosiți directoare partajate nesecurizate. Dată fiind publicitatea destul de mare ce i-a fost făcută și folosirea unei vulnerabilități remediabile de atât timp, ne-am fi așteptat la o scădere mare a infecțiilor dacă oamenii și-ar fi luat aceste mici precauții. Totuși, Conficker Working Group estimează că încă mai există 6 milioane de computere infectate.
2. INF/Autorun
Poziție Anterioară: 2
Procentaj de Detecție: 7.98%
Această denumire este folosită pentru a descrie o varietate de malware care folosește fișierul autorun.inf pentru a compromite un PC. Acest fișier conţine informații despre programele care sunt rulate automat atunci când este accesat un mediu mobil (de cele mai multe ori dispozitive de stocare USB flash sau dispozitive similare). Software-ul de securitate ESET detectează în mod euristic malware-ul care instalează sau modifică autorun.inf ca fiind INF/Autorun atunci când nu este identificat ca făcând parte dintr-o anumită familie malware.
Ce înseamnă aceasta pentru utilizatorul final?
Mediile mobile sunt foarte folositoare și foarte populare: bineînțeles, dezvoltatorii de malware sunt conștienti de acest lucru, amenințările INF/Autorun revenind frecvent acolo unde au fost depistate. Din acest motiv există o problemă.
Setările implicite Autorun din Windows permit rularea automată a programelor listate în fișierul autorun.inf atunci când este accesată o gamă variată de dispozitive mobile. Sunt multe categorii de malware care se auto-copiază pe aceste dispozitive. Deși acesta poate să nu fie principalul mecanism de distribuție al programului, autorii malware sunt dispuși să îl îmbunătățească.
În timp ce malware-ul care folosește acest mecanism poate fi detectat ușor de un scanner euristic, este mai bine – așa cum sugera și Randy Abrams pe blog-ul nostru (//www.eset.com/threat-center/blog/?p=94; //www.eset.com/threat-center/blog/?p=828) să dezactivezi Autorun decât să te bazezi pe antivirus pentru a-l detecta de fiecare dată. Puteţi găsi detali folositoare pe blogul lui Randy la //www.eset.com/threat-center/blog/2009/08/25/now-you-can-fix-autorun.
3. Win32/Agent
Poziție Anterioară: 4
Procentaj de Detecție: 3.53%
ESET NOD32 descrie această detecție de cod periculos ca fiind generică, deoarece acoperă o familie mai mare de malware care poate fura informații de pe calculatoarele infectate.
Pentru a-şi atinge scopul, malware-ul se auto-copiază de obicei într-o locație temporară și adaugă chei în regiștri pentru a face referire la acele fișiere, sau la altele similare create aleator în directoare ale sistemului de operare, urmând a fi executate la fiecare pornire a sistemului.
Ce înseamnă aceasta pentru utilizatorul final?
Această etichetă acoperă o arie atât de mare de ameninţări încât este imposibil de prescris un singur mod de acţiune pentru a evita eventualele neplăceri. Folosiţi un anti-malware bun (vă putem sugera un produs bun ), o bună practică de aplicare a patch-urilor, dezactivaţi Autorun şi gândiţi-vă bine înainte de a da un click.
4. Win32/PSW.OnLineGames
Poziție Anterioară: 3
Procentaj de Detecție: 3.48%
Folosită în special pentru atacurile phishing îndreptate în direcţia gamerilor, această familie de Troieni are capabilitati de keylogging şi uneori de rootkit, colectând informaţii despre jocurile online şi datele de autentificare folosite. De obicei, datele capturate sunt transmise spre PC-ul atacatorului.
Ce înseamnă aceasta pentru utilizatorul final?
Acești Troieni se găsesc în număr foarte mare iar jucatorii trebuie să rămână în alertă. Deşi au existat mereu oameni care furau datele de identificare ale unui anumit jucător doar din plăcerea de a face acest lucru, comercializarea de bani virtuali, comori, avatare, etc. reprezintă o sursă majoră de venituri ilegale pentru infractorii cibernetici. De asemenea, este important ca participanții în MMORPG-uri (Massively Multi-player Online Role Playing Games) precum Lineage și World of Warcraft, dar și în “metavers-uri” precum Second Life, sa fie conștienți de amenințările care îi vizează. Echipa ESET Malware Intelligence dezbate pe larg aceasta problemă în ESET 2008 Year End Global Threat Report, care poate fi găsit la //www.eset.com/threat-center/threat_trends/EsetGlobalThreatReport(Jan2009).pdf
5. INF/Conficker
Poziție Anterioară: 5
Procentaj de Detecție: 1.67%
INF/Conficker are legatură cu detecția INF/Autorun: se aplică unei versiuni a fișierului autorun.inf folosit pentru a răspândi unele versiuni ale viermelui Conficker.
Ce înseamnă aceasta pentru utilizatorul final?
În ceea ce privește utilizatorul final, acest tip de malware oferă și mai multe motive pentru a dezactiva opțiunea Autorun: a se urmări secțiunea INF/Autorun.
6. Win32/Packed.FlyStudio.O.Gen
Poziție Anterioară: 19
Procentaj de Detecție: 1.34%
Flystudio O.Gen reprezintă detecții pentru executabile FlyStudio ilegale. Acestea diferă de acele detecții generice Win32/Packed.FlyStudio (fără litera din titlu) deoarecea acelea acoperă de asemenea și cod legitim FlyStudio.
Ce înseamnă aceasta pentru utilizatorul final?
Folosirea așa numitelor “packers” și „obfuscators” pentru executabilele nu trebuie sa le asocieze întotdeauna cu ceva dăunător: câteodată ofuscarea reprezintă o modalitate de administrare a drepturilor digitale (DRM) prin oprirea eforturilor ilegale de replicare.Totuși folosirea așa numitelor “packers” și „obfuscators” a fost un indicator de încredere pentru intenții criminale de ceva ani, iar unii furnizori detectează orice cod executabil împachetat astfel drept amenințare sau potențial amenințător.
7. Win32/Sality
Poziție Anterioară: 23
Procentaj de Detecție: 1.32%
Sality reprezintă un cod de infectare polimorfic. Când este executat acesta pornește un serviciu și crează/șterge cheii din regiștrii ce au legătură cu activitățile de securitate din sistem și își asigură pornirea la fiecare start al sistemului de operare.
Modifică fișierele EXE și SCR și dezactivează servicii și procese ce au legătură cu soluțiile de securitate.
Mai multe informații despre această semnătură:
//www.eset.eu/encyclopaedia/sality_nar_virus__sality_aa_sality_am_sality_ah
Ce înseamnă aceasta pentru utilizatorul final?
Acesta este un exemplu clasic de malware ce se folosește de o plajă mare de tehnici agresive (infectarea de fișiere, infectarea autorun, polimorfism, blocarea software-urilor de securitate cunoscute, enumerarea unitatilor de stocare) pentru a-și asigura cele mai bune șanse de infectare și supraviețuire odată ce s-a infiltrat. Eset recomandabil să verificați că software-ul de securitate încă mai este operațional din moment ce multe programe răuvoitoare încearcă să dezactiveze procesele AV, iar răspândirea Sality, după câțiva ani buni, indică faptul că aceste strategii au succes.
8. Win32/Pacex.Gen
Poziție Anterioară: 9
Procentaj de Detecție: 1.10%
Eticheta Pacex.Gen desemnează o gamă largă de aplicaţii care folosesc un nivel specific de disimulare. Sufixul .Gen înseamnă “generic”: adică, această etichetă acoperă un număr mare de variante cunoscute şi poate de asemenea detecta variante necunoscute care prezintă caracteristici similare.
Ce înseamnă aceasta pentru utilizatorul final?
Nivelul de disimulare folosit a fost observat în mare parte în cazul Troienilor destinaţi furtului de parole. Totuşi, odată cu apariţia mai multor familii de malware care nu folosesc acelaşi cod de bază însă prezintă aceeaşi tehnică de disimulare, motoarele de detecţie le etichetează drept Pacex.
Protecţia crescută, oferită de multiplii algoritmi de detecţie proactivă compensează mai mult decât suficient această mascare a tendinţelor statistice: aşa cum am discutat în atâtea lucrări, este mult mai importantă detecţia proactivă a malware-ului decât identificarea exactă. (“The Name of the Dose”: Pierre-Marc Bureau şi David Harley, Punctele de discuţie din cadrul Conferinţei Virus Bulletin International ediţia 18, 2008 – //www.eset.com/download/whitepapers/Harley-Bureau-VB2008.pdf; "The Game of the Name: Malware Naming, Shape Shifters and Sympathetic Magic" de David Harley – //www.eset.com/download/whitepapers/cfet2009naming.pdf)
9. Win32/Tifaut
Poziție Anterioară: 6
Procentaj de Detecție: 1.00%
Malware-ul Tifaut are la bază limbajul de script Autoit. Acest malware se transmite între computere copiindu-se pe medii de date mobile și fabricând un fișier Autorun.inf care să pornească automat. În plus, în fișierul autorun.inf sunt generate comentarii aleatoare pentru a fi mai greu de detectat de către soluțiile de securitate. Acest malware a fost creat pentru a fura informații de pe calculatoarele infectate.
Ce înseamnă aceasta pentru utilizatorul final?
Vezi INF/Autorun pentru detalii privind implicațiile pentru software ce folosește Autorun.inf drept vector de transmitere.
10. Win32/Spy.Ursnif.A
Poziție Anterioară: 20
Procentaj de Detecție: 0.90%
Această etichetă descrie o aplicație spyware care fură informații de pe un PC infectat și le trimite la o locație remote, reușind să creeze un cont de utilizator ascuns pentru a permite comunicarea prin conexiunile Remote Desktop. Mai multe informații cu privire la acest malware se pot găsi la //www.eset.eu/encyclopaedia/win32-spy-ursnif-a-trojan-win32-inject-kzl-spy-ursnif-gen-h-patch-zgm?lng=en
Ce înseamnă aceasta pentru utilizatorul final?
Deși pot exista mai multe indicii asupra prezenței Win32/Spy.Ursnif.A pe un sistem dacă ești un veteran al setărilor regiștrilor din Windows, prezența sa va trece neobservată de un utilizator obișnuit, care nu va putea descoperi că s-a creat un nou cont. Cel mai probabil detaliile setărilor folosite de către malware se vor schimba în timp. Pe lângă obișnuiții pași pentru păstrarea securității(asigurarea unui firewall și bineînțeles a unui soft antivirus) prin instalarea software-ului aferent și menținerea acestuia actualizat, utilizatorii trebuie să fie precauți ca de obicei în activitățile lor pe internet și să evite descărcări/transferuri de fișiere suspecte precum și de atașamente din surse dubioase.
{mosloadposition user10}