Astazi, 15 octombrie, a avut loc deschiderea conferintei: „Tendinte actuale in justitia pentru copil si familie”, organizata de Fundatia Scheherazade in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, Ministerul Administratiei si Internelor, Consiliul Superior al Magistraturii si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Proiectul este finantat de Ambasada Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti. Conferinţa face parte din seria de evenimente organizate cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti.
Conferinta se desfasoara in perioada 15-16 octombrie 2009 si abordeaza următoarele domenii: protectia copilului impotriva violentei, protectia copilului impotriva oricaror forme de traficare, dreptul copilului la relatii personale cu familia sa si delincventa juvenila.
In deschiderea conferintei au fost punctate principalele preocupari ale institutiilor si partenerilor acestui proiect cu privire la justitia juvenila: recomandarile Comitetului ONU privind legislatia din Romania in domeniul justitiei juvenile, care vor fi preluate in elaborarea viitoarelor legi si proiecte; adaptarea Codului Penal in sensul protejarii minorilor, prin aplicarea de masuri cu scop educativ, mai curand decat punitiv, pentru infractiunile comise de acestia; modificarea legii 273/2004 cu privire la adoptii, cu accent pe o mai buna pregatire a familiilor in vederea adoptiei, dar si pe reforma institutionala, prin infiintarea unui birou specific in cadrul Oficiului Român pentru Adopţii.
Au luat cuvantul Mioara Bogdan, Secretar general al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, Milena Tomescu, Conferentiar Doctor al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti, Wajiha Haris, Presedinte al Fundatiei Scheherazade, Rodica Constantinovici, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, Bujor Florescu, Chestor Sef si Adjunct al Inspectorului General al Politiei Romane, Gabriela Scutea, Adjunct al Procurorului General a Romaniei, Bogdan Panait, Secretar de Stat, Oficiul Roman pentru Adoptii, Hans Sandee, Consilier, Insarcinat cu Afaceri al Ambasadei Regatului Tarilor de Jos in Romania si Bryan Jardine, reprezentant al casei de avocatura austriece Wolf Theiss.
„Cand un copil ajunge in fata justitiei, nu este vina lui, ci numai a adultilor din preajma lui. Singurii care pot diminua trauma sunt oamenii justitiei: avocati, procurori, judecatori sau alti oameni care reprezinta interesul copiilor in justitie. Putem rezolva acest lucru printr-un inalt grad de profesionalism si pregatire. Din aceasta cauza, ne-am asumat ca misiune sa incercam sa mentinem justitia pentru minori pe agenda publica si de aceea suntem aici. Speram ca in curand copiii romani sa fie judecati in tribunale pentru copii, asa cum se intampla in cele mai multe tari din Uniunea Europeana.” a declarat Wajiha Haris, Presedintele Fundatiei Scheherazade.
In cele doua zile ale conferintei, domeniile mentionate vor face obiectul unor prezentări sustinute de catre experti internationali de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, din tari precum Olanda, Belgia, Irlanda, Austria si experti romani.
La aceasta conferinta participa aproximativ 150 de profesionisti implicati in realizarea justitiei pentru minori si familie (judecatori, procurori, politisti, avocati, consilieri juridici si asistenti sociali) din Bucuresti si din judetele limitrofe: Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Ilfov, Teleorman.
Aceasta conferinta isi propune sa promoveze schimbul de experienta intre profesionisti si aprofundarea cunostintelor specifice domeniului, prin crearea unui cadru de dialog si colaborare intre profesionistii implicati si a unui mecanism de colaborare interinstitutionala si interdisciplinara. Conferinta propune o abordare multidisciplinara si complexa, adecvata cerintelor internationale si europene de realizare a justitiei pentru minori si familie.
Gestionarea problematicii complexe reglementate de Legea nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, precum si provocarile intalnite in practica de catre profesionisti, impun necesitatea unei pregatiri continue a profesionistilor implicati in realizarea justitiei pentru minori si familie.
Aceasta pregatire trebuie sa reflecte promovarea interesului superior al copilului si respectarea drepturilor fundamentale ale acestuia, asa cum rezulta din actele internationale in materie.
De asemenea, o provocare recenta pentru toti profesionistii din domeniul justitiei este marcata de adoptarea noului Cod civil si a noului Cod penal. Prevederile celor doua coduri se caracterizeaza prin elemente de noutate care necesita o foarte buna intelegere a sensului si a implicatiilor in plan legislativ si procedural, precum si discutarea acestora la nivel interinstitutional in vederea aplicarii in mod unitar.
In urma conferintei se asteapta ca rezultate: generarea unor propuneri de lege ferenda, elaborarea de materiale de informare si promovare in scopul aplicarii corecte a legislatiei si conventiilor in materie.
Despre Fundatia Scheherazade
Fundatia Scheherazade a fost infiintata in luna mai a anului 2007. Misiunea Fundatiei Scheherazade este sa vina in ajutorul copiilor, indiferent de mediul social din care provin, de rasa sau religie, prin construirea de parteneriate durabile cu Guvernul, sectorul de business si societatea civila. Scheherazade incearca sa amelioreze conditiile din mediul sanitar, sa promoveze activitati ce pot salva vieti si sa sponsorizeze activitati ce vin in sprijinul protectiei copilului. Fundatia Scheherazade are convingerea ca succesul adevarat vine atunci cand se impartasesc idei, aspiratii, convingeri si probleme.
{mosloadposition user10}