Agora Group organizează mâine, 29 mai 2012, Conferinţa de Tehnologie Agora cu tema High Performance Computing. Evenimentul va avea loc la Hotel Intercontinental din Bucureşti, sala Rapsodia, începând cu ora 9.30.
Puterea de calcul creşte exponenţial de la an la an. În aceste circumstanţe în zilele noastre un PC tipic are o putere de calcul mai mare decât a unui supercomputer de acum câteva decenii, care costa multe milioane de dolari. Unii ar putea considera că performanţele de calcul nu mai constituie o problemă şi că nu trebuie decât să stăm liniştiţi, să lăsăm hardware-ul să evolueze iar puterea de calcul să crească în continuare. Performanţa însă a fost şi va rămâne pentru totdeauna o problemă. Chiar şi atunci când utilizăm cele mai rapide calculatoare simţim în continuare nevoia de o putere de calcul încă şi mai mare, care să facă şi mai multă treabă în acelaşi interval de timp.
În anii 90 erau folosite maşini care utilizau mii de procesoare, spre sfârşitul secolului 20 trecându-se la supercalculatoare cu arhitecturi paralele. În prezent există cel puţin două abordări diferite: grid computing, care utilizează puterea de calcul a unui număr foarte mare de calculatoare distribuite şi clusterele de calculatoare, care utilizează un număr foarte mare de procesoare multi-core, centralizate.
Supercalculatoarele sunt utilizate în domenii în care este necesară o putere de calcul foarte mare, cum ar fi fizica cuantică, prognoza vremii, cercetări climatice, explorarea de petrol şi gaze, modelare moleculară, simulări fizice (tunele de vânt pentru avioane, detonarea unor arme nucleare, fuziune nucleara) etc.
În cadrul conferinţei High Performance Computing ne propunem să aflăm de la marii producători ce tehnologii folosesc pentru a obţine performanţă, ce arhitecturi de procesoare, memorii şi soluţii de stocare a datelor, ce aplicaţii rulează şi cum trebuie acestea programate pentru a le folosi în mod optim. De asemenea ne propunem să aflăm cum putem compara soluţiile oferite de diferiţi furnizori, ce benchmark-uri există şi cum ar trebui să le interpretăm şi cum îşi prezintă producătorii maşinile lor pentru a le pune în cea mai bună lumină posibilă.
Evenimentul este promovat cu ajutorul partenerilor media PRwave, PRwave Directory, MediaLook, Smart FM, Agora News, IT Trends şi Digital Trends. Alţi parteneri: ARIES, ANIS, BVMW, Byblos, iNES, DigiSign.