În perioada 26 septembrie – 12 octombrie 2024, Asociația Marginal vă invită la Muzeul Național Tehnic „Dimitrie Leonida”, un loc simbolic pentru istoria tehnologiei din România, la expoziția Places of Care, care explorează relația tot mai complexă dintre oameni și inovațiile tehnologice, provocându-ne să reflectăm asupra modului în care ne raportăm la un ecosistem artificial aproape invizibil, dar omniprezent. Lucrările expuse chestionează rolul inovațiilor în viața noastră de zi cu zi, precum și impactul lor asupra mediului și societății.
Într-o lume în care tehnologia avansează rapid și pătrunde în toate dimensiunile existenței noastre, expoziția Places of Care aduce în discuție modul în care aceste evoluții rapide ne modelează realitatea. Proiectul investighează nu doar impactul tehnologiei, ci și cum putem să ne raportăm la aceasta cu grijă și responsabilitate, înțelegând că interdependența noastră cu tehnologia implică un act de îngrijire reciprocă.
În acest context, artiștii Antoni Rayzhekov (Austria/Bulgaria), Ioana Vreme Moser (Germania/România), Sabina Suru (România) și Mara Oglakci (România), alături de curatorul Andrei Tudose, au creat un spațiu artistic de reflecție profundă. Fiecare lucrare devine o invitație de a explora noi modalități de interacțiune cu tehnologia și de a reconsidera relațiile noastre cu artefactele care ne înconjoară.
„Places of Care creează un spațiu de reflecție asupra realităților noastre nou formate și încotro se îndreaptă ele. Deși de obicei avem tendința să ne imaginăm cum va arăta lumea noastră în viitor, proiectul ridică întrebări critice cu privire la modul în care vom interacționa și ne vom raporta atât la sistemele materiale cât și la cele digitale pe care le creăm și pe care le folosim.” – Andrei Tudose, curator.
Proiectul Places of Care ridică întrebări esențiale despre rolul tehnologiei în viața noastră, într-o perioadă în care dispozitivele devin rapid depășite, iar impactul asupra mediului este din ce în ce mai evident. Expoziția nu se oprește doar la explorarea tehnologiei ca instrument, ci o tratează și ca pe o parte integrantă a ecosistemului nostru emoțional și ecologic.
Cum ne putem raporta la această lume digitală, nu doar pentru a o utiliza, ci și pentru a o îngriji? Și cum ne putem asigura că tehnologia rămâne un sprijin pentru oameni și natură, nu doar un catalizator al obsolescenței și al epuizării resurselor?