În pofida reducerilor de personal, de costuri şi, în general, a penuriei din educaţie din ultimii câţiva ani, a sosit, totuşi, momentul pentru înnoirea infrastructurii
audio-video
Hartmut Kulessa, Marketing Manager pentru Europa la Panasonic PPDE, susţine cauza sălilor de clasă adaptate la HD – “După ani de promovare, tehnologia de înaltă definiţie e în sfârşit pe cale să se generalizeze. Aşa numitele războaie pentru formatul HD s-au încheiat, iar adoptarea HDTV de către public e tot mai largă: numai în Marea Britanie, în jur de 12 milioane de locuinţe sunt dotate cu un televizor adaptat la HD. Cifrele se anunţă să crească în Europa pe măsură ce formatul HD ajunge la servicii care emit necriptat precum Freeview sau TNT HD în vederea Cupei Mondiale din 2010. Iar dacă HD devine normală în sfera domestică, e inevitabil ca elevii să nu se aştepte ca tehnologia să se extindă şi în şcoli” .
Cu toate acestea, simpla replicare a comportamentului pieţei de consum nu e neapărat un argument convingător pentru ordonatorii de credite – mai ales că grosul materialelor educative sunt produse la definiţie standard. O raţiune mai practică ar fi prevalenţa tot mai mare a computerelor ca instrument curent de predare şi învăţare în clase şi amfiteatre.
Ecranul lat al majorităţii televizoarelor moderne devine la rândul său formatul de ecran standard pentru laptopuri şi monitoare. Panasonic estimează că în prezent circa 65% dintre laptopuri şi jumătate dintre monitoarele de computer sunt de format 16:10. Compatibilitatea afişajului este acum importantă nu doar pentru a prezenta materiale pe ecran lat la cursurile de media şi film; cu un ecran de 16:10 adaptat pentru HD este sigur că prezentările şi alte materiale video vor fi vizibile aşa cum s-a intenţionat, fără a mai apela la serviciile de suport tehnic. La fel de importantă este claritatea excepţională oferită de tehnologia de înaltă definiţie, astfel încât foliile greu lizibile şi grafica neclară, care obosesc ochiul şi îi fac pe elevi să-şi piardă concentrarea, devin o amintire. Nu e puţin lucru, date fiind clasele tot mai numeroase şi, în special, numărul tot mai mare de studenţi şi deci folosirea unor săli de seminar şi amfiteatre tot mai mari.
Calitatea sporită a imaginii este un beneficiu deosebit pentru materiile la care e nevoie să se afişeze diagrame tehnice, cum ar fi ştiinţele sau electronica. Proiectoarele Panasonic, de exemplu, au fost utilizate pentru o upgradare majoră cu tehnologie HD a unităţii de pregătire profesională de la Spitalul Christie. Proiectoarele compatibile HD şi ecranele cu plasmă reprezintă o investiţie prudentă pentru orice institut de educaţie care vrea să fie dotat pe termen lung, mai curând decât cheltuielile cu aparatură de definiţie standard, mai ieftină, dar care va deveni foarte repede depăşită. Tehnologia adaptată la HD oferă posibilitatea de a conecta playere HD şi Blu-ray. Însă nu e vorba doar de luxul de a prezenta materiale video la înaltă definiţie; argumentul cel mai important e cel de furniza un mediu de învăţare pregătit pentru viitor, care oferă soluţii consistente şi general compatibile cu orice sursă, şi în special cu ubicuul laptop.
{mosloadposition user10}