din Romania
Cercetarile stiintifice arata ca, pentru a diminua impactul sever al schimbarilor climatice, trebuie sa se limiteze efectele incalzirii globale la nivel mondial cu cel mult 2ºC fata de nivelul temperaturii inregistrat in perioada pre-industriala. Pentru a atinge aceste obiective, emisiile globale trebuie injumatatite pana in anul 2050. Aceste consideratii au stat la baza deciziei Guvernului Romaniei din februarie 2010 de a concepe «Planul de actiune pentru implementarea unui Proiect Demonstrativ privind Captarea si Stocarea Carbonului (CCS) in Romania ». In urma acestui angajament, Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE) impreuna cu Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina (GeoEcoMar) sunt angajate in primul Program Demonstrativ CCS integrat din Romania, in prezent fiind in curs de elaborare studiul de fezabilitate, avand ca scop demonstrarea fezabilitatii tehnologiei de captare a CO2 la Complexul Energetic Turceni, impreuna cu transportul acestuia si stocarea geologica.
In urma unui riguros proces de evaluare, ISPE- in calitate de Manager de Proiect CCS si Complexul Energetic Turceni au selectat tehnolgia pe baza de amoniac racit – Chilled Amonia Process, (CAP) dezvoltata de Alstom, ca tehnologie de baza pentru dezvoltarea instalatiei de captare si au incredintat Alstom Carbon Capture Systems –Germania – elaborarea studiului de fezabilitate. Tehnologia CAP ofera o eficienta sporita prin reducerea cantitatii de energie necesara pentru captarea CO2 in raport cu alte tehnologii existente. Aceasta tehnologie proprie Alstom este deja in functiune in centre pilot si in curs de validare in intreaga lume si promite a fi una dintre tehnologiile inovatoare in cadrul eforturilor globale de reducere a emisiilor de carbon din sectorul de producere a energiei electrice. Instalatia de Captare a Carbonului va fi pusa in functiune la grupul nr.6 de 330 MW de la Complexul Energetic Turceni ce va fi in prealabil retehnologizat.
Prezentul “Proiect Demonstrativ CCS din Romania” reprezinta prima etapa in realizarea Planului de Actiune al guvernului Romaniei si va candida pentru obtinerea finantarii prin programul european NER 300 in conformitate cu procedurile in curs ale Uniunii Europene.
Philippe Joubert, Presedintele Alstom Power, a declarat “Suntem incantati sa lucram impreuna cu ISPE si Romania in cadrul acestui proiect important, si vom aduce in aceasta alianta experienta si capacitatile noastre tehnice. Selectia tehnologiei Alstom demonstreaza pozitia noastra de lider in acest domeniu, esential pentru viitorul productiei de energie electrica pe baza de carbune”.
{mosloadposition user9}