Unul dintre cele mai importante evenimente pe care ICR Londra le derulează ca parte a programului special de celebrare a Centenarului Marii Uniri este primul turneu britanic al Teatrului Masca din Bucureşti. Proiectul va debuta sâmbătă, 14 iulie, într-unul dintre cele mai bine conservate şi impresionante castele normande din Regatul Unit, Lincoln Castle, unde teatrul va mai juca şi duminică, 15 iulie. Turneul continuă în 18 şi 19 iulie în centrul vechi al oraşului medieval Leicester, pentru a se încheia cu două zile de reprezentații, în 21 şi 22 iulie, la Londra, în cadrul prestigiosului Festival “Night of the Festivals”, care se desfășoară în fiecare an pe malul Tamisei.
Mult îndrăgita şi originala trupă a Teatrului Masca, singurul teatru de gest, pantomimă şi expresie corporală din România, fondat de marele actor Mihai Mălaimare în anul 1990 şi actualmente condus de Anca Dana Florea, va prezenta în Marea Britanie spectacolul „Noi”, o călătorie inițiatică a fiecărui român spre realizarea idealului Marii Uniri, un spectacol de tip paradă cu costume şi măști uimitoare, cu muzică şi dansuri românești. Spectacolului „Noi” i se adaugă mai multe reprezentații cu „Strigătele Parisului”, un nou ansamblu de șaisprezece statui vivante care aduc în fața publicului „meseriile uitate ale Parisului”.
În preambulul acestui turneu, Teatrul Masca a mai participat, în perioada 30 iunie – 1 iulie, la unul dintre cele mai longevive festivaluri de stradă din Marea Britanie, Hat Fair Festival din Winchester.
Turneul Teatrului Masca este organizat de Asociația Culturală ArtReach, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti şi al Institutului Cultural Român.
În cadrul programului de celebrare a Anului Centenarului în Marea Britanie, în organizarea ICR Londra și a partenerilor săi, au mai avut loc:
• Realizarea și lansarea site-ului „The Making of United Romania” (romaniancentenary.org);
• Concert „100″ al trupei Imago Mundi
• Conferință dedicată Unirii de la 24 ianuarie 1859;
• „100 de ani de muzică românească”: concertele „Muzica Primului Război Mondial”, „Muzică în România Mare” și „Partituri de dincolo de dictatură”
• „Războiul la feminin: româncele în Primul Război Mondial” (expoziție+panel);
• Programul României la Târgul Internațional de Carte de la Londra, cu o ediţie dedicată participării românilor în Primul Război Mondial și Centenarului Marii Uniri (lansări+expoziție);
• „Grădina Marii Uniri” – proiect multiart (expoziție+conferință+instalație artistică+lansare de carte) ce a pus în valoare bogăția și unicitatea patrimoniului natural românesc;
• România la Festivalul de Arhitectură de la Londra: „Un secol de arhitectură românească” (expoziție+panel);
• „Românii și Marele Război”, program românesc la National Army Museum;
• „Descoperiri în oglindă: un secol de călătorii între România şi Marea Britanie” – conferinţă, discuţie de tip panel şi expoziţie;
• Concert de folclor şi lied „Inspiratia folclorică: o incursiune în muzica românească”.
Pentru mai multe detalii despre acest proiect și programul ICR Londra, vă invităm să vizitați www.icr-london.co.uk și https://www.facebook.com/ICRLondon/.