Politica europeană de vecinătate şi politica energetică pentru Europa au fost temele dezbătute ieri la Bucureşti de experţii români în politici europene, reuniţi în reţeaua Team Europe, şi invitaţii lor. Organizat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi de un grup de membri Team Europe, seminarul s-a constituit într-un forum de reflecţie pe marginea celor două politici şi a priorităţilor de comunicare ale Comisiei Europene în anul 2008.
În deschiderea evenimentului, dl. Giorgio Ficarelli, Şeful Echipei de Tranziţie Phare, a declarat: „După realizarea, într-o mare măsură, a extinderii Uniunii Europene (fără a uita, însă, cât de importantă este integrarea Balcanilor de Vest), politica europeană de vecinătate şi politica energetică şi de securitate energetică reprezintă două provocări majore pentru Europa în următorii zece ani. Este important ca Uniunea să-şi întărească mijloacele de acţiune în aceste două domenii-cheie pentru a putea asigura pentru noua generaţie de cetăţeni europeni un viitor al păcii şi prosperităţii ”.
In sesiunea dedicată politicii de vecinătate s-au lansat, spre dezbatere, câteva întrebări: avem nevoie să stabilim unde este marginea Europei? În ce măsură politica de vecinătate este diferită de politica de extindere a UE? Este politica de vecinătate o politică europeană sau o politică pentru statele vecine?
Sesiunea dedicată energiei a ocazionat o dezbatere aprinsă asupra unor aspecte esenţiale pentru România in calitatea sa de stat membru: relaţia dintre liberalizare, privatizare şi securitatea energetică, pachetul de iniţiative legislative al Comisiei Europene şi impactul său asupra sectorului energetic românesc, efectele marilor tranzacţii din domeniul petrolier în România asupra vulnerabilităţii economiei româneşti la crizele energetice, promovarea surselor regenerabile de energie în România, solidaritatea energetică la nivelul UE şi efectele pozitive pentru România, concurenţa marilor proiecte de transport al hidrocarburilor în raport cu poziţia României, securitatea nucleară în România.
La seminar Reprezentanţa Comisiei Europene în România a lansat publicaţia „O perspectivă asupra Europei”. Prima dintr-o serie dedicată dezbaterilor Team Europe, publicaţia este rezultatul contribuţiilor membrilor Team Europe la dezbaterile pe teme legate de politica europeană de dezvoltare regională şi rolul societăţii civile în promovarea politicilor europene.
Team Europe România este o reţea de experţi independenţi în instituţii şi politici europene. Creată în anul 2004 după modelul lansat de Comisia Europeană în statele membre UE, în prezent reţeaua numără peste 60 de membri în toată ţara. Aceştia participă la evenimente organizate de instituţii / organizaţii educaţionale şi de informare şi, prin promovarea interacţiunii şi dezbaterilor cu cetăţenii în propria lor limbă, contribuie la o mai bună cunoaştere a Uniunii Europene de către români.
{mosloadposition user10}