Strănut, ochi roșii, nas curbat sau dificultăți de respirație: Primăvara târzie a fost întotdeauna considerată sezonul prin excelență pentru alergii.
În România, 1 din 4 adulți și 1 din 3 copii suferă de alergii respiratorii, inclusiv cele sezoniere. Acestea pot provoca simptome neplăcute ale rinitelor alergice, iar impactul asupra calității vieții este considerabil.
Care sunt cauzele alergiilor de primăvară?
Odată cu creșterea temperaturilor medii, a existat și o creștere a numărului de persoane care suferă de alergii.
Alergiile de primăvară sunt declanșate în principal de polen, o sursă majoră de alergii. Copacii și buruienile din parcuri și câmpuri eliberează particule de polen în aer pentru a fertiliza alte plante. Astfel că, indiferent de plantă, atunci când polenul vine în contact cu tractul nostru respirator, poate facilita eliberarea de substanțe care provoacă reacții inflamatorii și stimulează răspunsul imun al organismului tipic alergiilor. Așadar, polenul este vinovatul, care din martie până în iunie își mărește concentrația, în special în zilele însorite și cu vânt.
Cu toate acestea, această perioadă în care suntem mai expuși la polen ar putea dura din ce în ce mai mult, ca urmare a creșterii temperaturilor în timpul iernii. Cu cât perioada dintre decembrie și martie este mai puțin severă, cu atât alergiile de primăvară sunt mai pronunțate.
Cum recunoști principalele simptome cauzate de alergiile sezoniere?
De la mâncărimi ale nasului la congestie nazală, de la conjunctivită la dureri de cap, de la tuse la astm. Acestea sunt principalele tulburări care caracterizează alergia la polen. Așa cum am amintit mai sus, când acesta intră în contact cu o persoană alergică, sistemul imunitar declanșează reacții, eliberând anticorpi care atacă alergenii. Acest proces duce la eliberarea în sânge a histaminelor, care provoacă simptome precum secreții nazale apoase, secreții oculare, strănut, tuse și mâncărime la nivelul ochilor și nasului.
„Deși alergiile de primăvară pot fi cauzate de polen provenit din surse diferite, simptomele nu depind de tipul de alergen care le-a declanșat, ci sunt întotdeauna aceleași. Astfel că, indiferent de alergen, simptomele se manifestă în majoritatea cazurilor sub formă de rinită, conjunctivită și astm. De aceea, strănutul, lăcrimarea excesivă a ochilor, mâncărimea ochilor și nasul înfundat sunt cele mai evidente manifestări ale persoanelor care suferă de alergii. În plus, tocmai din cauza acestor stări de disconfort, persoanele alergice tind să fie mai obosite și extenuate, deoarece simptomele afectează calitatea somnului.”, aflăm de la Fülöp Nagy Jeremiás Cristina, medic specialist în reabilitare medicală în cadrul Ensana Health Spa Hotels Sovata.
Cum se poate reduce disconfortul?
Pentru a minimiza simptomele, există câteva mici măsuri de precauție. Primul, de exemplu, este cunoașterea „inamicului”. În acest sens, prima recomandare este să verifici calendarele de polen pentru a identifica perioadele cu cea mai mare înflorire a pomilor și plantelor, să aerisești casa dimineața devreme sau seara (concentrația de polen este mai mică în aceste ore) și să eviți să ieși afară în timpul celor mai fierbinți ore și când bate foarte tare vântul.
Totodată, evită să ieși afară chiar și în cazul unei furtuni iminente, deoarece ploaia poate crește eliberarea de alergeni. Când călătorești cu mașina, pe de altă parte, este mai bine să ții geamul închis, iar aerul condiționat al mașinii să fie prevăzut cu un filtru de polen. În cele din urmă, nu uita ca atunci când petreci timp în aer liber, să iei în calcul purtarea de măști și de ochelari de soare. Pot face diferența în astfel de momente.
Cum poți acționa pentru a-ți îmbunătăți sănătatea? Ia-ți doza de imunitate din surse naturale!
În toate cazurile, dar mai ales dacă simptomele apar pentru prima dată și sugerează o alergie, este bine să te adresezi medicului tău. Un diagnostic corect este esențial pentru a identifica adevărata cauză a alergiei și pentru a stabili o terapie personalizată.
Dacă te confrunți cu alergii de primăvară, poți lua în considerare o cură de teren și aer proaspăt în Sovata, completată de terapiile de nămol și apă sărată extrase din lacul Ursu. Acestea vor contribui la întărirea imunității și la ameliorarea simptomelor neplăcute ale alergiilor. Unde mai pui că scapi și de poluarea din orașele mari.
Dar cum pot ajuta apa sărată și nămolul în acest context? Spălarea ochilor cu soluție salină poate ajuta la îndepărtarea polenului și a altor particule iritante. De asemenea, băile de nămol și apă sărată pot stimula sistemul imunitar și poate reduce reactivitatea alergică.
Reține! Dacă ai simptome severe, consultă un specialist pentru a-ți recomanda tratamentul potrivit. În plus, baza de tratament Ensana oferă programe de tratament și relaxare cu suport medical.
La Sovata ești întotdeauna pe mâini bune și atent tratat! Nu lăsa alergiile să-ți strice starea de bine. Ia măsuri din timp și vino la Sovata!