Companiile fotovoltaice europene vin la Bruxelles pentru a contesta concluziile optimiste ale Comisiei Europene privind impactul taxelor
În cursul zilei de mâine, reprezentanții a peste 30 de companii din industria fotovoltaică vor participa, la Bruxelles, la o audiere a Comisiei Europene (CE) organizată de Alliance For Affordable Solar Energy (AFASE). Managerii vor explica cum taxele anti-dumping determină anulări de comenzi și reduceri de locuri de muncă, contrar concluziilor optimiste ale Comisiei Europene potrivit cărora industria poate să creeze în mod miraculos alte piețe și să amortizeze taxele, într-o perioadă de criză economică.
Referindu-se la regulamentul CE privind măsurile provizorii publicat pe 5 iunie, Denis Gieselaar, directorul companiei olandeze Oskomera și membru în Consiliul de conducere al AFASE, a declarat: “Comisia și-a bazat toate evaluările pe un eșantion de numai 7 companii! Marea majoritate a instalatorilor de panouri solare nu-și pot permite să amortizeze taxele, chiar și la nivelul actual de 11,8%. Pentru majoritatea jucătorilor din industria din aval, profiturile nete se cifrează la niveluri sub 10%. Comisia greșește, de asemenea, când afirmă că aceste companii își pot reorienta activitatea; instalatorii de panouri solare și companiile de proiect nu se pot reorienta către o activitate complet diferită, cum este cazul energiei eoliene. Noi suntem o industrie specializată, personalul nostru este format pentru această activitate și nu se poate recalifica pentru un alt sector de la o zi la alta”.
Ca o ilustrare nefericită a impactului taxelor anti-dumping provizorii, Gehrlicher Solar, una din cele mai vechi companii din industria energiei solare și unul dintre primii membri ai AFASE, a anunțat pe 9 iulie demararea procedurilor pentru insolvență ca o consecință direct a “introducerii în Uniunea Europeană a taxele anti-dumping pe produsele solare din China și a deteriorarii condițiilor pe piața fotovoltaică din Europa”.
Având în minte acest caz, Thorsten Preugschas, CEO al Soventix și Președinte al AFASE, a declarat: “Venim la Bruxelles pentru a pleda împotriva prelungirii impunerii acestor taxe nocive, care au ca unic rezultat contracția pieței și pierderea a multor locuri de muncă verzi în Europa. Am fost nevoiți deja să disponibilizăm angajați, ca urmare a creșterii prețurilor și a reducerii cererii provocate de înregistrarea importurilor și impunerea taxelor provizorii. Pot doar să sper că exemplul Gehrlicher Solar va trezi la realitate Comisia Europeană și acțiunea de mâine o va convinge să ia atitudine în acest moment în care industria fotovoltaică se prăbușește”.
La începutul acestui an un studiu prezentat de institutul de cercetare independent Prognos din Elveția a subliniat că impunerea de taxe, la orice nivel, va declanșa o scădere a cererii ce se va traduce în pierderi de locuri de muncă. Potrivit acestui studiu, până la 242 000 de locuri de muncă europene ar putea fi eliminate în următorii trei ani, în cazul impunerii de taxe cu un nivel de 60%.