Tva-ul zero pentru vanzarea de locuinte noi va creste cererea si oferta
Iti doresti o casa noua si nu ai avut pana acum posibilitatile materiale sa-ti cumperi una? Noul guvern a pus in aplicare o masura care te-ar ajuta cu o reducere semnificativa de pret din costul total al noii locuinte.
Programul de guvernare al noului prim ministru Sorin Grindeanu, pentru perioada 2017-2020 prevede noi modificari de taxe si impozite pentru incurajarea mediului de afaceri. Una dintre acestea prevede eliminarea TVA-ului pentru vanzarea de locuinte si impozitului pe transferul proprietatii cu o valoare mai mica de 100.000 de euro. Propunerea noului Guvern, ca de la 1 martie 2017 tranzactiile sub 450.000 de lei sa nu se mai impoziteze, laudata de dezvoltatorii imobiliari, ar incuraja constructia de locuinte noi, totodata facand mai usoara vanzarea acestora. Astfel, se doreste o crestere mai mare decat pana in 2016 de constructii noi, de locuinte in special, atat apartamente cat si case, care sa se incadreze in acest plafon.
Pentru tranzactiile mai mari de 450.000 de lei se va aplica doar 3% pentru diferenta dintre valoarea tranzactionarii proprietatii si pragul de 450.000 de lei.
Astfel, dezvoltatorii de pe piata imobiliara, din marile orase ale Romaniei, vor vinde mai usor apartamentele de 2 camere si vor construi mai usor locuinte cu suprafete mai mari, la preturi avantajoase.
In prezent, pentru achizitia de locuinte cu o valoare mai mica de 100.000 de euro, taxa pe valoarea adaugata este de 5%, in aceasta categorie intrand si cele achizitionate prin programul Prima Casa.
Pana la aplicarea acestei legi, tranzactiile cu o valoare mai mica de 200.000 de lei sunt impozitate cu 2% sau 3%, in functie de vechimea cladirii, in schimb cele mai mari de 200.000 de lei sunt impozitate cu 1% + 4.000 de lei sau 2% + 6.000 de lei, tot in functie de vechimea locuintei.
Chiar si cu modificari, care urmeaza sa se puna in practica, pretul caselor nu va scadea, sunt de parere specialistii in domeniu, deoarece masura s-ar traduce printr-o crestere imediata cu 5%, a pretului net, intr-o piata in care preturile sunt in continua crestere, iar cererea in continuare ridicata. Altfel spus, acel procent de 5% de la bugetul de stat se va transfera dezvoltatorului. Lucru valabil si pentru locuintele scumpe, care depasesc acest plafon, supuse unui TVA de 20%.
In ceea ce priveste domeniul constructiilor, acesta are in continuare o rata buna de profitabilitate, avand in vedere cererea mare de apartamente, din marile orase, raportata la oferta. Programul Prima Casa este cel care face acest demers mai usor. Daca statul isi va limita garantiile iar bancile vor regandi conditiile de creditare, dinamica acestui domeniu ar fi serios afectata.
Odata cu dezvoltarea pietei constructiilor si a investitiilor in acest domeniu, zona serviciilor va fi si ea, in continuare, la mare cautare. Informatiile oferite de firmele care activeaza in domenii conexe serviciilor, ce vizeaza amenajarile interioare, precum mobila sau alte decoratiuni interioare, indica o rata de profitabilitate peste medie, astfel ca afacerile din acest sector vor continua sa fie in atentia investitorilor.
Daca statul isi va permite sa puna in practica aceasta masura, eliminarea taxei pe valoarea adaugata pentru locuintele noi ar scadea preturile cu 24% la apartamentele mai scumpe de 380.000 de lei, acest lucru avantajand atat investitorii cat si cumparatorii, insa pentru a fi pusa in practica, masura necesita crearea unor mecanisme din partea consultantilor imobiliari . De asemenea, aceasta masura de eliminarea a TVA –ului va avea ca efect epuizarea stocului de unitati disponibile la vanzare pe piata, in present.
Indiferent daca se va aplica aceasta masura sau nu, locuintele noi sunt in continuare la mare cautare, in marile orase ale tarii. Unii cumparatori, cumpara fara sa mai reflecteze asupra pretului sau sa vina la o a doua vizionare, inainte de a lua decizia finala, potrivit specialistilor in domeniu.
https://www.otho.ro/apartamente-de-vanzare-bucuresti/