„o rapsodie românească” în premieră în California
– filmul lui Lucian Georgescu este prezentat la Berkeley Art Museum în cadrul unui omagiu adus lui Barry Gifford –
Filmul “Tatăl Fantomă”, regizat de Lucian Georgescu, va avea premiera pe coasta vestică a Statelor Unite ale Americii în cadrul „Behind the Scenes”, medalion dedicat scriitorului american Barry Gifford. Organizat de Berkeley Art Museum (BAM) în colaborare cu Pacific Film Archive şi Societatea de Film din San Francisco, evenimentul se va desfăşura în perioada 29 noiembrie – 8 decembrie 2012 în Berkeley, California.
Cele 3 zile Behind the Scenes, respectiv 29 noiembrie, 1 decembrie şi 8 decembrie 2012 sunt un tribut adus poetului, eseistului, romancierului şi scenaristului Barry Gifford, „singurul scriitor american în viață posedat de geniu” (Norman Mailer).
În cadrul prelegerii de deschidere a evenimentului din data de 29 noiembrie, Gifford va vorbi despre călătoria sa de scriitor în lumea filmului. Pornind de la scenariile „Wild at Heart”, „Lost Highway”, „Tatăl Fantomă”, „Perdita Durango”, prelegerea va culmina cu premiera vestică a filmului „Tatăl Fantomă”, road-movie nostalgic descris de curatorii evenimentului ca fiind „rapsodia românească” a lui Lucian Georgescu.
„Faptul că Berkeley Art Museum și Pacific Film Archive au achiziţionat o copie a filmului şi îl vor prezenta în premieră pe coasta vestică cu ocazia medalionului omagial Barry Gifford este pentru mine deopotrivă o onoare şi un motiv de împlinire. Am convingerea că „Tatăl Fantomă” va fi bine primit acasă la Barry, pe coasta vestică a Americii”, a declarat Lucian Georgescu, regizorul filmului „Tatăl Fantomă”.
Programul evenimentului este disponibil aici: //www.bampfa.berkeley.edu/filmseries/bts_gifford.
Despre Berkeley Art Museum şi Pacific Film Archive
Berkeley Art Museum şi Pacific Film Archive, centrele de arte vizuale ale Universităţii din California, au misiunea de a inspira imaginaţia şi de a susţine dialogul critic dintre artă şi film. Înfiinţate în anul 1970, BAM şi PFA cuprind programe expoziţionale diverse şi numeroase colecţii cuprinzând peste 16 000 de exponate şi 14 000 de filme, ce reflectă teme artistice inovatoare, explorări intelectuale şi cronici sociale menite a reflecta rolul central acordat educaţiei în misiunea BAM/ PFA.
Pacific Film Archive este recunoscut de zeci de ani ca fiind unul dintre locurile dedicate înţelegerii, aprecierii şi conservării cinematografiei. Conceput ca o versiune americană a Cinematecii Franceze din Paris, PFA desfăşoară anual aproximativ 450 de programe, prezentând printuri rare şi nedescoperite ale filmelor clasice, lucrări istorice noi ale celor mai buni directori de film din lume, filme mute restaurate cu acompaniament muzical live, restrospective tematice şi lucrări inovatoare ale filmelor de astăzi, artişti din noua media care lucrează în zona filmului de animaţie, a filmului documentar, experimental sau de ficţiune.
Colecţia PFA cuprinde peste 14 000 de lucrări, incluzând filme clasice şi cinematografie internaţională, filme avant-gardiste de pe coasta de vest, animaţie internaţională, cinematografie sovietică sau colecţii de filme japoneze.
Biblioteca PFA este o resursă nepreţuită pentru cercetarea de film şi educaţie, oferind acces la colecţia de film PFA, cât şi la mii de cărţi, periodice, postere, afişe şi fotografii. În plus, biblioteca a realizat o compliaţie de 95 000 de file documentare despre filme, personalităţi şi subiecte de film. Multe dintre aceste documente sunt disponibile online prin intermediul CineFiles, baza de date inovatoare a PFA.
Despre filmul “Tatăl fantomă”
Road-movie nostalgic, „Tatăl fantomă” are un punct de plecare în nuvela „Almost Oriental” a scriitorului şi scenaristului american Barry Gifford („Wild at Heart”, „Lost Highway”, „Perdita Durango”) care, de altfel, are și o apariție cameo în film. Filmul spune o dublă poveste de dragoste: pe de o parte cea dintre profesorul american Robert Traum (Marcel Iureș, într-un rol deopotrivă impresionant și inedit), reîntors în țara natală a tatălui și unchiului său – unul celebru romancier, celălalt gangster din Chicago – și Tania (Mihaela Sîrbu, a cărei prestație a fost apreciată de Variety drept un „debut formidabil”) și, pe de altă parte, dragostea pentru cinemtograful de altă dată, nomad, popular, naiv și generos. Omagiu tandru adus unui unei epoci apuse, „Tatăl fantomă” îmbină stilistic cinema-ul postmodern cu cel clasic, grație și imaginii semnate Liviu Mărghidan și coloanei sonore originale compuse de Johannes Malfatti, alternată de hit-uri clasice precum Breakfast in America al trupei Supertramp.
„Tatăl fantomă” reprezintă debutul în lungmetraj al lui Lucian Georgescu, scenarist, producător, critic de film (membru ACIN şi FIPRESCI), conferențiar la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Filmul a fost prezentat în avanpremieră în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania 2011 şi a fost selecționat printre altele în competițiile Festivalurilor Internaționale de Film de la Montreal, Mons, Montevideo, Palm Beach și Mannheim-Heidelberg, fiind premiat cu Premiul Special al Juriului al Festivalului de film de la Alma Aty – “Shaken Stars” – 2012.
„Tatăl fantomă” este distribuit în România de Transilvania Film și internațional de House of Film, US.