Poligamia este, în ultimii ani, un subiect din ce în ce mai prezent în jurnalele de știri din Statele Unite, iar acesta e și motivul pentru care Tarryn Fisher a scris romanul Soțiile, „o carte care e interesantă mai ales pentru femei”, după cum spune autoarea.
Publicat de Editura Trei, Soțiile este un thriller psihologic cu un subiect neconvențional. Crimele sau violența fizică de orice alt tip nu se regăsesc într-o proporție considerabilă în carte, în schimb autoarea americană mânuiește abil planul realității cu cel al unei realități alternative și își conduce cititorii în zonele cele mai întunecoase ale psihicului uman.
„De ce se întâmplă așa ceva? Cum e posibil? Prin romanul Soțiile am încercat să-mi răspund mie însămi la toate aceste întrebări” spunea Tarryn Fisher pentru Book Clubbish. „Și astfel am ajuns la concluzia că în spatele ideii de poligamie se ascunde un profund misoginism”.
Concluzia scriitoarei americane, autoare a 12 bestselleruri este una paradoxală, tocmai pentru că unul dintre personajele centrale ale romanului ei, Seth, pare a iubi prea mult femeile: are trei soții.
Narat la persoana I de cea de-a doua soție a lui Seth, Joi, thrillerul Soțiile conduce cititorul încă de la primele pagini într-o zonă ambiguă din punct de vedere moral. Fiecare dintre cele trei soții știe de existența celorlalte, este pusă la curent cu detaliile vieții „de familie”, însă nu cunoaște nici numele real și nici nu are voie să le întâlnească pe celelalte. Fiecare dintre ele trebuie să se mulțumească cu ziua din săptămână pe care o are alocată. Relația de „plăcere și sclavie” este tolerată de Joi până în ziua când găsește un bilet de la doctor pe numele unei tinere care ar putea fi soția lui Seth. Joi pornește pe cont propriu o investigație despre viața reală a soțului ei, care are un efect de bulgăre de zăpadă. Dezvăluiri, revelații, schimbări dramatice de situație se acumulează unele peste altele, intriga thrillerului pornește într-o direcție cu totul nouă doar pentru a conduce la un deznodământ care contrazice tot ce și-ar fi putut imagina cititorii. Tarryn Fisher se dovedește o adevărată maestră a thrillerului psihologic, deși, din punctul său de vedere, „toate thrilerele sunt psihologice”. Dar în Soțiile este vorba despre ceva mai mult.
Scriitoarea americană creează tipologii solide de personaje. Explorarea ideii de poligamie se realizează trecând prin diferite prototipuri ale feminității. Fiecare dintre cele trei soții ale lui Seth reprezintă un tip de femeie și modul cum ar răspunde la o situație de viață de genul poligamiei. Astfel, motorul acțiunilor fiecăreia dintre cele trei femei este altul. Dacă prima soție accționează în virtutea insecurității resimțite, acțiunile lui Joi, cea de-a doua, sunt puse în mișcare de amărăciune, iar în cazul celei de-a treia, de o pură ignoranță.
Descoperirea identităților soțiilor destramă vraja mariajului cu Seth și îi provoacă o adevărată criză de identitate lui Joi: „Ți-am găsit nevestele și acum, că au nume și fețe, totul s-a schimbat? Nu mai știu cine ești? Nu mai știu cine sunt?” Totodată, această nouă ramificație a intrigii îi permite scriitoarei să alterneze planurile realității și să potențeze la maximum tensiunea thrillerului.
În interviul acordat Book Clubbish, Tarryn Fisher vorbea și despre calitățile unui thriller excepțional: „Personaje interesante, o intrigă puternică și, cel mai important lucru, trebuie să fii un pic nebun și tu, ca scriitor!”. Aflată la al doisprezecelea bestseller din cariera ei, Tarryn Fisher aduce odată cu apariția romanului Soțiile un element în plus față de descrierea de mai sus. Scriitoarea americană este o creatoare excepțională de atmosferă. Terifiantă cu adevărat în thrillerul său nu este intriga propriu-zisă, ci atmosfera psihotică, profund tulburătoare, care va însoți cititorul multe zile după ce a terminat de citit cartea.