”Am semnat şi trimis astăzi operatorilor deciziile individuale privind desemnarea tuturor celor cinci operatori de telefonie mobilă din România drept furnizori cu putere semnificativă pe piaţa de terminare a apelurilor la puncte mobile în propriile reţele. Prin aceste decizii am reglementat pentru prima oară tarifele de interconectare ale Cosmote, Telemobil şi RCS&RDS, care vor fi obligaţi să practice tarife de interconectare mai mici de la 1 mai 2009”, a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Conform deciziilor adoptate astăzi, nivelul tarifelor de interconectare impuse anterior Orange şi Vodafone, pe baza modelului de calculaţie elaborat în anii 2004-2006, se menţine la 5,03 eurocenţi/minut. În ceea ce priveşte Cosmote şi Telemobil, aceştia vor practica de la 1 mai 2009 un tarif mediu de interconectare de maxim 6,4 eurocenţi/minut, de la 1 ianuarie 2010 un tarif de 5,67 eurocenţi/minut, iar de la 1 iulie 2010 un tarif de 5,03 eurocenţi/minut. RCS&RDS va avea un tarif mediu de maxim 7,21 eurocenţi de la 1 mai 2009, de 6,4 eurocenţi de la 1 ianuarie 2010, iar de la 1 iulie 2010 de 5,67 eurocenţi/minut. Aceste plafoane se vor păstra până la elaborarea de către Autoritate a unui nou model de calcul prin care se vor stabili tarife simetrice pentru toţi operatorii de telefonie mobilă, pe baza costurilor unui operator ipotetic eficient.
„Prin impunerea acestor tarife de interconectare ne asigurăm că utilizatorii români beneficiază de tarife convenabile pentru apeluri în afara reţelei lor. În absenţa reglementării, tarifele pentru serviciile de terminare a apelurilor la puncte mobile pot fi stabilite la un nivel excesiv şi ineficient, deoarece concurenţa dintre furnizorii de telefonie mobilă îi determină pe fiecare dintre aceştia să maximizeze beneficiile propriilor utilizatori finali, în detrimentul utilizatorilor altor reţele, care sunt nevoiţi să suporte un nivel al tarifelor mai ridicat pentru apelurile terminate în reţeaua respectivă.”, a adăugat preşedintele ANCOM Cătălin Marinescu.
De asemenea, în afara obligaţiei de orientare pe costuri a tarifelor, ANCOM extinde şi celelalte obligaţii la toţi cei cinci operatori. Se adaugă, pentru toţi operatorii, obligaţia de a publica o Ofertă de referinţă pentru interconectare, obligaţie pe care RCS&RDS va trebui să o îndeplinească până la 1 ianuarie 2010. Astfel, toţi cei cinci operatori vor avea următoarele obligaţii: transparenţă (publicarea unei oferte de referinţă pentru interconectare), nediscriminare, controlul tarifelor prin fundamentare în funcţie de costuri, pe baza unui sistem de contabilitate a costurilor aprobat de autoritate, obligaţia de furnizare a unor servicii şi de acordare a accesului la anumite facilităţi.
În luna martie, Comisia Europeană a salutat printr-o scrisoare decizia autorităţii de reglementare din România de a reduce tarifele de interconectare pentru operatorii mobili în conformitate cu viitoarea recomandare a Comisiei. Comisia a solicitat, de asemenea, ca autoritatea să alinieze tarifele de terminare a apelurilor mobile percepute de operatorii de telefonie mobilă care se situează pe locurile trei şi patru pe piaţa din România la cele autorizate pentru primii doi cei mai mari operatori. Scrisoarea Comisiei a recunoscut scăderea la cote rezonabile a tarifelor practicate de primii doi cei mai mari operatori (5,03 eurocenţi pe minut) şi a indicat că, în absenţa unor diferenţe obiective de cost, aceste tarife intermediare ar trebui să se aplice, de asemenea, celorlalţi operatori, cât mai repede posibil.
ANCOM a analizat observaţiile Comisiei Europene şi consideră că stabilirea unei pante de ajustare de 14 luni până la atingerea simetriei tarifelor de terminare (5,03 eurocenţi/minut) pentru cei doi operatori, Cosmote şi Telemobil, este o măsură necesară şi proporţională, care conduce la îndeplinirea obiectivelor reglementării şi, în acelaşi timp, permite operatorilor ajustarea planurilor de afaceri într-un interval de timp rezonabil, având în vedere atât realităţile din piaţa românească, cât şi practica, doctrina şi tendinţele de reglementare la nivel european.
ANCOM consideră că aplicarea mai devreme de 1 iulie 2010 a principiilor simetriei ar fi disproporţionată, încălcând principiul predictibilităţii, dar şi principiile proporţionalităţii şi a tratamentului echitabil aplicat operatorilor, având în vedere că ajustarea tarifelor de terminare ale Vodafone şi Orange s-a făcut progresiv, într-o perioadă de 5 ani şi 9 luni.
{mosloadposition user10}