Cetatea Râşnov găzduieşte târgul de carte din cadrul Festivalului de Film Istoric, în perioada 6-15 august. Printre editurile care vor fi prezente la târg se numără: Editura Militară, Tritonic, Crime Scene şi publicaţiile Flacăra.
Cu acest prilej, sâmbătă, 7 august, George Arion va prezenta „Romanian Crime Writers Club” – asociaţia scriitorilor români de romane poliţiste. Alături de el vor fi autorii: Monica Ramirez, Răzvan Dolea, Ivona Boitan şi Bogdan Hrib. Cristi Dumitraşcu va susţine un scurt concert de muzică de garnizoană. În aceeaşi zi va fi prezentat şi romanul „Să iubeşti un înger” scris de Claudiu Simion.
În 14 august editura Tritonic va prezenta, în colecţia de istorie, volumul „Feţele monedei. Mişcarea legionară 1941-1948”, semnat de Tiberiu Tănase, iar Crime Scene va aduce în faţa publicului thriller-ul „Asasin la feminin” al Monicăi Ramirez. Iubitorii de carte vor putea participa şi la prezentarea romanului „Labirint obligatoriu”, scris de Lucia Verona. George Arion va prezenta ultimul număr al revistei Flacăra.
În închiderea festivalului, pe 15 august, ora 12.00, în cinematograful din Râşnov publicul va pătrunde în atmosfera de basm a poveştilor semnate de Regina Maria a României.
Cu prilejul prezentarii în cadrul festivalului a noii ediţii a volumelor de basme scrise de Regina Maria şi tipărite pentru prima dată în 1921, la editura Cartea Românească, se va da citire uneia dintre poveştile sale pentru copii, Ciobanul şi domniţa.
Compozitoarea Felicia Donceanu a scris, special pentru acest eveniment, două cântece pe versuri extrase din această poveste. Mezzosoprana Claudia Codreanu şi pianista Inna Oncescu vor interpreta aceste lucrări în primă audiţie absolută în cadrul spectacolului-lectură Regina Maria povesteşte copiilor. Festivalul de Film istoric de la Râşnov va aduce în faţa publicului şi alte momente muzicale presărate cu scrieri ale Reginei Maria lecturate de Irina Petrescu. Crenguţa Hariton de la Teatrul Nottara va citi şi ea pagini alese din cartea reginei intitulată Casele mele de vis.
Curtea Cetăţii Râşnov va fi amenajată ca o tabără militară din cel de-al Doilea Război Mondial. Între corturile militare ce vor adăposti expozanţii se va afla „popota”, o cafenea literară unde publicul va sta la un pahar de vorbă cu scriitori, veterani de război, actori sau regizori.
Detalii despre evenimentele Festivalului de la Râşnov puteţi găsi la adresa: www.ffir.ro.
Ediţia de anul acesta a festivalului marchează 135 de ani de la naşterea Reginei Maria a Romȃniei, 65 de ani de la terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial şi 100 de ani de la începerea relaţiilor diplomatice între România şi Marele Ducat de Luxemburg.
Acest eveniment este parte a proiectului de promovare a potenţialului turistic al oraşului Râşnov, proiect implementat de Consiliul Local Râşnov în parteneriat cu Asociaţia ROSENAU TURISM. Proiectul a fost selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională.
{mosloadposition user9}