AGERPRES a proiectat documentarul video „Tărâmul dintre ape” la Universitatea Columbia din New York, povestea despre Delta Dunării spusă de oameni pentru care România va fi mereu acasă, ajungând astfel și la studenţi şi profesori din cadrul Centrului pentru Europa de Est şi Centrală.
„Tărâmul dintre ape”, un documentar video, de 50 de minute, nu este doar o monografie a localităţilor care, de-a lungul istoriei, au fost strâns legate de destinul unei naţiuni, ci un material care provoacă la o călătorie într-o lume în care totul pare desprins din alte timpuri și unde încercarea vine dintr-o singură întrebare: ce mai poate fi salvat, conservat şi dat mai departe?
„Am încercat să surprindem elementele specifice ale Deltei Dunării, care este, de fapt, locul care merge dincolo de frumuseţea naturală a ecosistemului, şi totul gravitează în jurul oamenilor care trăiesc acolo, care nu sunt atât de mulţi. Când studiaţi mai aprofundat Dobrogea, zona României care include şi Delta Dunării, vedeţi că e o regiune cu o mare diversitate socială şi etnică. De fapt, e un film despre oameni, despre frumuseţea naturală, şi suntem foarte mândri să vi-l prezentăm în această seară”, a declarat directorul general al AGERPRES, Alexandru Giboi.
„Cred că poate fi și un stimulent pentru cei care vor să facă studii de cercetare în această zonă, în domeniul lingvisticii, chiar și departamentele de limbi slave. Ați auzit oamenii, dialectul lor, sunt mai conservatori”, a spus Mona M. Momescu, șef al Catedrei Nicolae Iorga pentru Limbă și Cultură Română, din cadrul Universității Columbia.
„Delta este o parte atât de importantă a Mării Negre, peisajele Deltei, dar şi cultura, deoarece, în miniatură, surprinde diversitatea culturală şi ecologică”, a adăugat Valentina B. Izmirlieva, profesor asociat de limbi slave, în cadrul Centrului pentru Europa de Est şi Centrală.
Puteți viziona imagini de la eveniment, la linkul: https://goo.gl/bKIXdh.
Prima parte a documentarului „Tărâmul dintre ape”:
Cea de-a doua parte a documentarului „Tărâmul dintre ape”:
În curând, AGERPRES va lansa și cea de-a treia parte a documentarului.