Tampoanele organice nu diferă foarte mult de tampoanele clasice din punct de vedere al formei și al puterii de absorbție. Diferențele dintre cele două tipuri de produse sunt observate la nivelul beneficiilor asupra organismului, dar și al mediului înconjurător. Dacă nu ai luat până acum în considerare opțiunea de a trece de la varianta clasică a tampoanelor, la cea organică, cu siguranță informațiile de mai jos te vor determina să reconsideri obiceiurile pe care le ai în perioada menstruală.
Tampoanele organice, mai sigure pentru organism
Folosirea tampoanelor este asociată de cele mai multe ori cu sindromul de șoc toxic (TSS), provocat de toxinele produse de bacteria Staphylococcus aureus. Studiile realizate au arătat faptul că riscul de apariție al acestui sindrom de șoc toxic crește odată cu nivelul de absorbție al tamponului folosit. Cu cât nivelul de absorbție este mai mare, cu atât riscul de dezvoltare al TSS este mai mare. Deși nu există încă dovezi care să arată faptul că materialele folosite în realizarea tampoanelor au o contribuție importantă la dezvoltarea acestor bacterii, cercetările din prezent indică faptul că folosirea unor tampoane organice (fără substanțe nocive, parfum, coloranți, etc.) este asociată cu un risc mai mic de apariție a sindromului de șoc toxic. În același timp, tampoanele organice nu provoacă iritații, disconfort sau microulcerații la nivelul vaginului, așa cum o fac tampoanele clasice. Putem observa că aceste tampoane organice reprezintă o variantă mult mai sigură pentru organism, la fel ca și absorbantele din bumbac organic.
Tampoanele organice, beneficii pentru mediul înconjurător
Cele mai mari beneficii ale tampoanelor din bumbac organic se observă la nivelul mediului înconjurător. Tampoanele clasice au nevoie de o perioadă de câteva sute de ani pentru a se degrada, timp în care elimină tot felul de substanțe nocive pentru ecosisteme. O femeie folosește câteva mii de tampoane de-a lungul vieții – încearcă să îți imaginezi cantitatea de deșeuri și toxicitatea lăsată în urmă de aceste produse menstruale. Acest lucru nu se întâmplă cu tampoanele organice pentru că acestea sunt biodegradabile și reciclabile (un tampon organic se degradează în doar câteva luni). Impactul tampoanelor din bumbac organic asupra mediului este zero. Să nu mai vorbim de cantitatea de deșeuri care este redusă considerabil.
Tampoanele din bumbac organic (cum sunt cele de la Enroush) reprezintă o opțiune bună pentru femeile care sunt preocupate de mediul înconjurător, și nu numai. Trebuie să începem să ne gândim și la viitor, la faptul că trebuie să lăsăm o planetă curată pentru copiii și nepoții noștri. Un simplu gest ca înlocuirea tampoanelor clasice cu tampoane eco-friendly contribuie într-un mod semnificativ la protejarea mediului înconjurător. Nu implică multe sacrificii din partea ta – tampoanele organice au un preț accesibil și se găsesc mai noi în toate tipurile de magazine, de la farmacii, la supermarket-uri și hipermarket-uri. Data viitoare când te afli în fața unui raft cu tampoane și ești tentată să pui mâna pe o cutie cu tampoane clasice pe care le folosești de mult timp, gândește-te că un singur tampon folosit are nevoie de aproximativ 500 de ani pentru a se descompune. Testează tampoanele organice și vei vedea că sunt mai confortabile, și oferă mai multă protecție, atât ție, cât și mediului înconjurător.