Pe 11 iunie va avea loc la Târgu Mureș competiția de înot Swimathon, organizată de Fundația Comunitară Mureș, cu scopul final de strângere de fonduri pentru cauze caritabile.
3 dintre cele 52 de echipe participante la Swimathon Mureș 2017 înoată pentru proiectul Telemedicină în Epilepsie, fondat de Asociația Lions Club Transilvania. 7 copii, 5 doctori, printre care și inițiatorul proiectului, medicul neurolog Bogdan Florea, și 5 persoane care iubesc pe cineva cu epilepsie vor înota pentru cei 400.000 de pacienți și pentru dreptul acestora la o calitate crescută a vieții. Cele 3 echipe sunt coordonate de ambasadoarea proiectului, mureșanca Helga Demeny, campion multiplu la înot, prima femeie din România care a înotat 24 de ore neîntrerupt.
Obiectivul principal al inițiativei Telemedicină în Epilepsie este creșterea accesului la diagnostic și tratament modern pentru pacienții cu epilepsie, mai ales pentru cei care locuiesc în zone îndepărtate geografic de centre universitare sau slab deservite medical. Investiția într-un aparat EEG (electroencefalograf) este de 25.000 euro. Toți banii donați în cadrul Swimathon Mureș vor fi direcționați către achiziția unui astfel de echipament.
Susținerea este binevenită pentru oricare dintre cele 3 echipe, fie cu o sumă fixă, pe site-ul competiției, fie cu angajarea contribuției de 1 leu pentru fiecare metru înotat de către membrii echipei alese. Cele mai multe șanse pentru donații le are fără îndoială echipa copiilor. Ce îi motivează? Aflați din povestea lor video.
”Împreună facem valuri mai mari! Poate cunoști pe cineva care suferă de epilepsie, poate ai pe cineva drag cu această afecțiune sau poate chiar iubești pe cineva cu epilepsie. Acum poți ajuta și tu. Împreună putem face viața persoanelor cu epilepsie una fericită și normală.” – Helga Demeny
”Le mulțumesc înotătorilor care susțin cu multă implicare și ambiție cauza noastră, precum și tuturor celor care au ales să doneze, sprijinind astfel achiziția unui EEG, atât de necesar pentru un diagnostic corect și complet și pentru monitorizarea evoluției sub tratament! Am creat prima rețea de telemedicină în epilepsie din România și ne dorim să o extindem. Până acum, am reușit achiziția a 5 aparate video EEG, care au fost instalate în Oradea, Sibiu, Suceava, Cluj-Napoca și Bacău, și a unui server puternic prin care se face legătura între aparate. Dincolo de strângerea de fonduri, scopul nostru este să creștem gradul de conștientizare a cauzei epilepsiei și să reducem stigma socială de care suferă pe nedrept pacienții.” – Dr. Bogdan Florea
Prin Rețeaua de Telemedicină în Epilepsie, pacienții vor beneficia de dosare medicale cu istoricul și analize EEG complexe și repetate. Datele vor fi stocate pe un server central, la care au acces și alți medici epileptologi care pot să își ofere expertiza în interpretarea datelor. Mai mult decât atât, conectarea cu alte centre de excelență din lume (Montreal, Copenhaga, Geneva) face posibil schimbul de informații între medici specialiști, oferind astfel o a doua sau chiar o a treia opinie competentă, pentru cazurile dificile.