Horia Tecuceanu
Editura Publisol
Surprizele căpitanului Apostolescu este, poate, romanul cu cel mai mult umor de limbaj din întreaga serie. Întâmplările sunt redate chiar din perspectiva căpitanului – de aici abundența de umor de limbaj.
Totul începe cu o moarte suspectă revendicată de o persoană nevinovată. Dar lucrurile nu se opresc aici, pentru că urmează un dublu asasinat – mamă și fiică. Căpitanul și echipa sa trebuie să descopere cine și, mai ales, de ce le-a omorât pe cele două femei.
Personajele întâlnite în această investigație sunt interesante și atent create – din pături sociale diferite -, fiecare având lucruri de ascuns de reprezentanții legii. Investigația înaintează greu, iar fiecare element care pare a fi răspunsul la întrebările existente duce de fapt la noi dileme și piste de investigat. Însă totul se leagă în final.
Romanul are un ritm alert, lectura fiind captivantă, la fel ca și în cazul celorlalte cărți din serie dintre care pe site au mai fost prezentate Căpitanul Apostolescu și dubla enigmă și Căpitanul Apostolescu și revelionul.
Născut în 1929, Horia Tecuceanu a fost întâi lăcătuș, iar apoi a urmat cursurile unei școli militare de aviație. A debutat în 1969 cu romanul Capitanul Apostolescu anchetează care a fost bine primit de o potrivă de public și de critica literară. A continuat să scrie ajungând la peste 15 romane polițiste apreciate și în zilele noastre, inclusiv pentru că reprezintă veritabile documente de epocă și oportunități de a descoperi societatea de atunci.