Peter Garnry
Director Strategie capitaluri proprii, Saxo Bank
Rezumat: Războiul comercial SUA-China nu dă semne că s-ar potoli după cea mai recentă lovitoură din partea Washingtonului împotriva gigantului chinez în tehnologie Huawei.
Huawei se află în centrul actualelor fricțiuni comerciale SUA-China prin arestarea din decembrie a CFO-ului Huawei, Meng Wanzhou, și prin faptul că guvernul SUA sfătuiește partenerii strategici să interzică echipamentele 5G Huawei datorită problemelor de securitate. Săptămâna trecută, președintele american Donald Trump a dat un ordin executiv prin care SUA se află în stare de urgență la nivel național cu privire la securitatea informațională ceea ce a determinat ca Departamentul pentru Comerț să pună Huawei și 70 de afiliați pe lista amenințărilor la siguranța națională.
Google a reacționat, blocând accesul telefoanelor Huawei la anumite aplicații Google. Utilizatorii existenți vor primi actualizări legate de securitate și acces la anumite aplicații, utilizatorii Huawei pot fi excluși în totalitate atunci când noul sistem de operare Android va fi lansat anul acesta. În plus, Qualcomm, Xilinx și Broadcom nu vor mai furniza Huawei componente, împiedicând Huawei să implementeze 5G la nivel internațional. Efectiv, acesta este semnalul de început al Războiului Rece al tehnologiei. Guvernul chinez încă nu a ripostat în legătură cu acțiunile împotriva Huawei, dar ne așteptăm ca reacția să fie una pe măsură.
Lanțul de aprovizionare globală este atacat
Ceea ce vedem este o posibilă reconfigurare a comerțului global așa cum este configurat încă de la cel de-Al Doilea Război Mondial. Organizația Mondială a Comerțului a fost supusă presiunilor din cauza amenințărilor lui Trump că SUA se va retrage dacă termenii OMC nu se schimbă; de asemenea, Washingtonul a blocat numirile în funcții juridice la organul de apel al OMC.
Viitoarea ședință G20 din Osaka avea o agendă specifică legată de OMC și comerțul global, dar având în vedere escaladarea războiului comercial SUA-China, atenția este acum îndreptată în totalitate către zvonurile legate de o întâlnire dintre Trump și președintele chinez Xi Jinping. Estimatul CPB cu privire la volumul comercial mondial este în scădere cu 3,5% din octombrie 2018, astfel marcându-se cea mai mare scădere din 2008 încoace pe măsură ce comerțul global încetinește pe baza înrăutățirii activității economice, cât și a fricțiunilor din cauza tarifelor.
Companiile americane cu venituri cu expunere semnificativă la China Mare (atât cea continentală, cât și Hong Kong) sunt cele care se confruntă cel mai mult cu riscul de evoluție negativă din cauza adâncirii și mai mari a războiului comercial. Pe termen foarte scurt, Apple este un candidat posibil pentru o ripostă directă din partea Beijingului din cauza interdicției guvernului SUA împotriva Huawei. Apple are în jur de 20% din venituri (52 miliarde $ în exercițiul financiar 2018) din China Mare și, astfel, are cea mai mare expunere a venitului nominal dintre toate companiile americane.
Tabelul de mai jos arată cele 33 de companii cu cea mai mare expunere a venitului la China Mare. Brandurile corporate importante care sunt cele mai predispuse la a fi expuse sunt subliniate în portocaliu.
În afară de riscurile directe de evoluție negativă pentru companiile americane cu expunere la China, anumite industrii, precum cele de semiconductoare, automobile, transport maritim, oțel, substanțe chimice, aerospațială, electronice și textile sunt cele mai vulnerabile la întreruperi ale lanțului de aprovizionare globală. Investitorii ar trebui să înceapă să se gândească la cât de sensibile sunt portofoliile lor la un lanț de aprovizionare globală expus la șocuri.
Minerale din pământuri rare
În afara conflictului tehnologic direct SUA-China, China deține o „opțiune nucleară” împotriva SUA deoarece controlează 85% din industria globală a metalelor din pământuri rare. Mineralele din pământuri rare sunt extrem de importante pentru electronice (baterii reîncărcabile, telefoane inteligente, convertori catalitici, magneți, iluminat fluorescent et cetera) și apărare critică (ochelari pentru vedere nocturnă, arme de precizie, echipament GPS și alte produse similare).
Sursa: Statista.com
Prin controlul a 85% din producția globală, China ar putea genera probleme grave economiei și armatei americane prin restricționarea accesului la mineralele din pământuri rare. Poate că fricțiunile au deja loc în mod neoficial căci Lynas, compania de minerit metale din pământuri rare din Australia, a anunțat azi o asociere în participațiune cu companii americane de minerit metale din pământuri rare pentru construirea unei fabrici de procesare în SUA. Acesta este un semn că SUA acționează deja pentru a-și asigura aprovizionarea cu minerale din pământuri rare în cazul unui scenariu negativ.
Lynas este cea mai mare companie privată de minerit pentru metale din pământuri rare și controlează aproape 10% din piața globală. Am făcut o recomandare de investiție pentru Lynas în septembrie 2018 și am actualizat-o în martie deoarece Wesfarmers a anunțat o ofertă de achiziție pentru Lynas.
Va avea voie CNH să crească?
Un alt potențial atu al Chinei este moneda sa. Scăderea CNH față de dolar ar putea compensa scăderea e vine din tarifele americane. Într-adevăr, USDCNH s-a apropiat semnificativ de nivelul 7.0000 lung presupus a fi limita superioară a toleranței Beijingului datorită valorii semnal legată de manipularea valutei. Date fiind tarifele adiționale ridicate de către SUA, USDCNH ar trebui, cel mai probabil, să se tranzacționeze la peste 7.0000 și, dacă acest lucru se întâmplă, va fi o evoluție decisivă pentru piețele financiare. Capitalurile proprii se vor prăbuși, cel mai probabil, iar JPY va avea parte de câștiguri semnificative.
Sursa: Saxo Bank
În afara CNH, wonul sud coreean scade și el ca semn că recuperarea chineză nu este atât de puternică precum se crezuse acum câteva luni. Surprizele negative cu privire la slăbirea economică chineză vor presupune mai multe stimulente pentru a compensa impactul generat de tarifele SUA. Riscul de portofoliu al unei expuneri prea mari la capitaluri proprii este prea mare, iar investitorii ar trebui să înceapă să se pregătească de mari schimbări pe piață. Începând din 2008, asemenea schimbări pe piață au devenit mai rapide și mai pe termen scurt, astfel opțiunile devenind ideale pentru acoperire.
Capitalurile proprii din piețele emergente strigă „vinde!”
Piețele emergente au scăzut cu aproape 10% în doar patru săptămâni și ne așteptăm ca această tendință să se înrăutățească, dată fiind actuala traiectorie a titlurilor legate de comerțul SUA-China. Opinia noastră legată de alocarea tactică a activelor este aceea de a sub-investi în piețele emergente. De asemenea, se pare că piața nu este deloc mulțumită de expunerile directe și indirecte la China, așa că cel mai bun mod de a exprima păreri negative cu privire la comerț este prin intermediul capitalurilor proprii ale piețelor emergente, KRW, JPY, petrol, capitaluri proprii australiene și titluri germane.
Sursa: Bloomberg