Să luptăm împreună pentru drepturile fundamentale ale persoanelor cu probleme de sănătate mintală!
SMES Europa organizează în zilele de 17 şi 18 Martie cea de-a XI a ediţie a Seminarului pentru Incluziune şi Promovare a unei Vieţi Demne şi a Sănătăţii Mintale. Seminarul are loc în Bucureşti, la Centrul de Conferinţe al Primăriei Sectorului 2, şi este organizat în parteneriat cu câteva organizaţii neguvernamentale care luptă pentru drepturile omului şi binele beneficiarilor lor: Asociaţia Casa Ioana, Fundaţia ESTUAR, SAMUsocial din România, Fundaţia PARADA, Asociaţia Sf. STELIAN, Liga Română de Sănătate Mintală, Organizaţia Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual şi RENASIS (EAPN – Romania).
În deschiderea seminarului Primarul Sectorului 2, Dl Neculai Onţanu, va ţine un discurs în faţa participanţilor.
Luigi Leonori, preşedinte SMES Europa: “Scopul acestui seminar nu este să compasionăm cu oamenii aflaţi în situaţii de dificultate sau să organizăm un eveniment de străngere de fonduri, ci să ne amintim cu toţii de obligaţiile şi responsabilităţile noastre civice, ale societăţii civile în general, de redistribuire justă şi solidară a resurselor. Cu această conferinţă SMES Europa continuă procesul de reafirmare a demnităţii şi a drepturilor omului, acordând o importanţă aparte proiectelor inovative şi alternative, şi promovând măsurile urgente de prevenţie.”
Vorbitorii ce vor susţine prezentări vor fi atât din tări precum Franţa, Belgia, Suedia, Marea Britanie, cât şi din România. Temele ce vor fi dezbătute în cadrul seminarului vor atinge subiecte precum: Dezinstituţionalizarea şi sănătatea mintală, Ieşirea în întâmpinare – identificarea lor direct în stradă, şi Împuternicire – capacitarea şi participarea, cu respect pentru diferenţe.
Seminarul are, de asemenea, şi un aspect practic, prin organizarea de ateliere de lucru în cadrul organizaţiilor co-partenere prin care vor fi împărtăşite experienţe, dificultăţi şi provocări cu care se confruntă fiecare organizaţie.
În toată Europa, cu precădere în România, reformele în sistemul de sănătate mintală vin să protejeze viaţa persoanelor cele mai vulnerabile. Uniunea Europeană, la momentul aderării României, a pus la dispoziţie importante resurse necesare prestării serviciilor de sănătate mintală prin garantarea drepturilor persoanelor care primesc tratament şi îngrijire.
Luigi Leonori, preşedinte SMES Europa: “Cu toţii sperăm şi ne dorim ca împărtăşirea experienţelor, a dificultăţilor prin care am trecut şi a provocărilor să ne înveţe mai mult, să preluăm cele mai bune programe şi să le implementăm, astfel încât, persoanele cu probleme de sănătate mintală să trăiască în demnitate şi în principiile drepturilor omului.”