Peste 100 de refugiați ucraineni din București vor participa vineri, 23 septembrie, la Târgul Locurilor de Muncă pentru Refugiați, organizat de Asociația Ecumenica a Bisericilor din România – AIDRom. Evenimentul, care va avea loc în amfiteatrul de la etajul 3 al Universității Hyperion (Calea Călărașilor, nr.169, sector 3, București), urmărește să îi ajute pe refugiații din Ucraina să facă un pas spre o viață mai bună, mai independentă și mai liniștită.
„La începutul războiului din Ucraina am acționat pe urgență ajutând cât de mult am putut. Acum, ne concentrăm pe integrare. O importantă facilitare a accesului pe piața muncii pentru refugiații ucraineni din București are loc în cadrul proiectului “AIDRom response to the Ukrainian humanitarian crisis” finanțat de Act Alliance, sub egida căruia are loc și Târgul Locurilor de Muncă pentru refugiați. După 200 de zile, voluntarii și reprezentanții AIDRom continuă și vor continua să-i susțină pe cei aflați în nevoie, pentru că suntem aici să ajutăm!”, declară Elena Timofticiuc, Secretar Executiv AIDRom.
Locurile de muncă sunt ofertate de cinci angajatori din domenii precum tehnic, horeca, producție, de asociații, ca Ateliere fără frontiere, de agenții de recrutare (Fin Task) și companii precum Hellenic Cables, Matei Conf Grup, Maspex etc. AIDRom facilitează organizarea Târgului de Locuri de Muncă pentru Refugiați punând la dispoziția organizațiilor care oferă locuri de muncă, în mod gratuit, atât mobilierul necesar, cât și traducători.
„Pe parcursul târgului, vom pune la dispoziție, în mod gratuit, atât piesele de mobilier (mese, scaune etc.) necesare amenajării unui stand cât și traducători pentru română-ucraineană sau engleză-ucraineană, care să faciliteze interacțiunea refugiaților cu posibilii angajați”, spune Cătălina Cătuți, coordonator proiect AIDRom response to the Ukrainian humanitarian crisis.
Până acum, în cadrul proiectului AIDRom response to the Ukrainian humanitarian crisis sunt peste 1500 ucraineni care beneficiază de suport.
Despre AIDRom
AIDRom (Asociația Ecumenică a Bisericilor din România) și-a început activitatea în 1991 ca un demers comun al Bisericilor prezente în țară: Biserica Ortodoxă Română, Biserica Reformată și Biserica Luterană, în cooperare cu Unitatea IV (Împărtășire și Slujire) a Consiliul Mondial al Bisericilor. În 1993 a dobândit statut juridic, iar în 1994 s-au alăturat alți doi membri: Biserica Presbiteriană Sinodală Evanghelică Luterană și Biserica Ortodoxă Armeană.
AIDRom s-a dezvoltat constant și, în scurt timp, a devenit o platformă națională de dialog ecumenic și de colaborare a Bisericilor din România. Totodată, a continuat să funcționeze ca agenție de dezvoltare, procesând proiecte care vizează îmbunătățirea atât a sistemelor educaționale formale, cât și a celor informale, a situației social-economice și moral-spirituale din țară, precum și a protecției mediului.
AIDRom promovează incluziunea persoanelor marginalizate, contribuie la reintegrarea socială a persoanelor cu risc ridicat, asigură egalitatea de șanse și luptă împotriva traficului de persoane și a discriminării. Oferă asistență refugiaților și migranților care doresc să se integreze în România și are un răspuns de urgență în caz de dezastre. Prin acțiunile sale, AIDRom întărește cooperarea ecumenică și interetnică pentru pace și stabilitate pentru a atenua segregarea în comunitățile multietnice și pentru a asigura respectarea drepturilor omului. Centrele Multifuncționale de Consiliere a persoanelor în situație de risc, precum și centrele de Cazare, dezvoltate de AIDRom în București, Iași și Timișoara, au ca scop consilierea și asistența persoanelor aflate în dificultate, a refugiaților și a migranților.
Puteți afla mai multe despre activitatea asociației AIDRom accesând site-ul http://www.aidrom.ro/.